Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Har și renaștere spirituală prin misiunile populare în Parohia "Fericitul Ieremia"

Renaștere spirituală, redescoperirea valorilor creștine, introspecție, reflecție, timp de pace și har. Așa s-ar putea descrie pe scurt trăirile credincioșilor din Parohia "Fericitul Ieremia" din Bacău, în timpul misiunilor populare din săptămâna 7-11 septembrie 2016.

Cu mic, cu mare, aceștia au umplut frumoasa biserică, dornici să-l preamărească pe Domnul, nu doar în zi de duminică, ci și în zilele lucrătoare, ori de vacanță încă, pentru cei mici.

Ca răspuns la îndemnul Sfântului Părinte, misiunile populare au menirea de a le oferi creștinilor o perioadă de reflecție asupra milostivirii divine, în acest an jubiliar.

Cum s-au desfășurat acestea în parohia noastră și ce efect au produs ele asupra credincioșilor? Haideți să aflăm pe scurt în articolul de mai jos.

"Vino în țara pe care ți-o voi arăta eu" a fost sfânta Liturghie care a dat tonul de început al misiunilor. Cu un har deosebit, părintele Cristinel Fodor a deschis ciclul misiunilor prin figura lui Abraham, a cărui încredere în voința divină l-a călăuzit până la moarte și l-a făcut să treacă peste îndoieli și greutăți.

"Dumnezeu a schimbat răul în bine", "Eu sunt cel care sunt", "Dumnezeule, dă-mi putere" - sunt doar câteva dintre temele care au urmat, cu figuri notorii din Vechiul Testament, precum Moise, David și alții. Sunt "biletele de iubire" pe care Domnul le-a scris pentru noi și pe care părintele Fodor Cristinel le-a explicat cu atât de mult har, încât predicile căpătau o profunzime și o simplitate de nedescris, iar timpul părea că stă în loc.

"Predicile m-au acaparat atât de mult, încât nu-mi dădeam seama când trecea timpul. Azi, la sfârșitul predicii, m-am întrebat «Doar atât? Mai vreau!»" spune doamna Ana, pentru care acest timp sfânt este o modalitate de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne dă în viață. "Este singurul mod prin a-i arăta recunoștința mea, mergând zi de zi la Liturghie. Iar pelerinajul cu preoții și comunitatea m-a făcut să cred ca Domnul și îngerii erau și ei împreună cu noi" mărturisește doamna Ana, referindu-se la pelerinajul realizat sâmbătă, către biserica "Sfinții Petru și Paul", pentru a intra prin poarta sfânta a milostivirii. "E un timp magic, în care parcă raiul e pe pământ".

Și pentru cei care nu au reușit să ajungă zilnic, misiunile au fost un timp de mare har. "Misiunile au pentru mine o importanță deosebită", ne spune Alexandra. "Prin intermediul lor reușesc să intru într-o conexiune mai strânsă cu Dumnezeu. Îl simt mai aproape. Și dacă o jumătate de an nu a fost o zi în care să nu îl rog ceva, cu prilejul misiunilor am reușit să îi mulțumesc. În plus - continuă ea plină de entuziasm - e plăcut să vezi biserica plină în timpul săptămânii. Fiecare rugăciune a unui om e ca un pai de chibrit. Însă atunci când mai mulți oameni se roagă, se face ca un foc de tabără. Un foc plin de dorințe. Și cu siguranță lui Dumnezeu îi place acest lucru" conchide Alexandra, o fire extrem de dinamică și artistică în același timp.

Indiferent de vârstă, predicile din această săptămână au avut un impact puternic asupra tuturor. Impact care, poate, ne va determina pe toți, să devenim "oameni după inima lui Dumnezeu", după cum ne-a îndemnat de altfel tema sfintei Liturghii de încheiere a misiunilor, duminică, 11 septembrie. La sfânta Liturghie de la ora 11.00 s-a acordat binecuvântarea solemnă pentru dobândirea indulgenței plenare pentru credincioșii care s-au spovedit și împărtășit în această săptămână.

Misiunile populare au o tradiție lungă în viața Bisericii. Timp de multe secole, ele au avut menirea de a retrezi credința și viața creștină. De aceea, în Anul jubiliar al Milostivirii, papa Francisc a cerut episcopilor din toată lumea să organizeze astfel de misiuni, pentru ca toți creștinii să-și îndrepte privirea spre Dumnezeu și să devină, ei înșiși, un semn viu al milostivirii Tatălui.

Cristina Burcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-11 septembrie: Bacău: Har și renaștere spirituală prin misiunile populare în Parohia "Fericitul Ieremia".


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat