Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Amoris laetitia, papa spune care este interpretarea corectă

De Andrea Tornielli

Textul este foarte bun și explică pe deplin sensul capitolului VIII din Amoris laetitia. Nu există alte interpretări". Cu o scrisoare expediată episcopilor din regiunea Buenos Aires, papa Francis pune pentru prima dată negru pe alb o evaluare a sa cu privire la interpretarea corectă a exortației post-sinodale despre familie. Cum se știe, documentul în capitolul al optulea se ocupă de integrarea familiile "rănite", iregulare, invitând la un parcurs de discernământ care în funcție de fiecare istorie personală și fără a intra în cazuistică și în specificarea ulterioară a regulilor, poate duce și la readmiterea la sacramente. Documentul papal a avut diferite lecturi. Unii interpreți s-au grăbit să spună că de fapt nimic nu s-a schimbat față de disciplina precedentă.

Papa deja răspunsese verbal despre asta, în timpul zborului de întoarcere din insula Lesbos, în aprilie. A fost întrebat dacă erau noi posibilități concrete pentru accesul la sacramente care nu existau înainte de publicarea lui Amoris laetitia. "Eu aș putea spune «da», și punct - a răspuns Bergoglio. Dar ar fi un răspuns prea mic. Vă recomand vouă tuturor să citiți prezentarea pe care a făcut-o cardinalul Schönborn, care este un mare teolog".

Documentul episcopilor din regiunea Buenos Aires a fost trimis clerului la începutul lunii septembrie și are forma unei scrisori care furnizează preoților câteva criterii în raport cu al optulea capitol al exortației și îndeosebi despre posibilul acces la sacramente pentru divorțații care au încheiat o nouă unire. Înainte de toate se afirmă că nu se potrivește "să se vorbească despre «permisiune» pentru a avea acces la sacramente, ci mai degrabă despre un proces de discernământ însoțit de un păstor". Un drum în care "păstorul ar trebui să accentueze vestirea fundamentală, kerygma, care să stimuleze sau să reînnoiască o întâlnire personală cu Cristos". Această "însoțire pastorală" cere ca preotul să arate "fața maternă a Bisericii", acceptând "intenția corectă a penitentului și "propunerea sa bună de a situa întreaga sa viață în lumina Evangheliei și de a practica iubirea, caritatea". Acest drum "nu duce în mod necesar la sacramente, dar poate să se orienteze și la alte forme de integrare mai mare în viața Bisericii: o prezență mai mare în comunitate, participarea la grupuri de rugăciune sau reflecție, angajarea în diferite slujiri ecleziale".

La punctul al cincilea al documentului, episcopii din regiunea Buenos Aires explică: "Atunci când circumstanțele concrete ale unei perechi fac asta realizabilă, atunci când ambii sunt creștini cu un drum de credință, se poate propune angajarea de a trăi în continență", lăsând "deschisă posibilitatea de a avea acces la sacramentul reconcilierii atunci când se cade în această propunere". O posibilitate de altfel deja prezentă în învățăturile lui Ioan Paul al II-lea. În paragraful următor explică episcopii că, în cazul "altor circumstanțe mai complexe, și atunci când nu se poate obține o declarare a nulității, opțiunea menționată (aceea a continenței) poate să nu fie de fapt posibilă de parcurs. Cu toate acestea, la fel este posibil un drum de discernământ. Dacă se ajunge să se recunoască, într-un caz concret, că există limitări care atenuează responsabilitatea și vinovăția, îndeosebi când o persoană consideră că ar cădea într-o altă lipsă, dăunând copiilor din noua unire, Amoris laetitia deschide posibilitatea accesului la sacramentele reconcilierii și euharistiei".

"Acestea la rândul lor - continuă documentul - dispun persoana să continue să se maturizeze și să crească cu forța harului. Însă trebuie evitat - precizează episcopii - să se considere această posibilitate ca un acces la sacramente fără restricții, sau ca și cum orice situație ar justifica asta. Ceea ce se propune este un discernământ care să distingă în mod adecvat caz cu caz. De exemplu, o atenție specială cere o nouă unire care vine dintr-un recent divorț sau situația celui care a greșit în mod repetat față de angajamentele sale familiale. Sau atunci când există un soi de apologie sau de ostentație a propriei situații ca și cum ar fi parte a idealului creștin". Trebuie orientate persoanele să se pună "cu conștiința lor în fața lui Dumnezeu", în special "în ceea ce privește comportamentul față de copii sau față de soțul abandonat. Când au existat nedreptăți care nu sunt rezolvate, accesul la sacramente este deosebit de scandalos".

În sfârșit, episcopii observă că "poate fi potrivit ca un eventual acces la sacramente să se realizeze în mod rezervat, mai ales când se prevăd situații de conflict". Dar în același timp "nu trebuie abandonată însoțirea comunității pentru ca să crească într-un spirit de înțelegere și primire".

La 5 septembrie răspunsul papei, care felicită pentru munca desfășurată, "un adevărat exemplu de însoțire a preoților". Apoi fraza cheie: scrierea episcopilor din regiunea Buenos Aires "este foarte bună și explică pe deplin sensul capitolului VIII din Amoris laetitia. Nu există alte interpretări. Sunt sigur că va face foarte bine". Francisc, în privința "drumului de primire, însoțire, discernământ și integrare", spune: "Știm că este obositor, este vorba despre o pastorație «corp la corp» căreia nu-i sunt suficiente medieri programatice, de organizare sau legale, deși sunt necesare și acestea".

(După Vatican Insider, 12 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat