Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În afara porții și de-a lungul fluviului

Scrisoarea dicasterului pentru consacrați

A vesti Evanghelia este chestiune de inimă. Asta subliniază noua scrisoare a Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de viață apostolică intitulată Vestiți: consacraților și consacratelor martori ai Evangheliei printre neamuri (Annunciate: ai consacrati e alle consacrate testimoni del Vangelo tra le genti, Città del Vaticano, Libreria Editrice Vaticana, septembrie 2016, 160 de pagini). Cu aceste text, după cele trei precedente îngrijite de dicaster și deja publicate - ritmate de cele trei verbe bucurați-vă, cercetați, contemplați - se încheie ciclul referitor la Anul Vieții Consacrate care s-a încheiat la 2 februarie 2016.

Scrisoarea amintește că inima consacraților ar trebui să aibă prin natura sa o dimensiune în mod esențial în ieșire, adică îndreptată spre alții. De fapt, prin vocația lor, ei sunt specialiștii misiunii, ai vestirii lui Cristos aproapelui, identificat cu fiecare bărbat și fiecare femeie pe care-i întâlnesc zilnic pe drumul lor. Sunt chemați să nu treacă mai departe cu indiferență, ci să se intereseze de el, de necesitățile sale și de așteptările sale. Prin această atitudine de deschidere față de alții sunt primii care au o tensiune continuă spre exterior: adică, folosind expresia foarte îndrăgită de papa Francisc, care sunt "în ieșire".

Unul dintre elementele principale ale textului este invitația insistentă de a schimba mentalitatea, de a face un soi de convertire ad extra. În această privință sunt propuse câteva gânduri ale Pontifului adresate în mod deosebit călugărilor și călugărițelor. Francisc cere cu putere un nou elan, un curaj care nu se dă înapoi în fața dificultăților, o tenacitate în îndeplinirea misiunii pe care Dumnezeu a încredințat-o fiecărui consacrat. Îndeosebi, vrea ca să găsească din nou carisma de la începuturi a respectivilor fondatori, vrea ca toate comunitățile călugărește să fie tot mai asemănătoare cu Biserica primară, aceea a apostolilor, care nu se temeau să iasă pe străzi ca să-l vestească pe Domnul.

Viața consacrată este chemată să desfășoare misiunea sa "în afara porții și de-a lungul fluviului". Cei care o urmează au vocația specifică de a fi prezenți în "situațiile de mizerie și de oprimare, de îndoială și de dificultate, de frică și de singurătate, manifestând că duioșia lui Dumnezeu nu are limite". Toate acestea cer energii, rugăciune, jertfă și fermitate, pentru ca "periferia" să nu rămână numai un cuvânt abstract, ci să fie o realitate zilnică în care se verifică în fiecare moment propria vocație. Cristos vrea ca toți consacrații să meargă mai departe, fără frică, gata să colaboreze cu orice om de bunăvoința pentru ca să ajungă Cuvântul până la marginile pământului. Cu angajarea de a scoate din umilire și din situații de rebutare și de marginalizare pe cei pe care prejudecata, indiferența și nedreptatea îi condamnă fără apel. Este vorba în practică de a găsi noi modalități pentru a merge cu săracii, cu cei mai nevoiași, însoțindu-i în cotidianitatea lor.

Scrisoarea îi invită cu vigoare pe consacrați să schimbe orizontul de vedere, cu înseși cuvintele papei Francisc: "A fi în periferie ajută să se vadă și să se înțeleagă mai bine". Privind lumea de la periferii de fapt se găsește curajul de a înfrunta noi provocări, experimentând soluții și logici diferite. Este mai ușor a trezi lumea dacă sunt obișnuiți cu periferiile, oricare ar fi ele, pentru că facilitează atitudinea de a se adresa unor destinatare care nu sunt aleși pe baza considerațiilor de comoditate, ci după criterii dictate de compasiune și de curaj. Nu că ei, consacrații, nu sunt obișnuiți să trăiască în linia întâi și în strâns contact cu locuitorii din periferii, pentru că obiectivul lor este tutelarea demnității vieții umane. Asta se naște din unirea cu Cristos, din umanismul creștin care îi determină la opțiunea preferențială față de cei săraci. O alegere dictată nu de o modă sau fervoare trecătoare, ci care devine autentică formă de viață, pentru că, așa cum afirmă sfântul Grigore cel Mare, "a-i sluji pe cei săraci este un act de evanghelizare". Pe de altă parte, așa cum confirmă scrisoarea, familiaritatea cu săracii a fost mereu caracteristica oricărui nou început și a reformei. Fără a uita că periferiile nu sunt numai un loc fizic, ci și o situație morală, de suferință, culturală și socială. (Nicola Gori)

(După L'Osservatore Romano, 7 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat