Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la memoria Maicii Tereza de Calcutta - 2016

"Dragostea lui Cristos ne strânge" (2Cor 5,14)

După ce, în ziua de 19 octombrie 2003, Maica Tereza de Calcutta (1910-1997) a fost declarată "fericită" de către papa Ioan Paul al II-lea, duminică, 4 septembrie 2016, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, în prezența și aplauzele a peste 120.000 de persoane din toate părțile lumii, papa Francisc a proclamat-o "sfântă" pe fericita Maică Tereza de Calcutta, cea care a trăit așa cum a trăit Isus (cf. 1In 2,6), cea care pe pământ a trăit numai în dragostea lui Isus (cf. 2Cor 5,14), cea care a renunțat la toate bunurile sale din dragoste către Isus (cf. Lc 14,33), cea care l-a slujit pe Isus în cei săraci, bolnavi, flămânzi și părăsiți, cea pe care Isus a luat-o în cer ca să se bucure împreună cu mulțimea nenumărată de aleși de roadele mântuirii de la cruce (cf. Ap 7,9.14).

Maica Tereza de Calcutta s-a născut la 27 august 1910 în orașul albanez Skopje din Kosovo și a murit la Calcutta la 5 septembrie 1997. A venit pe lume într-o credincioasă familie catolică: tatăl, Nicola Bojaxhiu, un iscusit negustor, licențiat în farmacie, și mama, Drone. Are un frate, Lazăr și o soră, Age. Se numea Agnes Gonxha Bojaxhius. Ea obișnuia să se recomande astfel: "Prin sânge sunt albaneză. Prin cetățenie, indiană. Prin religie, călugăriță catolică. Prin vocația mea, aparțin lumii întregi. Dar sufletul meu îi aparține cu totul inimii lui Cristos".

În viața sfintei Tereza de Calcutta ni se arată importanța educației creștine din familie, dar și importanța unui duhovnic bun în viață, educație și conducere duhovnicească bună care îi dau lui Dumnezeu posibilitatea de "a face lucruri mari" în orice suflet, ca în Fecioara Maria (cf. Lc 1,49).

Dacă Nicola și Drone i-au fost părinții care au inițiat-o în tainele credinței, părintele belgian iezuit Celeste Van Exem (1908-1993) i-a fost directorul spiritual care a condus-o pe calea desăvârșirii creștine

Directorul spiritual al Maicii Tereza, părintele belgian iezuit Celeste Van Exem, a spus despre ea: "Întreg sensul vieții ei era o singură persoană: Isus". Ea obișnuia să spună: "Isus este Domnul meu. Isus este soțul meu. Isus este viața mea. Isus este singura mea iubire. Isus este tot ce am!" Într-adevăr, pentru Maica Tereza Isus reprezenta totul. Când a fost întrebată de un reporter: "Maică, ce loc îi dați lui Isus în viața dvs?", ea a răspuns imediat: "Îi dau lui toate locurile. Eu îi aparțin lui Isus prin naștere și prin răscumpărarea de la cruce. De aceea, el are dreptul să mă folosească fără să mă consulte".

Într-o revelație din anul 1946, Isus de pe cruce i s-a arătat și i-a spus: "Mi-e sete! Vino și fii lumina mea! Vino ca să mă slujești prin cei săraci, prin cei mai săraci dintre săraci!" Ea a luat această revelație ca o poruncă divină. Prin Tereza de Calcutta, Isus a dat această poruncă tuturor oamenilor de a răspândi lumina evangheliei în întunericul durerii și al sărăciei oamenilor. Maica Tereza, asemenea lui Isus și asemenea Maicii Domnului, a răspuns cu "da" slujirii evangheliei printre cei săraci (cf. Evr 10,7; Lc 1,38). Ea a fost expresia milostivirii divine în lume. Noi cum am răspuns până acum chemării divine de a fi instrumente ale milostivirii divine în lume, căci vom fi judecați despre milostivire (cf. Mt 25,40)?

Sfânta Tereza de Calcutta a avut o relație intimă cu persoanele divine. Iată ce spunea ea: "Pentru mine, Dumnezeu poate fi comparat cu un scriitor divin, iar noi, oamenii, putem fi comparați niște creioane în mâna lui. Eu însămi sunt un creion în mâna lui Dumnezeu prin care el scrie o scrisoare de dragoste pentru oamenii din lume". "Isus este cuvântul făcut trup, este pâinea vieții, este victima jertfită pe cruce, este mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii". "Duhul Sfânt este cel care luminează spre înțelegerea Scripturilor. Pe mine m-a luminat să înțeleg din cartea Leviticului, porunca lui Dumnezeu de a îngriji de cei bolnavi".

Iar într-un interviu din anul 1974, Maica Tereza de Calcutta spune: "Îl văd pe Dumnezeu în orice om. Îl văd pe Isus Cristos în orice bolnav pe care îl îngrijesc. Îl văd pe Duhul Sfânt care locuiește ca într-un templu în orice suflet curat".

Duminică, 4 septembrie 2016, ziua declarării de "sfântă" a Maicii Tereza de Calcutta, sfântul părinte papa Francisc I, pornind de la lecturile biblice ale duminicii a 23-a de peste an, anul C, a lăsat să se înțeleagă că sfânta Tereza de Calcutta a fost femeia înțeleaptă în sensul Scripturilor: femeia înțeleaptă care a cunoscut planul și a primit planul lui Dumnezeu de mântuire (cf. Înț 9,13); femeia înțeleaptă care i-a dat lui Isus toată ființa ei și toate bunurile sale (cf. Lc 14,33); femeia înțeleaptă care l-a slujit pe Dumnezeu în toți cei bolnavi, în toți cei flămânzi, în toți cei fără adăpost și în toți cei fără mângâiere, și astfel a dobândit viața veșnică (cf. Mt 25,40); femeia înțeleaptă care l-a ascultat pe Duhul Sfânt și a înțeles că mila față de cei sărmani este înaintea tuturor jertfelor (cf. Os 6,6; Mt 9,13).

Și cu toate acestea, sfânta Tereza de Calcutta, asemenea lui Isus, nu a privit faptele de milostenie trupească sau sufletească pe care le-a practicat în mod exemplar, ca un scop în sine, ci le-a privit și practicat în vederea deschiderii inimii oamenilor spre mântuirea lui Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt. Ca Isus, Maica Tereza atingea trupul pentru a sensibiliza sufletul; potolea foamea pentru a deschide apetitul pentru hrana spirituală a cuvântului divin și a sfintei euharistii; aducea oamenii fără adăpost în casă, pentru a le vorbi de casa Tatălui veșnic. Fără această perspectivă, ea nu ar fi făcut această slujire nici pentru tot aurul din lume.

Iată ce se povestește în acest sens despre Maica Tereza: Într-o zi a luat de pe stradă un tânăr orfan de mamă, mamă care a murit chiar în căminul muribunzilor ei. Mama se trăgea dintr-o familie înstărită, dar care se destrămase. Tânărul luat de pe stradă a crescut împreună cu surorile Maicii Tereza și s-a maturizat în el dorința de a deveni preot. Când a fost întrebat de ce dorește să devină preot, răspunsul lui a fost foarte simplu: "Pentru că doresc să fac și eu pentru ceilalți copii ceea ce a făcut Maica Tereza pentru mine. Vreau să-i iubesc așa cum ea m-a iubit pe mine. Vreau să-i slujesc pe ceilalți cum ea m-a slujit ea pe mine. Vreau ca ei să-l cunoască pe Dumnezeu și mântuirea lui, așa cum am cunoscut și eu". Actualmente, acel tânăr este preot dedicat iubirii celor care nu au nimic și pe nimeni, a celor pe care nu îi dorește nimeni, a celor care au uitat ce este iubirea și afectul uman, a celor care au uitat ce este un zâmbet.

Și iarăși, în timp ce Maica Tereza spăla rănile îngrozitoare ale unui lepros; deodată ochii acestuia, care până atunci priveau în gol, s-au oprit asupra ei și a întrebat-o: "Cum poți suporta acest miros respingător?" "Nu e nimic în comparație cu durerea pe care o suporți tu!", i-a răspuns Maica Tereza. Bolnavul care a murit până seara, a reușit să-i mai spună: "Tu ești altfel decât celelalte femei. Îți mulțumesc și mă încred în Isus al tău". Maica Tereza i-a răspuns: "Eu sunt cea care îți mulțumesc, pentru că suferi cu Isus și-i primești mântuirea".

Dacă în anul 1946 a primit revelația prin care a fost trimisă în lume ca lumină a lui Cristos pentru toți cei bolnavi, săraci și nemângâiați, în anul 1952 și-a început marea ei lucrare de suflet, când într-o zi a descoperit pe un trotuar din Calcutta o femeie pe moarte, cu picioarele roase de șobolani și când a primit de la autoritățile indiene un vechi pavilion dintr-un templu părăsit al zeiței Kali. Aceea a fost prima zi a "aventurii sale de iubire", iar pavilionul din templul părăsit fost prima casă de primire a bolnavilor.

Marea putere a sfintei Tereza de Calcutta era aceea că ea vedea în fiecare bolnav, în fiecare sărac, în fiecare abandonat, chipul lui Dumnezeu cel întreit și unic. De aceea spunea: "Nu ucideți copiii nenăscuți, dați-mi-i mie!" Odată după ce a spălat un sărman lepros, a exclamat plină de bucurie: "Astăzi am atins carnea sfântă a lui Isus!" Altă dată, culegând un alt lepros abandonat, când acesta a întrebat-o: "Ce-ai găsit în mine când toți m-au aruncat?" "L-am găsit pe Isus al meu cel abandonat de mulți oameni!"

Maica Tereza de Calcutta le spunea des măicuțelor sale, înainte de a pleca la munca lor: "Voi vedeți cum preotul în timpul Liturghiei atinge cu gingășie și iubire trupul lui Cristos. Ei bine, când mergeți în misiune, să atingeți trupurile bolnavilor cu aceeași iubire și gingășie, cum ați atinge trupul lui Cristos".

Într-o zi, după multe ore de muncă în cartierele sărace din Calcutta, când maicile s-au întors acasă, una dintre ele s-a apropiat de Maica Tereza și i-a spus cu fața strălucind de bucurie: "Astăzi am atins trupul lui Cristos timp de trei ore". "Cum adică?" "Am cules dintr-un șanț cu noroi un om care era plin de răni și de viermi. Trei ore m-am ocupat de el; l-am spălat și l-am îngrijit. Timp de trei ore am simțit că ating trupul lui Cristos. Cât sunt de fericită pentru asta!"

Maica Tereza le spunea des surorilor sale: "Cea mai cumplită sărăcie este singurătatea și sentimentul că nu te iubește nimeni. Cea mai grea boală nu este nici lepra, nici tuberculoza, ci sentimentul că nimeni nu te vrea în preajmă. În lumea de azi, foamea de dragoste este mai mare decât foamea pentru o coajă de pâine. Un om lăsat în voia sorții, un om de care nu îi pasă nimănui este mai flămând și mai sărac decât unul care nu are ce să mănânce. Banii nu sunt totul. De bani se poate face rost, dar oamenii au nevoie de o inimă care să-i iubească. Dați dovadă de dragoste și milostivire oriunde mergeți. Să nu credeți că trebuie să faceți ceva ieșit din comun. Trebuie doar să iubiți și să zâmbiți.

De fiecare dată când zâmbiți cuiva, dați dovadă de un act de iubire, dăruiți un cadou, faceți un frumos gest creștinesc. Toate faptele voastre bune se vor ține de mână și se vor prinde ca într-un colier superb de dragoste, colier care va străluci la gâtul vostru în veșnicie".

Să nu uităm de zâmbetul minunat al Maicii Tereza, acel zâmbet natural ca de copil, acel zâmbet pe care îl avea chiar și atunci când era foarte bătrână și bolnavă, acel zâmbet de care au nevoie toți cei aflați în dificultate.

Se spune că odată pe când Maica Tereza rânduia niște surori pentru misiune, văzând o soră care avea o figură posacă, a retras-o de pe listă, zicându-i: "Când vei învăța să zâmbești chiar și printre lacrimi, abia atunci vei putea merge în misiune!"

Legat de zâmbet, iată o altă relatare: niște vizitatori i-au un cerut un sfat pentru a trăi o viața creștină mai bună. Maica Tereza le-a răspuns: "Zâmbiți-vă, surâdeți-vă unii altora! Surâdeți soțiilor voastre, surâdeți soților voștri, surâdeți fiilor voștri; surâdeți tuturor fără să vă preocupați pe cine aveți înaintea voastră; acest lucru vă va ajuta să trăiți mai bine viața creștină și să creșteți în iubire reciprocă". De fapt, zâmbetul și salutul respectuos sunt primele și cele mai simple expresii ale dragostei față de aproapele cerute de Isus tuturor ucenicilor săi (cf. Mt 10,12; Lc 10,5). Zâmbetul nu costă nimic dar face atât de mult bine. Nimeni nu este atât de bogat încât să nu aibă nevoie de el și nimeni nu este atât de sărac încât să nu poată să-l dăruiască.

Și iarăși legat de zâmbet: Maica Tereza, pe când îngrijea un bolnav de pe un trotuar din Calcutta, a fost chemată pentru o altă intervenție mai urgentă, la un muribund. A privit în jur și a oprit un trecător ca să o înlocuiască în ajutorul dat bolnavului. "Dar nu știu ce să fac, nu am mai făcut asta niciodată. Nu știu nici măcar de unde să încep", spunea acesta încurcat. Și Maica Tereza, care alerga deja spre muribund, i-a strigat: "Zâmbește-i! Iubește-l". Da, un zâmbet este de multe ori mai puternic decât un medicament. Ea însăși spunea: "Poate că nu vorbesc limba bolnavilor, dar le zâmbesc tuturor!"

În altă ordine de idei, se spune că într-o zi unul dintre vizitatori a întrebat-o pe Maica Tereza dacă este căsătorită. "Da, sunt căsătorită, a răspuns ea; și ce greu îmi vine uneori să-i zâmbesc mirelui meu, Isus, dar fac tot posibilul și-i zâmbesc mereu".

La întrebarea: "Câte ore pe zi petreceți în rugăciune?" Maica Tereza a răspuns: "24 de ore pe zi. În bolnavii pe care îi îngrijim noi întâlnim pe Cristos. Îngrijirea lor e rugăciune. Este drept că avem și o oră de adorație euharistică pe zi, dar aceasta nu se deosebește de celelalte ore ale zilei.

Apropo de rugăciune, sfânta Tereza de Calcutta spunea fiecărei surori în parte: "Înainte de a începe munca de slujire a lui Isus în cei bolnavi și săraci, caută un loc liniștit, care te va ajuta să te rogi, de preferință într-o biserică sau capelă în fața preasfântului sacrament. Fă liniște în interiorul tău, pentru că Dumnezeu iubește liniștea și totdeauna ne așteaptă în liniște pentru a ne vorbi și a ne asculta.

Maica Tereza zilnic se ruga așa: "Dragă Isuse, cred că ești Fiul lui Dumnezeu și mântuitorul meu. Am nevoie de iubirea ta care să mă curețe de greșeli și de păcate. Am nevoie de lumina ta care să alunge întunericul meu. Am nevoie de pacea ta care să îmi astâmpere inima mea. Îți deschid acum ușa inimii mele și te rog să vii în viața mea și să îmi dai darul vieții veșnice. Amin".

Maica Tereza spunea oamenilor: "La sfârșitul vieții nu vom fi judecați după câte diplome am primit, câți bani am făcut sau câte case am ridicat. Ci vom fi judecați după câți flămânzi am săturat, după câți goi și bolnavi am îngrijit, după câți fără adăpost am primit în casa noastră". De aceea, ea se ruga astfel și-i învăța și pe alții să se roage: "Doamne, când mi-e sete, trimite-mi pe cineva căruia să-i pot da ceva de băut; când îmi este frig, trimite-mi pe cineva pe care să-l încălzesc; când sunt trist, trimite-mi pe cineva pe care să-l consolez; când crucea îmi pare prea grea, trimite-mi pe cineva pe care să-l ajut să-și ducă crucea; când cred că sunt cea mai săracă, trimite-mi pe cineva aflat în nevoie; când nu am timp, trimite-mi pe cineva care are nevoie de ajutor; când sunt umilită, trimite-mi pe cineva pe care să-l pun pe primul plan; când sunt descurajată, trimite-mi pe cineva pe care să-l încurajez; când am tendința să mă gândesc numai la mine, trimite-mi pe cineva care să-mi atragă atenția asupra lui".

Niciodată n-a mers undeva pentru turism, ci totdeauna a mers pentru slujire și rugăciune, pentru a fi la dispoziție și pentru a fi de ajutor. Când a voit să deschidă o casă la Essen, a fost întrebată: "Ce vor să facă surorile dumneavoastră într-un oraș german ca Essen?" Răspunsul ei a fost următorul: "Pur și simplu să fie la dispoziție. Misiunea noastră este de a sluji. Surorile nu pretind salarii nici de la stat, nici de la Biserică, deoarece sărăcia este libertatea și forța noastră. Dacă ne pierdem sărăcia, ne pierdem libertatea și forțele". Diavolul îi amăgește pe oameni să nu stea la dispoziția fraților lor, ci să aștepte ca alții să fie la dispoziția lor, să nu slujească, ci să aștepte să fie slujiți, ca să-i îndepărteze de Isus, slujitorul prin excelență și de mântuirea lui (cf. Mt 20,28; Mc 10,45).

Se povestește din viața Sfintei Tereza de Calcutta că odată a fost provocată de un reporter: "Se spune despre dumneavoastră că sunteți o sfântă?" "Este adevărat, sunt o sfântă!" Maica Tereza nu s-a încurcat, nu s-a rușinat, nu a protestat invocând slăbiciunea caracteristic umană, dar a adăugat: "Nu numai eu, ci toți creștinii trebuie să devină sfinți". Și arătând cu degetul spre cel care-o intervieva ca și spre toți ceilalți curioși, a adăugat: "Și voi de asemenea trebuie să fiți sfinți" (cf. 1Pt 1,16; Ex 22,31; Lev 11,44). Maica Tereza ne aduce aminte în sărbătoarea ei de chemarea universală la sfințenie. Deși mulți consideră sfințenia ca o rușine, ea este cea mai mare onoare făcută de Dumnezeu omului.

Sfinții nu au nevoie să fie aplaudați: sfinții ne cer să le continuăm opera, să ținem aprinsă lampa exemplului lor și focul iubirii pe care l-au aprins pe pământ, scrie cardinalul italian Comastri (n. 1943) într-un articol din 3 septembrie 2016 publicat în cotidianul vatican, "L'Osservatore Romano", convins că îndemnul pe care Maica Tereza ni-l adresează azi este: "Continuați voi, continuați să semănați iubire în lume, pentru că există încă mare nevoie de ea".

Să mergem cu toții să semănăm iubire în lume!

Sfânta Tereza de Calcutta, roagă-te pentru noi!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat