Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scurtă reflecție la comemorarea sfântului nume al Mariei - 2016

"Numele fecioarei era Maria" (Lc 1,27).

Astăzi este ziua de 12 septembrie și Biserica comemorează "Numele sfânt al Mariei". Numele Maria, în limba ebraică, provine de la numele Miryam, numele surorii mai mari a lui Moise, un nume compus din două elemente: "mar" însemnând "picătură" și "yâm" însemnând "mare". Sfântul Ieronim cunoștea aceasta etimologie, deoarece declara că Maria înseamnă "Stilla Maris", "picătura din mare", iar eu aș îndrăzni să spun că Maria poate fi numită și "picătura din oceanul infinit al iubirii lui Dumnezeu". Un copist, greșind o literă din numele Mariei și scriind în loc de "stilla maris", "stella maris", fericită greșeală, a făcut ca Maria să fie numită și "steaua mării", adică "Steaua care strălucește în noaptea lumii".

Dar numele "Maria" are rădăcini și în limba egipteană, acolo unde copii lui Israel au stat în robie timp de 430 de ani. În limba egipteană, numele Maria înseamnă "cea iubită de Dumnezeu".

Celebrul învățat Raimundo Giordano (+1385), scriitor ascetic, afirmă că la impunerea numelui de Maria au contribuit toate cele trei persoane ale Preasfintei Treimi. Îngerul lui Dumnezeu vorbind cu Maria, o numește "plină de har" și "binecuvântată între femei" (cf. Lc 1,28), deși ea se recunoaște doar o roabă a Domnului" (cf. Lc 1,38).

Dumnezeu, încă din paradisul pământesc, a voit să facă din Maria o "înainte mergătoare a biruințelor lui Isus Cristos, Fiul său, asupra diavolului și a tuturor relelor din lumea de păcat". De aceea, i-a zis diavolului: "Vrăjmășie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Aceasta îți va zdrobi capul" (Gen 3,15). Iar noi știm că această femeie promisă a fost Maria. Dumnezeu a prefigurat-o pe Maria nu numai în mamele care își așteptau nașterea binecuvântaților lor copii promiși: Sara, Rebeca, Rahela, mama lui Samson, mama lui Samuel, mama lui Ioan Botezătorul; dar a prefigurat-o și în femeile luptătoare și biruitoare din Biblie: Myriam, Debora, Sunamita, Estera, Iudita. În toate aceste femei a fost prefigurată Maria, "înainte mergătoarea lui Cristos, biruitorul final al diavolului, al morții și al relelor păcatului din lume".

De aceea, Dumnezeu a avut grijă ca, în decursul istoriei, Maria să revină și să rămână în conștiința oamenilor credincioși ca o "înainte mergătoare a biruințelor finale ale lui Cristos, asupra diavolului, a păcatului, a nedreptății, a prigonitorilor și a tuturor relelor din lume". Astfel avem niște biruințe ale creștinilor, prin mijlocirea și prin ajutorul Mariei, asupra unor dușmani care voiau și vor încă să șteargă numele de creștin de pe pământ. Biruința de la Lepanto, 1571, prin puterea Rozariului, când papa Pius al V-lea a înființat spre aducere aminte, sărbătoarea "Maria, Regina Rozariului", celebrată în fiecare an la 7 octombrie. Apoi avem biruința de la Viena, din 12 septembrie 1683, tot prin rugăciune Rozariului, unită acum cu participarea creștinilor la sfânta Liturghie și la sfânta împărtășanie. În cinstea biruinței de la Viena, 1683, prin rugăciunile Mariei care petrece cerul făcând bine pe pământ, papa Inocențiu al XI-lea (1611-1689), tot spre aducere aminte, a înființat sărbătoarea "Numele Mariei" celebrată în fiecare an, la 12 septembrie.

Iată cum s-au petrecut evenimentele care au dus la înființarea sărbătorii de astăzi, "Numele Mariei"

De la 16 iulie și până la 12 septembrie 1683, Viena a fost asediată de 250.000 de turci, în timp ce numai 16.000 de creștini o apărau, sub comanda lui Ernst Rüdiger von Starhemberg (1638-1701). Asediatorii săpau șanțuri și galerii subterane până sub zidurile cetății. Deja se făcuseră mai multe spărturi în ziduri. Numărul apărătorilor creștini și a proviziilor lor scădeau cu fiecare zi. La 11 septembrie se mai auzeau doar dangătele clopotelor venite din turnul bisericii "Sfântului Ștefan", invocând ajutorul cerului și pământului. În momentul când totul părea pierdut, iată că vine în ajutor regele Poloniei, Ioan al III-lea, Sobieski (1629-1696), cu 25.000 de oameni; cu el s-au unit alți principi creștini din Lorena, Bavaria și Saxonia formând acum o armată de 90.000 de creștini.

În zorii zilei de 12 septembrie 1683 pe Leopoldsberg, un deal mare din Viena pe care este clădită biserica "Sfântul Leopold", a fost așezată o mare cruce albă, ca semn al unirii armatelor creștine. Un preot a celebrat sfânta Liturghie în biserica "Sfântul Leopold", din în conventul camaldulenzilor, la care regele Poloniei a slujit ca ministrant. Toți principii creștini după ce s-au rugat Rozariul cu toți ostașii lor, s-au spovedit și s-au împărtășit, după care armatele lor au primit binecuvântarea sfântă. Regele Poloniei a ținut soldaților o cuvântare inspirată, îndemnându-i să-și pună încrederea în mijlocirea sfintei Fecioare Maria, care ține mereu pruncul Isus în brațe. Apoi, comandantul, la ora stabilită, a dat ordin de atac, strigând: "Isus și Maria!". Toată ziua a fost o încrâncenare de nedescris. Până seara turcii au fost zdrobiți și cei care au mai rămas au fost puși pe fugă. După victoria obținută prin puterea numelor lui Isus și Mariei, Sobieski și ceilalți principi creștini au intrat în Viena, îndreptându-se spre catedrală, spre a-i mulțumi Domnului. Sobieski, intrând în posesia stindardului mahomedan, l-a trimis papei Inocențiu al XI-lea, în semn de omagiu adus lui Isus, Fiul sfintei fecioare Maria.

Această victorie este amintită până în ziua de azi în ziua de 12 septembrie, în sărbătoarea "Sfântul Nume al Mariei". Victoriile minunate ale creștinilor, sub protecția și mijlocirea sfintei Fecioare Maria, anunță victoria finală a lui Isus asupra tuturor dușmanilor lui Dumnezeu și ai noștri.

Toate aceste bătălii biruitoare ale puținilor credincioși, contra mulțimilor mari de păgâni, vor ne amintească astăzi și de luptele pe care trebuie să le purtăm și noi, care suntem "mica turmă a lui Cristos" (Lc 12,32), cu mulțimile de duhuri necurate aruncate pe pământ din cauza păcatului lor și care vor să ne piardă (cf. Ap 12,9.12-13). Căci iată ce ne spune sfântul Paul: "Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești" (Ef 6,12). Victoriile Mariei garantează nu numai victoriile finale ale lui Isus, ci și victoriile noastre.

Sfântul Alfons Maria de Liguori (1696-1787) ne-a transmis o fabulă auzită de la părintele Bernardin de Bustis (1450-1513), cum că un papagal a fost dresat să pronunțe cuvintele "Bucură-te, Marie". Într-o zi, venind un erete ca să-l răpească, el a rostit cu disperare "Bucură-te, Marie" și eretele, ca prin minune, a căzut mort la pământ. Morala fabulei este aceasta: dacă o pasăre care în mod inconștient a rostit "Bucură-te, Marie", nu numai că și-a salvat viața, ci chiar a scăpat pentru totdeauna de un potențial dușman, cu atât mai mult un creștin, conștient de puterea dată de Dumnezeu Mariei, pentru a prefigura în ea victoria finală și universală a lui Cristos, o va invoca cu mai multă încredere.

"Să ne apropiem cu toată încrederea de tronul harului ca să primim îndurare și să găsim ca ajutor harul său la timpul potrivit" (Evr 4,16).

"Îndrăzniți, copiii mei, strigați către Dumnezeu și el vă va scoate de sub stăpânire, din mâna dușmanilor. Căci eu de la cel veșnic am nădăjduit mântuirea voastră și mi-a venit bucurie de la cel sfânt, pentru îndurarea care va veni degrabă la voi de la cel veșnic, mântuitorul vostru" (Bar 4,21-22).

Dulce nume al Mariei, fii mângâierea noastră!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat