Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Profesiune solemnă

Duminică, 4 septembrie 2016, în biserica romano-catolică "Înălțarea Sfintei Cruci" din localitatea Luizi-Călugăra, fratele Cristinel Gal a profesat pe viață voturile evanghelice de ascultare, sărăcie și castitate, în cadrul sfintei Liturghii, de la ora 18.00, prezidată de pr. Teofil Petrișor OFMConv., ministru provincial, intrând astfel în marea familie a Ordinului Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România.

Celebrarea a început cu procesiunea din fața conventului "Sfântul Andrei" spre biserica parohială, unde fratele Cristinel Gal avea să se consacre total lui Dumnezeu.

În salutul introductiv, ministrul provincial i-a salutat pe cei prezenți și, totodată, i-a îndemnat, ca asemenea sfântului Francisc, să se ofere lui Dumnezeu necontenit ca ofrande bineplăcute.

A urmat liturgia penitențială și liturgia cuvântului, în cadrul căreia ministrul provincial, Teofil Petrișor, a ținut cuvântul de învățătură. Aici a ținut să sublinieze, înainte de toate, disponibilitatea și curajul necesare unei angajări la iubire și dăruire, elemente ce reprezintă esențialul ucenicului bun și sfânt. Desigur, pr. Teofil a subliniat și importanța autenticității și asumării crucii fratelui franciscan. Întrucât zilnic suntem martori ai atâtor suferințe, eșecuri, dezamăgiri, și cu toate că și ucenicul este ispitit să abandoneze - asemenea apostolilor, când Isus le-a adresat întrebarea: "Vreți oare să plecați și voi?" - el are, totuși, garanția chiar în Maestrul Isus, pe care îl urmează statornic, cel care a biruit lumea.

După liturgia cuvântului a urmat ritualul profesiunii, care a cuprins Litania tuturor sfinților, moment în care fratele Cristinel Gal s-a prosternat la pământ, semn al recunoașterii propriei micimi și implorării ajutorului lui Dumnezeu prin sfinții săi. Ritualul a continuat cu rostirea, în mâinile ministrului provincial, a profesiunii voturilor evanghelice și, apoi, a îmbrățișării fraterne ca semn de bun venit în familia franciscană.

La final, fratele Cristinel Gal a adus mulțumiri Domnului, părinților, fraților și surorilor, provinciei franciscane, formatorilor, binefăcătorilor și prietenilor, precum și celor prezenți, pentru susținerea și dăruirea de care au dat dovadă pe tot parcursul său formativ.

Celebrarea s-a încheiat prin intonarea din partea fraților preoți și a credincioșilor a unui tradițional "La mulți ani" adresat noului frate al ordinului, prin binecuvântarea solemnă și realizarea câtorva fotografii în amintirea celor trăite și făgăduite.

Pr. Carol Daniel Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 septembrie: Luizi-Călugăra: Profesiune solemnă


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat