Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prăjești: Cinci frați neo-profeși

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, în cadrul sfintei Liturghii, de la ora 11.00, prezidată de pr. Teofil Petrișor, OFMConv., ministru provincial, în biserica "Preasfânta Treime" din Prăjești, cinci frați novici, prin ritualul profesării voturilor evanghelice - ascultare, sărăcie și castitate - au intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif din România", și s-au consacrat lui Dumnezeu.

Celebrarea a început cu procesiunea, formată din frații candidați la profesiune și a celor aproximativ 40 de preoți, din fața casei de noviciat spre biserica parohială, unde urma să se celebreze sfânta jertfă și ritualul consacrării fraților novici lui Dumnezeu.

Chiar la începutul sfintei Liturghii, părintele magistru, Gabriel Neculăeș, i-a îndemnat pe toți credincioșii prezenți, dar îndeosebi pe frații novici, în cuvântul de salut, să răspundă cu disponibilitate vocii misterioase a Răstignitului care-i chemă, ca odinioară pe Sărăcuțul din Assisi, să se îngrijească și să repare Biserica sa, angajându-se cu toată dăruirea la misiunea salvifică a Bisericii.

După proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu și apelul fraților novici, în care ei și-au manifestat dorința și voința de a se oferi lui Dumnezeu, ministrul provincial, pr. Teofil Petrișor, a ilustrat în cuvântul de învățătură trăsăturile fratelui franciscan consacrat lui Dumnezeu, prin asumarea voturilor de ascultare, sărăcie și castitate, și, totodată, i-a îndemnat pe neo-profeși să persevereze în desăvârșirea vocației. Totodată, i-a îndemnat ca, așa cum un an de zile s-au pregătit și format intens în noviciat, să nu uite, pe viitor, de viața lăuntrică pe care trebuie să o cultive neîncetat, în simplitate serafică, prin urmarea statornică a lui Cristos, asemenea sfântului Petru și Sărăcuțului din Assisi, fără ca celelalte lucruri periferice să-i abată de la țintă. Desigur, i-a încurajat și i-a felicitat pe frații novici pentru curajul de a deveni ofrande ale lui Dumnezeu, de a răspunde cu disponibilitate chemării sale divine.

După acest moment, a urmat ritualul profesării voturilor religioase pentru un an de zile. Cei cinci frați, care în mâinile ministrului provincial au rostit formula profesiunii, sunt:

1. fr. Alexandru Alfred, Parohia "Înălțarea Domnului" Sagna (NT);

2. fr. Emanuel-Robert Baciu, Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" Roman (NT);

3. fr. Ionuț-Iulian Cherecheș, Parohia "Preasfânta Treime" Butea (IS);

4. fr. Iulian Demetercă, Parohia "Înălțarea Domnului" Sagna (NT);

5. fr. Felix-Andrei Oprea, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Nisiporești (NT);

La finalul sfintei Liturghii, unul dintre frații neo-profeși a adus cuvenite mulțumiri lui Dumnezeu, părinților, formatorilor, Provinciei, în a cărei fraternitate au intrat, și tuturor celor prezenți, pentru suportul și rugăciunile aduse în folosul creșterii lor.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă și procesiunea spre casa de noviciat.

Pr. Carol Daniel Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 septembrie: Prăjești: Cinci frați neo-profeși


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat