Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Brusturoasa: Misiuni populare

În perioada 8-11 septembrie 2016, credincioșii catolici din Parohia Brusturoasa și din filiala Cuchiniș au avut bucuria de a participa la sfintele misiuni populare dedicate Anului Jubiliar al Milostivirii. Aceste zile au fost o adevărată binecuvântare pentru această comunitate, oamenii lăsând totul deoparte pentru a participa la sfintele Liturghii de misiuni celebrate la ora 11.00 la Cuchiniș și la ora 18.00 la Brusturoasa și pentru a asculta cuvintele de învățătură ale părintelui predicator Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău.

La începutul sfintelor misiuni, părintele predicator ne-a îndemnat să folosim bine aceste zile pentru că misiunile populare sunt un popas și o ocazie privilegiată de a regăsi calea spre Dumnezeu. Pe drumul vieții noastre e necesar, din când în când, să ne oprim, pentru a nu fi orbiți în credința noastră, să medităm, să vedem care este drumul, calea cea bună, calea care ne conduce la liman, la scopul existenței noastre, la fericire, la Dumnezeu. Acest popas spiritual sunt tocmai sfintele misiuni populare. Cristos ne cheamă pe toți; îi cheamă mai cu seamă pe cei care se simt mai împovărați de păcate și încercări, așa cum i-a chemat și pe ucenicii săi atunci când erau obosiți, împovărați de ispite, de temeri, de încercări: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28). Totodată, fiind Sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, părintele ne-a invitat să alergăm cât mai des la mama noastră cerească care este o adevărată poartă a milostivirii divine: Toată milostivă ești, Marie!

În a doua zi a sfintelor misiuni, folosind parabola fiului risipitor, părintele ne-a prezentat o altă poartă a milostivirii divine: sacramentul spovezii. De fiecare dată când săvârșim un păcat suntem asemenea fiului risipitor: vrem să plecăm departe de casa tatălui. Dar dacă urmăm exemplul de convertire al aceluiași fiu: Mă voi ridica, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am păcătuit împotriva cerului și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău. Ia-mă ca pe un ziler al tău, Dumnezeu, Tatăl ceresc, ne va aștepta, ne va primi cu brațele deschise și ne va reda demnitatea de fii ai săi.

A treia zi a sfintelor misiuni a avut ca punct de plecare parabola invitaților la ospăț din Evanghelia după Sfântul Luca (Lc 14,15-24). Pornind de la această parabolă, părintele ne-a vorbit despre cea mai mare dovadă a iubirii nemărginite a lui Dumnezeu față de noi oamenii: jertfa sfintei Liturghii, poartă a milostivirii divine, ospățul la care ne invită însuși Isus Cristos și la care ne oferă cea mai nobilă hrană: trupul și sângele său. La acest ospăț, Dumnezeu nu ne invită doar duminica sau la marile sărbători din timpul anului, ci în fiecare zi și va răsplăti orice sacrificiu pe care îl facem pentru a participa la sfânta Liturghie.

Sfintele misiuni s-au încheiat duminică, 11 septembrie, cu sfânta Liturghie de la ora 9.00 la Brusturoasa, iar la Cuchiniș cu sfânta Liturghie a hramului, Înălțarea Sfintei Cruci, de la ora 12.30. În cadrul predicii, părintele ne-a vorbit despre această mare dovadă a milostivirii divine: sfânta cruce, poartă a milostivirii.

La sfârșitul sfintelor Liturghii, părintele paroh, în numele întregii comunități, a mulțumit bunului Dumnezeu pentru aceste zile pline de har, părintelui predicator Isidor Dâscă, decan de Bacău, pentru prezența în mijlocul nostru, pentru cuvintele de învățătură și pentru ajutorul oferit la scaunul de spovadă tuturor credincioșilor care au dorit să se împace cu Dumnezeu. De asemenea, părintele a mulțumit preoților din comunitățile vecine care au participat la sfintele Liturghii sau care au stat la scaunul de spovadă și tuturor credincioșilor care au participat la aceste zile de sărbătoare.

Comunitatea din Brusturoasa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-11 septembrie: Brusturoasa: Misiuni populare


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat