Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Misionari ai păcii în simplitatea inimii" - Întâlnire de animare misionară

Între 2 și 4 septembrie 2016 a avut loc la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian o întâlnire de animare misionară, având drept temă "Misionari ai păcii în simplitatea inimii". Această întâlnire se înscrie în încercarea Centrului Misionar Diecezan Iași de a revigora spiritul misionar în rândul copiilor, prin rugăciune și animare misionară.

Participanții, reprezentați de persoane consacrate și tineri, au ajuns cu entuziasm la Traian, dornici de a afla cât mai multe despre activitatea misionară de până acum în rândul copiilor.

În prima seară, după ce au participat la sfânta Liturghie și cină, participanții au avut ocazia să se cunoască între ei datorită unei serate de cunoaștere organizată de voluntarii Centrului Misionar Diecezan presărată cu jocuri, cântece și multă voie bună.

A doua zi, dis-de-dimineață, au început activitățile prin participarea la sfânta Liturghie și apoi s-au pus pe treabă. După deschiderea oficială făcută de pr. Florin-Petru Sescu, responsabilul Centrului Misionar Diecezan Iași, participanții au aflat care sunt provocările și oportunitățile actuale pe care le întâlnesc în activitățile cu copiii, mulțumită intervenției profesorului Alois Gherguț, de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Astfel, au descoperit că un copil este asemenea unei flori și în funcție de felul în care au grijă de el, va deveni, mai târziu, o plantă ofilită, uscată sau o floare plină de viață. După prezentare, profesorul le-a dat o sarcină participanților, aceea de a reprezenta printr-un desen relația MISIUNE-COPIL-IUBIRE. Desenele realizate au fost pline de semnificație, fiecare echipă fiind apreciată pentru modul în care a lucrat în grup și a realizat activitatea propusă.

După masa de prânz, voluntarii CMD, surorile și tinerii au primit cu bucurie vizita Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care i-a felicitat pe toți pentru inițiativă. A amintit de experiența sa în zonele de misiuni și despre necesitatea tuturor de a se implica în această operă de evanghelizare, o operă ce este susținută de inițiativele locale și de animarea misionară în mijlocul oamenilor. După o fotografie de grup, Preasfințitul Aurel Percă le-a urat succes tuturor celor prezenți.

După pauza de prânz bine meritată, în care fiecare și-a încărcat bateriile, a doua parte a zilei a început cu prezentarea Copilăriei Misionare de către pr. Florin-Petru Sescu. Participanții au aflat istoricul acestei mișcări în mijlocul copiilor, când a fost fondată, în ce condiții și cu ce scop. Părintele nu s-a mulțumit doar cu simpla prezentare a inițiativei, le-a oferit celor prezenți metode prin care să îi anime pe copiii din parohii, care s-au materializat în patru ateliere: Cateheză și Teatru, Bansuri, Jocuri și Hand-made. Participanții, împărțiți în patru grupe reprezentând continentele: America, Africa, Asia și Oceania, au luat parte rând pe rând la fiecare atelier și au primit cu entuziasm tot ce le-a fost prezentat. Ziua s-a încheiat cu o serată plină de jocuri, bansuri, cântece, distracție și, desigur, cu o rugăciune de mulțumire.

Ultima zi, care a venit repede, a adus cu sine concluziile întâlnirii. S-au adresat întrebări și s-au oferit sfaturi, s-au ridicat probleme și s-au căutat soluții pentru unele situații, iar după sfânta Liturghie de mulțumire, participanții au primit câte o brățară din Kenya, binecuvântată de Preasfințitul Aurel Percă, și s-au îndreptat spre case cu încredere și dorința de mai mult.

Le mulțumim tuturor pentru participare și ne dorim să vedem cum această inițiativă ia viață în cât mai multe locuri, pentru că îi putem ajuta prin rugăciune și gesturi mici pe cei aflați la depărtare.

Mulțumim echipei de organizare a Centrului Misionar Diecezan, în special celor care au susținut, prin prezența și implicarea lor, această întâlnire: Ana Petrina, Roberta Diana Diac, Diana Baratu, Letisia Andrici, Ana-Maria Păuleț, Luminița Bulai, Faustina Păuleț, Andrei Antonio Robu, Daniel Alin Vasile.

Ana-Maria Păuleț

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul www.cmdiasi.ro al Centrului Misionar Diecezan Iași.


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat