Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Deschiderea anului școlar 2016-2017 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"

Luni, 12 septembrie 2016, în ziua comemorării liturgice a Preasfântului Nume al Mariei, clopoțelul a sunat din nou pentru deschiderea anului școlar 2016-2017. Celebrarea solemnă a început la ora 10.00, în capela Seminarului Franciscan, cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Teofil Petrișor, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, alături de care au concelebrat pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, pr. Marius Bîlha, rectorul Institutului Teologic Franciscan, pr. Maximilian Pal, decanul Facultății de Teologie, și preoții formatori din cadrul seminarului.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, a salutat prezența părintelui provincial și a celorlalți preoți, a profesorilor, a elevilor de la profilul teologic și a celor de la profilul pedagogic, a părinților acestora și a autorităților locale și a îndemnat adunarea liturgică la comuniune în credință, sub călăuzirea lui Dumnezeu și a Mariei, "cea aleasă și iubită de Dumnezeu", pildă vie de sfințenie, bunătate și umilință.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de pr. Marius Bîlha, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Teofil Petrișor, care, în deschidere, a citat din documentul Conciliului Vatican II, Gravissimum educationis ("Declarație despre educația creștină"), evidențiind faptul că tinerii și copiii "trebuie să fie formați pentru a participa la viața socială, astfel încât, înzestrați corespunzător cu mijloacele necesare și adecvate, să se poată integra activ în diversele sfere ale comunității umane, să fie deschiși la dialogul cu semenii și să contribuie din toată inima la înfăptuirea binelui comun". A continuat apoi cu câteva reflecții pe marginea textului evangheliei zilei, care a avut ca temă centrală credința. Aceasta, a punctat părintele, vine prin cuvânt. Credința adevărată vine din auzirea cuvântului lui Dumnezeu, iar Dumnezeu e credincios Cuvântului său și-l împlinește. Rămâne ca noi să cerem mereu de la Cristos, asemenea apostolilor, să sporească în noi credința și astfel vom depăși toate obstacolele.

Rugăciunea universală a fost rostită de elevi, care au cerut ajutorul divin pentru noul an școlar, lumina și darurile Duhului Sfânt, eliberarea inimii de orice teamă, dar și răbdare, putere și dăruire pentru educatorii și formatorii lor.

La oferirea darurilor, elevi și profesori au dus la altar pâinea și vinul împreună cu toate intențiile lor, pentru a fi unite cu jertfa lui Cristos.

La sfârșitul sfintei Liturghii, pr. Cristinel Sociu a dat citire mesajului primarului municipiului Roman, profesor Laurențiu-Dan Leoreanu, reprezentat de doamna Cristina Prăjescu, care, împreună cu membrii Consiliului local, au oferit rechizite școlare la doi dintre elevii noștri.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele provincial a adresat un cuvânt de încurajare și a urat succes elevilor și profesorilor, realizări pe plan cognitiv și spiritual, îndemnându-i să privească la Cristos, Pedagogul și Învățătorul suprem prin excelență, întrupare a învățăturii sale.

Așadar, conștienți fiind că "în el trăim, ne mișcăm și suntem" și că el, Isus, este izvorul înțelepciunii și al științei, să-i ceream ajutorul în activitatea noastră de învățare și să pornim la drum.

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 septembrie: Roman: Deschiderea anului școlar 2016-2017 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat