Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Frații Școlilor Creștine din România, la ceas aniversar: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative

Membrii Familiei Lasalliene din România, alcătuită din frați, profesori, educatori, elevi, părinți, membri ai grupurilor: Fraternitatea Signum Fidei și Tinerii Lasallieni, au îmbrăcat, în zilele de 2 și 3 septembrie 2016, straie de sărbătoare.

Motivul sărbătorii: împlinirea a 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației "Frații Școlilor Creștine" în România. Acești 25 de ani reprezintă un capitol important din istoria prezenței fraților pe meleagurile mioritice, istorie care a început să fie scrisă în urmă cu 155 de ani, în anul 1861, an în care au sosit primii Frați ai Școlilor Creștine la București, capitala Principatelor Unite: Moldova și Țara Românească.

Căderea regimului comunist în anul 1989, instaurarea democrației, precum și dobândirea libertăților cetățenești, garantate prin noua Constituție din anul 1991, au făcut posibilă reînceperea activităților pastoral-educative, întrerupte brutal prin decretele de desființare a ordinelor, congregațiilor și instituțiilor de învățământ confesionale și particulare din anii 1948 și 1949.

Cu ajutorul fraților din Regiunea ARLEP (Spania și Portugalia), care au sosit în România în luna septembrie a anului 1991 și cu susținerea totală din partea Provinciei Austria-Ungaria, care din anul 1994 se va numi Provincia Europa Centrală, se nășteau noi speranțe și apăreau noi perspective de reîncepere a activității congregației și, implicit, a Fraților în România. Datorită susținerii și încurajărilor primite din partea Preasfințitului Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, frații și-au putut relua activitatea în slujba educării copiilor și a tinerilor, în special a celor mai nevoiași, după mai bine de 40 de ani de întrerupere.

După reluarea activităților, începând cu anul 1991, frații au activat și la Oradea, până în anul 2000, unde au ajutat la consolidarea învățământului teologic greco-catolic din localitate.

La ora actuală, Congregația "Frații Școlilor Creștine" are în Dieceza de Iași două comunități, cu două opere social-educative, una în localitatea Pildești, din județul Neamț, și alta în orașul Iași.

Pentru a sublinia importanța acestui eveniment semnificativ au fost organizate activități culturale și religioase.

Vineri, 2 septembrie 2016, au avut loc două lansări de carte: 1991-2016 - 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative ale Congregației "Frații Școlilor Creștine" din România, scrisă de fr. Vicențiu Ghiurca, și Umblă în prezența mea - Domnul de La Salle (1651-1719), scrisă de fr. Charles Lapierre și tradusă de doamna Cecilia Lujinschi. La prezentarea ultimei cărți ne-am bucurat de prezența PS Petru Gherghel, episcopul nostru de Iași, a fraților provinciali Johann Gassner, din Austria și Jesús Miguel Zamora, din Spania, precum și de prezența a mai multor frați din Spania și Austria care au activat în România în acești ani.

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, în capela mănăstirii "La Salle", din Iași, în prezența membrilor Familiei Lasalliene din România, a fost celebrată o sfântă Liturghie pontificală, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a elogiat personalitatea sfântului Ioan de La Salle, patronul spiritual al tuturor educatorilor creștini, și a mulțumit fraților și tuturor lasallienilor pentru activitatea susținută în cei 155 de ani, în general și în cei 25 de ani în mod special, în slujirea copiilor și a tinerilor, cu precădere a celor mai nevoiași.

După încheierea sfintei Liturghii, au urmat o agapă frățească, prezentarea unei retrospective fotografice, cu momentele cele mai importante din ultimi 25 de ani de activitate lasalliană, în România și au fost înmânate participanților exemplare din cele două cărți apărute la Editura "Sapientia".

Suntem recunoscători bunului Dumnezeu pentru că a fost mereu alături de noi în acești ani și că ne-a binecuvântat activitățile în slujirea copiilor și a tinerilor care ne-au fost încredințați și dorim să încredințăm Providenței sale viitorul Familiei Lasalliene din România și din întreaga lume.

Fr. Vicențiu Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-3 septembrie: Frații Școlilor Creștine din România, la ceas aniversar: 25 de ani de la reînceperea activităților pastoral-educative


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat