Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Covasna: Despre eroii catolici din Moldova în Primul Război Mondial

În perioada 23-24 septembrie 2016, la Covasna, au avut loc lucrările celei de-a XXII-a ediții a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice: Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație, eveniment cultural-științific organizat de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creștină "Andrei Șaguna", Asociația "Ștefadina" București, cu sprijinul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Asociației Cultural-Creștine "Justinian Teculescu" Covasna și Asociației de Tineret GRIT Covasna.

Din partea comunității romano-catolicilor din Moldova au participat: prof. dr. Anton Coșa (membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași) și Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș").

În cadrul ediției din acest an, pe lângă temele tradiționale referitoare la istoria, cultura și civilizația românească din sud-estul Transilvaniei, au fost dezbătute teme privind: Centenarul Marii Uniri: proiecte de aniversare a evenimentului; 100 de ani de la declanșarea Războiului de Reîntregire Națională; priorități arhivistice în era digitizării.

În cadrul secțiunii "Istorie", prof. dr. Anton Coșa a prezentat comunicarea: Eroi catolici din Moldova în Primul Război Mondial.

În intervenția sa, Anton Coșa a evidențiat faptul că locuitorii catolici din Moldova și-au dat în decursul istoriei propriile sacrificii pe altarul patriei, participând efectiv la momentele istorice care au marcat destinul națiunii române. Printre aceste momente s-a numărat și Războiul de Reîntregire Națională, de la începutul căruia marcăm, în anul 2016, trecerea unui veac.

În timpul Primului Război Mondial, catolicii din Moldova au dat dovada dragostei față de pământul pe care trăiau, jertfindu-se pentru apărarea acestuia, cu speranța ca urmașii lor să aibă o viață mai bună.

De asemenea, Anton Coșa a punctat faptul că locuitorii catolici din Moldova nu i-au uitat nici o clipă "pe cei de ieri", strămoșii lor, pe cei care și-au sacrificat viețile pentru un viitor mai bun "al celor de azi". Memoria lor, a eroilor din acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu, este consemnată și păstrată, dincolo de documentele de arhivă, și pe monumentele de for public, pe acele monumente ale eroilor care au menirea de a le reaminti urmașilor de jertfele înaintașilor. În acest sens, vorbitorul a adus în atenție și câteva exemple privind modul în care au înțeles catolicii din Moldova să se îngrijească, de-a lungul vremii, de memoria acestor eroi.

La rândul său, în cadrul secțiunii "Etnografie, sociologie și cultură românească", domnul Gheorghe Bejan le-a vorbit celor prezenți despre câteva dintre proiectele prioritare ale Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș".

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat