Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Baldisseri despre receptarea lui Amoris laetitia

Mult interes

"La cinci luni de la publicare pot spune că textul a fost primit cu imens interes, deci era foarte așteptat". Cuvinte ale cardinalului Lorenzo Baldisseri. Secretarul general al sinodului episcopilor face un bilanț asupra receptării lui Amoris laetitia. Secretariatul sinodului, pentru "a cunoaște mai bine" repercusiunile exortației apostolice, în mai a cerut diferitelor conferințe episcopale și fiecărui episcop să trimită știri despre aplicarea sa. Și, face cunoscut cardinalul într-un interviu publicat în ultimul număr al revistei Famiglia Cristiana, "primele răspunsuri confirmă primirea foarte pozitivă și indică necesitatea de a aprofunda aplicarea sa pastorală". De fapt, subliniază cardinalul răspunzând la întrebările lui Alberto Bobbio, este vorba despre "un text bogat în teme, care are nevoie de o lectură lentă și în mai multe etape, cu teme care interesează mai mult, pentru a merge apoi înainte".

Mai ales, remarcă Baldisseri, care la 8 aprilie a prezentat documentul pontifical în Sala de Presă a Sfântului Scaun împreună cu cardinalul arhiepiscop de Viena, Christoph Schönborn, Amoris laetitia "a ajuns la diferite straturi sociale, a fost citită cu interes de cel care are o credință diferită de cea catolică, aș spune chiar de ideologii diferite, atât în privința conținuturilor cât și a limbajului accesibil, comprehensibil și profund". Așadar, "oamenii s-au regăsit, fiecare în condiția sa de membru al familiei, îndeosebi prin problemele tratate". Un document care a reușit în acțiunea grea de a trece pragul granițelor ecleziale. Și pentru că, afirmă el, "Papa a reușit în acțiunea de a scrie un text apropiat de persoane și relevant pentru diferitele lor situații, care a fost primit ca un cuvânt autoritar în măsură să marcheze un drum, acea via caritatis indicată de Evanghelie pentru a face binele concret posibil".

Însă este vorba despre un text care trebuie să fie coborât în diferitele realități, adesea destul de eterogene, din fiecare continent. Desigur o lucrare care nu este ușoară. Dar acest lucru nu trebuie să descurajeze. Însăși "Amoris laetitia - afirmă Baldisseri - explică faptul că sunt foarte diferite între ele culturile și orice principiu general are nevoie să fie «înculturat» dacă vrea să fie respectat și aplicat. Bisericile locale în toate continentele au început această lucrare, în sine obișnuită în Biserică, cu perspective și propuneri concrete". Și, chiar dacă este "încă devreme" pentru a verifica rezultatele acestei angajări, se poate spune deja că "trebuie întărită reflecția teologică și canonică, pentru a pune în practică orientările documentului și a găsi noi căi pastorale în contextul fiecărei Biserici locale".

De altfel, însuși Papa a fost cel care a cerut o schimbare a pasului în pastorația familiei. Este ceea ce are loc? "Mulți episcopi - răspunde Baldisseri - au reunit deja clerul lor pentru a îmbunătăți slujirea pastorală a familiilor. În cadrul comisiilor pentru familie în diferite cazuri au fost găsite câteva îndatoriri mai specifice pentru a-i însoți pe soți și familiile, de exemplu în primii ani de căsătorie sau în perioadele de dificultăți deosebite sau chiar de criză. Se constituie multe centre noi de consultanță pentru a încadra mai bine pastorația familială. Documentul este considerat un instrument excelent și adecvat timpurilor pentru reînnoirea pastorației familiale". Desigur, afirmă el, "nu lipsesc idei diferite și persoane care cu greu pot să țină ritmul, prea lente ca să accepte o nouă metodă de a face pastorație", dar de acum "calea este trasată". De fapt, Papa Francisc "ne cere astăzi să regândim familia în lumina câtorva cuvinte fundamentale. Înainte de toate cuvântul «iubire»". Și apoi "cele trei cuvinte care apar în titlul celui de-al optulea capitol: a însoți, a discerne și a integra. Nu se referă numai la fragilități, despre care vorbește capitolul acela. Au o valoare pentru toată dinamica familială".

(După L'Osservatore Romano, 10 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat