Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scurtă reflecție la sărbătoarea nașterii Sfintei Fecioare Maria - 2016

Să celebrăm nașterea sfintei Fecioare Maria și să-l adorăm pe Fiul ei, Cristos, Domnul nostru!

Cu aceste cuvinte ne întâmpină Biserica în sărbătoarea nașterii Preacuratei Fecioare Mariei, mama lui Isus și mama noastră. Astăzi deși vorbim despre nașterea Fecioarei Mariei, ne gândim în primul rând la nașterea lui Isus, Fiul ei. Sărbătoarea de astăzi este o celebrare a iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, manifestată prin Cristos și Duhul Sfânt, manifestată față de omenirea căzută în păcat, trudă, suferință și moarte.

După ce omenirea amăgită la păcat de diavolul invidios (cf. Înț 2,24) trudea din greu, suferea și murea, Dumnezeu i-a făgăduit un mântuitor care să-i redea fericirea (cf. Gen 3,15); un mântuitor care părea să nu mai vină din cauza desfășurării lente a evenimentelor mântuitoare din Vechiul Testament. Dar iată că dintr-o dată în întunericul lumii răsună o veste minunată, răsare o rază de speranță neclintită: Dumnezeu nu a uitat de lumea pierdută, Dumnezeu a lucrat continuu mântuirea oamenilor, Dumnezeu este gata să împlinească visul omului, mântuirea promisă (cf. Gen 3,15), ba mai mult, Dumnezeu a adus deja în lume, în afara legii păcatului, pe cea care trebuie să-l nască pe Mesia (cf. Mih 5,1-2), pe sfânta Fecioară Maria din Nazaret (cf. Mt 1,21).

Astăzi este ziua în care Dumnezeu începe să realizeze planul său veșnic de mântuire a lumii. Și așa cu împăratul Solomon a zidit o casa unde să coboare și unde să locuiască Dumnezeu, o casă sprijinită pe șapte coloane splendid ornamentate (cf. Prov 9,1); tot astfel înțelepciunea divină a construit și ea o casă unde să locuiască Mesia, adică a zidit-o pe Maria pe temelia celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. Dacă în ziua când mărirea Domnului a coborât asupra templului din Ierusalim a luat forma unui nor care l-a umbrit (cf. 1Rg 8,10), în ziua în care Domnul a zidit-o pe Maria, templu viu și cald al măririi sale (cf. Ez 11,19), a făcut să strălucească în ea soarele dreptății (cf. Mal 4,2).

Prin sărbătoarea nașterii Maicii Domnului de astăzi ni se vestește bucuria că Maria îl va naște pe Isus în lume și în suflete; că prin Isus sclavia omului va lua sfârșit; că prin Isus, diavolul și moartea vor fi învinși și aruncați pentru totdeauna în "iazul de foc și pucioasă" (cf. Ap 20,10.14).

Pentru sfântul Irineu (130-202), Maria este cea care descătușează prin credința ei neamul omenesc pe care Eva l-a încătușat prin necredința ei. Dacă la începutul istoriei diavolul a subjugat omenirea printr-o femeie, Eva, tot astfel, la începutul noii creații, Dumnezeu a lucrat mântuirea și a descătușat omenirea tot printr-o femeie, Maria, noua Evă. De aceea, profetul Mihea, din prima lectură de astăzi, vestește maternitatea extraordinară a mamei lui Mesia, prin care mulți oameni se vor întoarce la fiii lui Israel" (Mih 5,1-2). De aceea, genealogia lui Isus citită la sfânta evanghelie de astăzi ne spune că Isus și-a asumat spre mântuire toată omenirea căzută, atât de pe linia tatălui cf. Mt 1,1-23) cât și de pe linia mamei (Lc 3,23-38). Vestea cea bună de astăzi este că Dumnezeu nu a exclus și exclude pe nimeni de la mântuirea sa, prin Cristos. Iar Maria este cea prin care Isus a venit la noi, prin puterea Duhului Sfânt.

Sfântul Paul, în fragmentul din Scrisoarea către Romani pe care l-am citit astăzi, ne spune că Dumnezeu: "Pe aceia pe care i-a știut mai dinainte (pe noi), i-a predestinat să poarte chipul Fiului său" (Rom 8,29).

Apoi, Maria, fiind prima mântuită de Isus, a devenit o imagine a noii umanități salvate și înnoite de Fiul ei. De aceea, Maria este numită aurora soarelui Isus și a împărăției lui Dumnezeu, icoană vie a Bisericii și a oricărui om chemat la mântuire. De aceea, sfântul Augustin (354-430) o numește pe sfânta Fecioară Maria "matriță" și "tipar" al lui Dumnezeu. Cine se lasă modelat de această matriță, va fi rapid format după chipul lui Isus Cristos și al împărăției sale

Iată ce spune Conciliul Vatican II în acest sens: "Mama lui Isus este chipul și pârga Bisericii care va ajunge la plinătate în veacul ce va să vină; iar aici pe pământ, strălucește ca un semn de speranță sigură și de mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu, până când va veni ziua Domnului (cf. 2Pt 3,10)" (LG 68).

Într-o zi, sfântul Bernard (1090-1153), abate din Clairvaux, mergând spre o închisoare să viziteze deținuții, a întâlnit pe stradă doi oameni; s-a apropiat de cel mai tânăr, l-a îmbrățișat și i-a spus: "Bucură-te, frate, căci într-o zi vei datora mântuirea lui Isus mijlocirii Maicii Domnului". Anii au trecut și, într-o zi, părintele Bernard află că un deținut osândit la moarte nu vrea să-și mărturisească păcatele și nici un voia să audă de cele religioase. S-a dus să-l caute, l-a găsit și l-a îndemnat să se împace cu Dumnezeu, dar toate strădaniile au fost zadarnice. Atunci a început să recite o rugăciune de invocare a mijlocirii Mariei. În timp ce sfântul Bernard se ruga, fața deținutului se lumina din ce în ce mai mult. Când părintele a încheiat rugăciunea, deținutul a cerut să-și mărturisească păcatele și a primit sfânta împărtășanie. Satisfăcut, părintele Bernard l-a îmbrățișat și i-a zis: "Da, frate, Mariei ai să-i datorezi mântuirea ta". "Așa este, părinte, de mult timp mi-ai prezis aceasta!" Era omul cel tânăr îmbrățișat de sfântul Bernard.

Toți datorăm, într-un mod de a spune, iertarea păcatelor și mântuirea veșnică, Mariei, căci prin ea Dumnezeu, în Duhul Sfânt, l-a trimis pe Isus Mântuitorul la noi. Maria nu numai că l-a adus pe Isus la noi, ci ea ne duce și pe noi la Isus. S-o chemăm în ajutor în toate trebuințele noastre.

Sfântă Marie, roagă-te pentru noi!

La mulți ani tuturor celor care au numele legat de numele binecuvântat al Mariei!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat