Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La Karaganda beatificarea lui Władysław Bukowiński

Apostol în lagărele sovietice

De Adelio Dell'Oro

episcop de Karaganda

Un preot care a crezut în providența divină și a sperat în Domnul, îngrijindu-se de oameni, mergând în întâmpinarea lor, rugându-se pentru ei, instruindu-i și slujindu-i, dăruindu-li-l pe Dumnezeu până la sfârșitul propria vieți pământești. Acesta este Władysław Bukowiński pe care cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, reprezentându-l pe papa Francisc, îl beatifică la Karaganda, în Kazahstan, duminică, 11 septembrie 2016.

Bukowiński se naște la 22 decembrie 1904 la Berdyczów - în acel timp teritoriu polonez și astăzi ucrainean - și este botezat după patru zile. La doi ani după moartea mamei, pentru a scăpa de invazia bolșevică, familia sa se mută în Polonia și se stabilește în micul sat Œwiêcica. În 1921 obține diploma de bacalaureat la Cracovia și începe studiile universitare la facultatea de lege din Universitatea Jagellonica, pe care le încheie cu licența în jurisprudență.

În 1926 intră în seminarul mare din Cracovia. Este hirotonit preot în catedrala din Cracovia în 1931 de monseniorul Adam Stefan Sapieha, apoi cardinal. În 1936 cere să meargă în teritoriile orientale din Polonia, din care provenea familia sa. În 1939, după încardinarea în dieceza de Łuck, la izbucnirea celui de-al doilea război mondial și după ocupația sovietică a Poloniei, episcopul îl numește paroh al catedralei din același oraș. Grație profundei sale spiritualități, inteligenței, capacităților de prudență și echilibru și unei bune cunoașteri a limbii ruse, se angajează mult pentru a apăra libertatea religioasă și posibilitatea pentru Biserică de a continua opera sa pastorală și de asistență. Bukowiński, în acea perioadă teribilă, se dedică foarte mult pentru a vizita și a duce ajutor material bolnavilor și bătrânilor, ducându-le sacramentele.

În 1940 este arestat de bolșevici și condamnat la 8 ani în lagărele de muncă. Însă, cu înaintarea rapidă a armatei naziste, sovieticii care fugeau încep să-i lichideze pe prizonieri. La 23 iunie 1941 scapă de o execuție în masă din partea sovieticilor: glonțul nu-l lovește; dimpotrivă, culcat în curtea închisorii, spovedește și dezleagă pe colegii săi de nenorocire sub tirul puștilor. Władysław este sigur că a fost vorba de o minune.

În 1941, ca urmare a ocupației naziste, iese din închisoare și continuă slujirea sa ca paroh în catedrala din Łuck. În această tragică perioadă, caracterizată de eliminarea în masă a evreilor, salvează mulți copii, îi ajută pe fugari și pe prizonierii de război, împărțindu-le mâncare și pregătindu-i pentru sacramente.

După întoarcerea armatei roșii, la începutul anului 1945, este arestat a doua oară și închis în închisoare la Kiev. Acuzat că este un spion al Vaticanului și că desfășoară activități religioase ilegale, este condamnat fără proces la zece ani de muncă silnică. În 1950 este trimis în minele de cupru în lagărul din Žezkazgan, în Kazahstan. Și în aceste circumstanțe extrem de dificile, trăiește în mod special euharistia sa zilnică, celebrând înainte de zori, când încă dorm toți, îngenuncheat în fața altarului-bancă ce îi folosește de pat pliant. Folosește orice ocazie pentru a face apostolat: vizitează bolnavii din infirmeria lagărului, împarte sacramentele, predică în diferite limbi. În total, a petrecut în lagăre 13 ani, 5 luni și 10 zile.

În august 1954 este eliberat și deportat la Karaganda, unde lucrează ca paznic într-un șantier, dedicându-se în secret apostolatului. Este primul preot catolic care a ajuns acolo după al doilea război mondial. Se pune în slujba catolicilor de naționalitate poloneză și germană, dar și a greco-catolicilor. În casele celor care-l invită el celebrează botezurile, pregătește pentru spovadă, pentru prima împărtășanie, pentru căsătorie. Unele persoane parcurg și 300 de kilometri pentru a se spovedi la el și pentru a participa la liturghia pe care o celebrează în secret în colibe private cu ferestrele acoperite. Un moment decisiv al vocației sale este în iunie 1955, când refuză posibilitatea, care îi este oferită, de a se întoarce în Polonia în patria sa și decide să ia cetățenia sovietică, pentru a rămâne aproape de credincioși până la moarte.

Fiind cetățean sovietic, în 1956 primește permisiunea de a merge în toată Uniunea Sovietică. Renunță la munca de paznic de noapte și de atunci se ocupă exclusiv de apostolat, fără permisiunea autorităților. La periferia orașului Karaganda cumpără o colibă și o transformă într-o capelă pentru polonezi. Din păcate, după un an, autoritățile o închid. După mai mult de trei ani, este arestat pentru a treia oară, din cauza activității sale religioase la Karagnada. Acuzat că a constituit în mod ilegal o biserică și că a făcut propagandă printre copii și tineri, renunță să aibă un avocat și se apără singur, rostind un discurs care-i uimește mult pe judecător. Pentru aceasta îi este aplicată o pedeapsă de numai trei ani de muncă silnică, în loc de cei zece ani prevăzuți. După ce a ispășit pedeapsa, reia munca pastorală. La Karaganda, continuă să-și îndeplinească misiunea sacerdotală până la epuizarea totală a forțelor sale. Moare acolo la 3 decembrie 1974.

(După L'Osservatore Romano, 11 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat