Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Actualitatea mesajului de la Fatima

De Antonio Gaspari

"A avea credință, a se converti, a se ruga pentru pace și a alimenta speranța, sunt mesajele pe care Maria le-a încredințat celor trei păstorași în aparițiile care au avut loc în 1917 la Fatima". Asta e ceea ce susține cardinalul José Saraiva Martins, portughez, fost rector al Universității Pontificale Urbaniana, fost secretar al Congregației pentru Educația Catolică, prefect (acum emerit) al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Intervievat de Zenit, cardinalul a explicat că "ceea ce s-a întâmplat la Fatima a avut repercusiuni foarte importante în Biserică și în lume.

Și pentru necredincioși aparițiile de la Fatima sunt o istorie foarte concretă, nu sunt îndoieli cu privire la realitatea a ceea ce s-a întâmplat. Maria a apărut celor trei copii și ceea ce Sfânta Fecioară Maria a spus celor trei păstorași este de actualitate foarte mare". "Mesajul Mariei - a continuat Saraiva Martins - este compus din patru apeluri care îi interesează pe toți.

Primul este apelul la credință, Sfânta Fecioară Maria cere să aibă credință pentru că omul tinde să decadă în timp ce Dumnezeu nu trădează. Oamenii din acel timp se îndepărtau de credință, un fenomen pe care-l vedem și astăzi. A pierde credința înseamnă și a pierde umanitate. Sfânta Fecioară Maria a făcut un apel pentru a avea o credință neabstractă, o credință concretă, trăită, care umple existența".

Cardinalul a continuat susținând că "al doilea apel este invitația la convertire a inimilor și convertirea la Dumnezeu. Desigur convertirea la Dumnezeu comportă în mod necesar și apropierea tot mai mult de frați și de surori.

Nu ne putem apropia de Dumnezeu dacă nu ne apropiem de frați, nu putem să-l iubim pe Dumnezeu dacă nu-i iubim pe ceilalți. Acesta este aspectul central al convertirii, recunoașterea Milostivirii lui Dumnezeu, un Dumnezeu care este bun și milostiv.

Expresia concretă și trăită a iubirii față de Dumnezeu comportă în mod necesar iubirea față de frați, independent de originea lor, de istoria lor, de religia lor, pentru că toți suntem frați fii ai unui singur Dumnezeu creator".

Al treilea apel este invitația la rugăciunea pentru pace. "Sfânta Fecioară Maria - a precizat cardinalul - a spus în 1917 să se roage pentru pace. A subliniat că dacă omul se convertește, se roagă și face pocăință, războiul se va termina, altminteri va fi un alt război. Și a repetat copiilor să se roage pentru pace".

Mesajul de la Fatima este un mesaj de pace - a subliniat Saraiva Martins - și a explicat că originea locului în care au avut loc aparițiile, Cova da Iria, derivă de la cuvântul grec irene care înseamnă pace. Deci este foarte semnificativ că mesajul de pace este dat într-un loc al cărui nume derivă de la cuvântul grec pace".

Al patrulea apel este acela de a alimenta speranța. "Astăzi omenirii - a afirmat cardinalul - pare că-i lipsește speranța, Dumnezeu este negat și realitatea s-a restrâns, tinerii par plictisiți, nu există un scop mare pentru care să se bată, visuri dezamăgite, există tristețe.

În acest context Fatima este un mesaj de speranță. Omul are nevoie de credință, să se convertească la Dumnezeu și la frați, are nevoie de pace și are nevoie de speranță. Acestea sunt cele patru capitole fundamentale ale mesajului de la Fatima și pentru acesta este de cea mai mare actualitate".

La întrebarea cu privire la mesajul de la Fatima care vorbește despre apelul Mariei care cere să se consacre Rusia la Inima sa Neprihănită, Saraiva Martins a afirmat că în cursul ultimului Congres Mariologic Internațional care s-a desfășurat la Fatima de la 6 la 11 septembrie, unul dintre participanți chiar a întrebat de ce Biserica n-a răspuns niciodată la apelul Mariei de a consacra Rusia la Inima Neprihănită a Mariei.

Cardinalul a povestit că împreună cu profesorul Vincenzo Battaglia, președinte al Academiei Pontificale Mariane Internaționale (PAMI) a explicat că "Rusia a fost consacrată Inimii Mariei, pentru că Pontifii au consacrat lumea Inimii Mariei, iar Rusia face parte din lume".

"În concret - a adăugat Saraiva - decizia Bisericii de a consacra lumea Inimii Neprihănite a Mariei a fost foarte înțeleaptă și prudentă. Dacă ar fi consacrat numai Rusia Inimii Mariei, în contextul politic al războiului rece ar fi fost consecințe politice dificile de ținut sub control".

"În fapte - a continuat el - astăzi cultul Mariei în Rusia este foarte răspândit". Apoi l-am întrebat pe Saraiva Martins despre al treilea secret de la Fatima și dacă Papa indicat în mesaj este Ioan Paul al II-lea.

După ceea ce a fost publicat oficial, vizionarii au spus: "Și am văzut («ceva asemănător cu modul în care se văd persoanele într-o oglindă când trec prin fața ei»), într-o lumină imensă care este Dumnezeu, un episcop îmbrăcat în alb («am avut presentimentul că era Sfântul Părinte»), alți episcopi, preoți, călugări și călugărițe urcând un munte abrupt, în vârful căruia era o mare Cruce din trunchiuri strâmbe, ca și cum era din coajă de stejar; Sfântul Părinte, înainte de a ajunge acolo, a străbătut un oraș mare pe jumătate în ruină și pe jumătate tremurând, cu pas șovăitor, chinuit de durere și de suferință, se ruga pentru sufletele cadavrelor pe care le întâlnea pe drumul său; ajuns în vârful muntelui, prosternat în genunchi la picioarele marii Cruci, a fost ucis de un grup de soldați care au tras asupra lui mai multe focuri de armă și săgeți, și în același mod au murit unii după alții episcopii, preoții, călugării, călugărițele și diferite persoane seculare, bărbați și femei de diferite clase și poziții. Sub cele două brațe ale Crucii erau doi îngeri, fiecare cu o stropitoare de cristal în mână, în care adunau sângele martirilor și cu el irigau sufletele care se apropiau de Dumnezeu".

Ioan Paul al II-lea nu citise înainte secretul de la Fatima, dar la spital imediat după atentat a cerut să citească ceea ce a fost scris de sora Lucia, vizionara portugheză, și s-a convins că Papa despre care se vorbea în profeție era el și că Maria l-a salvat. Ioan Paul al II-lea era așa de convins de intervenția Mariei încât glonțul care i-a străbătut trupul fără a-i leza părți vitale este acum în coroana Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

La întrebarea dacă Ioan Paul al II-lea este Papa de Fatima, Saraiva Martins care l-a însoțit pe Papa Wojtyła la Fatima a răspuns: "Da, profeția despre care se vorbește la Fatima s-a adeverit cu Ioan Paul al II-lea cu o variație, adică Sfânta Fecioară Maria l-a salvat. Profeția este interpretată în sensul că acțiunea violentă împotriva Papei n-a dus la moartea sa grație intervenției Sfintei Fecioare Maria".

(După Zenit, 30 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat