Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj al Sfântului Părinte Francisc adresat poporului argentinian (30 septembrie 2016)

Iubiți frați și surori,

În acest an în care încă respirăm aerul sărbătorilor bicentenarului, se desfășoară două evenimente care fac istoria noastră, două evenimente care sunt foarte importante și foarte puternice, și cărora le dau mare valoare: unul este beatificarea lui Mama Antula, o femeie care a ajuta la consolidarea Argentinei profunde, și celălalt este apropiata canonizare a lui Cura Brochero, acel preot gaucho care a avut compasiune față de iubiții săi serrani și a luptat pentru a le da demnitate.

Este superfluu să spun că aș fi voit să vin în Argentina pentru a o beatifica pe Mama Antula și a-l canoniza pe Cura Brochero, dar n-am putut să fac asta, nu este posibil. Nu vă puteți imagina cât de mult mi-ar plăcea să vă revăd. Și nu voi putea face asta nici anul viitor pentru că am deja angajamente fixate pentru Asia și Africa; eh, lumea e mai mare decât Argentina, dar trebuie să ne împărțim, las în mâinile Domnului să-mi indice data. Dar ținând cont de aceste evenimente și luând în considerare că oricum anul viitor nu voi putea veni, am ales să comunic cu voi în acest mod.

Pentru mine poporul argentinian este poporul meu, voi sunteți importanți, eu continui să fiu argentinian, încă mai călătoresc cu pașaportul argentinian. Sunt convins că voi ca popor sunteți comoara cea mai mare pe care o are patria noastră. Când primesc scrisorile voastre, așa de multe încât nu pot să răspund la toate, dar desigur la vreuna pentru a mă face prezent, mă consolez, îmi dă bucurie și asta mă face să mă rog și mă rog pentru voi la Liturghie, pentru nevoile voastre, pentru fiecare dintre voi. Iubirea de patrie este cea care mă determină să fac asta și mă face și să vă cer, încă o dată, să luați patria pe umerii voștri, această patrie care are nevoie ca fiecare dintre noi să dea ceea ce este mai bun din sine, pentru a se îmbunătăți, a crește și a se maturiza. Și asta ne va face să realizăm acea cultură a întâlnirii care depășește toate culturile rebutului care astăzi în lume se oferă peste tot. O cultură a întâlnirii în care fiecare să aibă locul său, unde toți să poată trăi cu demnitate și unde fiecare să se poată exprima pașnic fără să fie insultat sau condamnat, sau agresat, sau rebutat. Acea cultură a întâlnirii pe care toți trebuie s-o căutăm, cu rugăciunea și buna voință.

Mă uimește faptul că Argentina este lăudată pentru geografia sa, pentru bogăția sa. Avem de toate: munți, păduri, câmpii, coaste, toate bogățiile minerale. Avem totul. Ce țară bogată! Dar bogăția cea mai mare pe care o are patria noastră este poporul, acest popor care știe să fie solidar, care știe să meargă împreună, unul lângă altul, care știe să se ajute, care știe să se respecte, acest popor argentinian care nu renunță, care știe să găsească înțelepciunea, și dacă renunță, ceilalți îl ajută pentru ca să se refacă. Eu respect acest popor argentinian, îl iubesc, îl port în inima mea, este bogăția cea mai mare a patriei noastre. Și chiar dacă nu putem să ne strângem mâna, contați pe amintirea mea și pe rugăciunea mea pentru ca Domnul să vă facă să creșteți ca popor. Popor care se întâlnește, muncește unit și caută măreția patriei, acea patrie care este a sa, este a noastră, nu este a altora, este a noastră. Mulțumesc pentru tot binele pe care-l faceți în fiecare zi. Domnul să vă binecuvânteze.

Suntem în Anul Milostivirii și ca rămas-bun al acestei discuții, al acestui monolog care vrea să fie însă o discuție, îndrăznesc să vă propun, ca învățătoarele de odinioară, teme pentru acasă. În acest An al Milostivirii vă propun să faceți vreo faptă de milostenie în fiecare zi, sau la fiecare două zile dacă nu puteți să faceți în fiecare zi; și nu vă supărați dacă vi le citesc pentru a vi le reaminti. Sunt faptele de milostenie trupească și sufletească. Cea mai mare parte se găsește într-o listă pe care Domnul o face în Fericiri, în Mt 25 și în toată Evanghelia. Sunt fapte concrete de milostenie și dacă fiecare dintre voi va face una pe zi sau una la două zile, cât de bine vom face poporului nostru!

- A vizita un bolnav, a vizita pe cei bolnavi, este o faptă de milostenie.

- A da de mâncare celui flămând. Există oameni cărora le este foame.

- A da de băut celui însetat, celui căruia îi este sete materială și spirituală, uneori.

- A găzdui pe pelerini, adică a da un loc celui care nu are casă, celui care nu are un acoperiș.

- A îmbrăca pe cel gol, adică a face ca oamenii să aibă o haină, ca să nu sufere de frig iarna.

- A vizita pe cei închiși. Biserica insistă mult pe asta.

- A îngropa pe cei morți.

Acestea ar fi cele șapte fapte de milostenie trupească.

Și apoi sunt cel șapte fapte de milostenie sufletească:

- A învăța pe cel neștiutor.

- A da un sfat bun celui care are nevoie.

- A corecta pe cel care greșește.

- A ierta pe cel care ne ofensează. Cât de greu este de a ierta. Astăzi în lume toți avem nevoie să iertăm mult și să fim iertați.

- A mângâia pe cel care este trist.

- A suporta cu răbdare defectele aproapelui. Există persoane care uneori ne fac să ne pierdem răbdarea și noi trebuie să suportăm cu răbdare defectele lor, este o faptă de milostenie.

- A ne ruga lui Dumnezeu pentru cei vii și pentru cei morți.

Nu știu să vă explic, iubiți frați, iubiți concetățeni, dar este ca și cum v-aș vorbi acasă, mă apropii de voi cu această ocazie în care se respiră încă aerul sărbătorilor bicentenarului și în care se desfășoară cele două evenimente ale canonizării lui Cura Brochero și al beatificării lui Mama Antula, două persoane, un bărbat și o femeie, care au lucrat pentru patrie și pentru evanghelizare. Vă salut deci în mijlocul acestor sărbători, vă exprim afectul meu și vă spun - pare un pic straniu, dar întind timpul ca și cum ar fi un elastic - pe curând, și nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat