Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Sfânta Liturghie pentru părintele Jacques Hamel

Capela "Sfânta Marta", miercuri, 14 septembrie 2016

În crucea lui Isus Cristos - astăzi Biserica celebrează sărbătoarea Crucii lui Isus Cristos - înțelegem pe deplin misterul lui Cristos, acest mister de anihilare, de apropiere de noi. El, "fiind din fire Dumnezeu, nu a considerat un beneficiu propriu că este egal cu Dumnezeu, ci s-a despuiat pe sine luând firea sclavului, devenind asemenea oamenilor, iar, după felul lui de a fi, a fost aflat ca un om. S-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce" (Fil 2,6-8). Acesta este misterul lui Cristos. Acesta este un mister care devine martiriu pentru mântuirea oamenilor. Isus Cristos, primul martir, primul care-și dă viața pentru noi. Și de la acest mister al lui Cristos începe toată istoria martiriului creștin, de la primele secole până astăzi.

Primii creștini au făcut mărturisirea lui Isus Cristos plătind cu viața lor. Primilor creștini le era propusă apostazia, adică: "Spuneți că dumnezeul nostru este cel adevărat, nu al vostru. Aduceți o jertfă dumnezeului nostru sau dumnezeilor noștri". Și când nu făceau asta, când refuzau apostazia, erau uciși. Această istorie se repetă până astăzi; și astăzi în Biserică sunt mai mulți martiri creștini decât în primele timpuri. Astăzi sunt creștini asasinați, torturați, închiși, decapitați pentru că nu-l renegă pe Isus Cristos. În această istorie, ajungem la p?re Jacques al nostru: el face parte din acest lanț de martiri. Creștinii care suferă astăzi - fie în închisoare, fie cu moartea sau cu torturile - pentru a nu-l renega pe Isus Cristos, arată tocmai cruzimea acestei persecuții. Și această cruzime care cere apostazia - să spunem cuvântul - este satanică. Și cât de bine ar fi ca toate confesiunile religioase să spună: "A ucide în numele lui Dumnezeu este satanic".

Părintele Jacques Hamel a fost decapitat pe cruce, chiar în timp ce celebra jertfa crucii lui Cristos. Om bun, blând, de fraternitate, care mereu încerca să facă pacea, a fost asasinat ca și cum ar fi un criminal. Acesta este firul satanic al persecuției. Dar există un lucru, în acest om care a acceptat martiriul său acolo, cu martiriul lui Cristos, la altar, este un lucru care mă face să mă gândesc mult: în mijlocul momentului dificil pe care-l trăia, chiar în mijlocul acestei tragedii pe care el o vedea venind, un om blând, un om bun, un om care făcea fraternitate, nu a pierdut luciditatea de a acuza și de a spune clar numele asasinului, și a spus clar: "Pleacă, Satană!". Și-a dat viața pentru noi, și-a dat viața pentru a nu-l renega pe Isus. Și-a dat viața în însăși jertfa lui Isus pe altar și de acolo l-a acuzat pe autorul persecuției: "Pleacă, Satană!".

Și acest exemplu de curaj, dar și martiriul propriei vieți, de a se goli pe sine însuși pentru a-i ajuta pe alții, de a face fraternitatea printre oameni, să ne ajute pe noi toți să mergem înainte fără frică. Fie ca el din cer - pentru că trebuie să-l rugăm, este un martir!, și martirii sunt fericiți, trebuie să-l rugăm - să ne dea blândețea, fraternitatea, pacea, precum și curajul de a spune adevărul: a ucide în numele lui Dumnezeu este satanic.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat