Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Da pentru primire, însă imigrația nu rezolvă criza demografică"

La douăzeci și șapte de ani după căderea regimurilor comuniste în Europa centro-orientală, bătrânul continent înfruntă noi provocări. Cele mai mari dintre ele sunt criza familiei, legată cu cea demografică, criza credinței și a identității culturale. Multe țări fac față actualmente la migrațiile intense care provin din Orientul Mijlociu și din Africa.

În zilele de 8 și 9 septembrie 2016, reprezentanții Conferințelor Episcopale din Europa Centro-Orientală (care adună episcopi din Slovacia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Polonia, Bielorusia, Bosnia-Herțegovina, Lituania, Republica Cehă, România și Ucraina) s-au întâlnit în Slovacia, țară care prezidează Consiliul Uniunii Europene, pentru a reflecta asupra acestor teme.

Conform participanților, se citește într-un comunicat, "este fundamental ca între statele europene să există un adevărat parteneriat bazat pe demnitatea egală a tuturor popoarelor și pe respectul reciproc. La fel, este important ca structurile publice, naționale și europene să dezvolte un adevărat dialog cu reprezentanții Bisericilor creștine sau cu exponenții altor religii".

Episcopii consideră necesară "trezirea reflecției asupra identității europene, care a fost mereu legată cu familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Numai societatea cu copii este o societate cu speranță. Biserica este conștientă de obligația sa de a da mărturie despre vestea cea bună a lui Cristos în lume. Pentru aceasta apreciază și ajută familia, comunitatea umană fundamentală conform proiectului Creatorului. Din nefericire, unele decizii ale structurilor europene pun în pericol familia și ocrotirea vieții. Actualmente, Europa, înainte de toate, are nevoie de familii stabile și de o politică demografică prudentă". Conform episcopilor din Europa centro-orientală "imigrația nu este o soluție a crizei demografice".

Participanții la întâlnire se declară "profund atinși de suferința persoanelor care fug din fața conflictelor războinice, mai ales cele care devastează Siria". În același timp, simt "suferință pentru atacurile teroriste comise în Europa, cu atâtea victime".

Prin urmare, consideră just "să se dezvolte mai multă comunicare cu lumea islamică și să se dedice eforturi mai mari pentru a-i ajuta pe cei nevoiași pe baza poruncii divine a carității. Episcopii simt datoria specială de a-i ajuta pe creștinii persecutați, dar nu exclud din inima lor nicio altă persoană umană care are nevoie de ajutor, fie în regiunile de criză din lume, fie în țările noastre".

Urmărind aceste scopuri umane și creștine, trebuie mers înainte cu generozitate și înțelepciune, evaluând circumstanțele culturale, religioase și economice ale popoarelor europene și ale celor care vin. Episcopii simt diferența fundamentală între situația din țările europene, care sunt destinații ale fluxului migrator și ale celor din Europa centro-orientală, care sunt țări de tranzit - cu un nivel de viață care ajunge numai la 20% din cel occidental. "În aceste țări, migranții în general nu doresc să rămână - iau act prelații -. Ajutorul care trebuie acordat lor va putea cere acțiuni speciale, uneori diferite de cele adoptate de alte țări. În tot acest context, este legitim și chiar necesar să se reflecteze asupra modului de a concepe viitorul continentului european, asupra valorilor pe care trebuie edificată societatea și ce loc trebuie rezervat religiei".

Episcopii se roagă pentru toate victimele violenței, războiului și terorismului. În același timp, adresează "un apel serios responsabililor din toate țările europene pentru ca să dezvolte o comună și profundă reflecție a viitorului". În sfârșit, își doresc ca Europa să devină "un continent care să pună pe primul loc respectul față de viața umană - de la zămislire până la moarte - precum și ca sprijinul dat familiei și căsătoriei să ocupe primul loc în conștiința reprezentanților publici".

(După Zenit, 10 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat