Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Georgia și Azerbaidjan, călătorie la marginile Europei rănite

De Andrea Tornielli

Călătoria pe care papa o începe vineri, 30 septembrie 2016, este o călătorie fulger de trei zile și două nopți în Caucaz. Francisc va vizita două țări, Georgia și Azerbaidjan, completând pelerinajul început în iunie în Armenia. Inițial, călătoria a fost concepută ca un întreg, însă coincidența cu conciliul panortodox din Creta a obligat să fie împărțită în două, pentru a nu încurca prezența patriarhului georgian Ilie al II-lea la marele sinod: Episcopul de Roma n-ar fi putut ajunge într-o țară cu tradiție creștină foarte veche în lipsa conducătorului Bisericii celei mai importante. Apoi, soarta a voit ca Ilie să fi fost printre acei patriarhi care, împreună cu cel de Moscova, Chiril, au decis în ultima clipă să nu ia parte la adunarea din Creta. Dar calendarul călătoriei frânte în două bucăți era de acum stabilit.

Călătoria la granița dintre Europa și Asia intră în tipologia vizitelor bergogliene în bătrânul continent: țări mici, încă rănite de conflicte, unde papa speră să încurajeze parcursuri de reconciliere și de pace. Țări unde catolicii sunt o "mică turmă", dar în care conviețuiesc cu alte confesiuni creștine și cu alte religii. Pelerinajul în Georgia și Azerbaidjan este - așa cum a fost deja cel în Turcia - și unul care atinge drama refugiaților care fug de ISIS. Bergoglio va împărtăși suferințele creștinilor irakieni vineri seara la Tbilisi în biserica asiro-caldee dedicată lui Simon bar Sabbae. Așa cum vizita atinge și drama altor refugiați constrânși să părăsească zonele de graniță cu Federația Rusă după ciocnirile care au văzut carele armate ale Moscovei intrând în Georgia în 2008. Și încă este o rană deschisă conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia pentru controlul regiunii Nagorno Karabakh.

"Am primit invitația de a vizita aceste țări - explica în iunie papa Francisc - pentru un dublu motiv: pe de o parte a valoriza rădăcinile creștine vechi prezente în acele țări - mereu în spirit de dialog cu celelalte religii și culturi - și pe de altă parte a încuraja speranțe și cărări de pace. Istoria ne învață că drumul păcii cere o mare tenacitate și pași continui, începând de la cei mai mici și treptat făcându-i să crească, mergând unul în întâmpinarea celuilalt. Tocmai pentru aceasta dorința mea este ca toți și fiecare să-și dea propria contribuție pentru pace și reconciliere".

"Aș spune că este destul de ușor de observat în papa - a spus cardinalul secretar de stat Pietro Parolin - o dorință foarte vie de a fi purtător de pace, oriunde s-ar duce el. În acest sens, și situațiile politice sau planurile strategice trec, ca să spunem așa, pe planul al doilea. În cazul concret, nu cred că se poate imagina o soluție ușoară la toate problematicile care privesc regiunea caucaziană. Ele au nevoie de efort, de voință politică și de disponibilitate la compromis. Însă papa merge în țările caucaziene cu mare umilință, căutând înainte de toate să asculte, să înțeleagă și, prin urmare, să încurajeze orice inițiativă de dialog și de deschidere spre celălalt".

Deja în timpul întâlnirii ecumenice și a rugăciunii păcii la Yerevan, la 25 iunie 2016, Francisc a făcut aluzie la conflictul din Nagorno Karabakh dorind o soluționare pașnică. Conflictul din zonă s-a reaprins în aprilie și membrii grupului din Minsk creat de OSCE caută să relanseze inițiative pentru un compromis capabil să ducă în sfârșit la pace. Apoi nu trebuie uitat că Georgia și Azerbaidjan, precum și Armenia, făceau parte din imperiul sovietic și Federația Rusă încearcă să le păstreze în orbita sa sau măcar să împiedice ca alții să le anexeze la propria orbită.

Călătoria, în special în prima sa etapă de două zile în Georgia, are importante implicații ecumenice. Biserica ortodoxă georgiană, cu care Sfântul Scaun întreține bune relații, este printre puținele care nu recunosc validitatea botezului administrat de catolici. Francisc și Ilie al II-lea se vor îmbrățișa, dar nu se vor ruga împreună. Patriarhul și catholicos-ul ortodocșilor georgieni nu va participa personal la liturghia celebrată de Pontif sâmbătă 1 octombrie, dar a decis să trimită o delegație: un semnal considerat important de către Sfântul Scaun. Nu trebuie uitat că aceea în Georgia este de fapt o călătorie la rădăcinile creștine ale Europei: creștinismul a fost declarat religie de stat în anul 337 d.C. și Biserica georgiană s-a proclamat autocefală, devenind autonomă de Patriarhia de Antiohia, deja în secolul al V-lea.

Azerbaidjanul este o țară cu marea majoritate musulmană (96%), compusă 63% din șiiți și 33% din sunniți. Și atrage atenția nu numai a apropiatului Iran, ci și a țărilor arabe interesate să introducă componenta fundamentalistă a islamului. Cu eforturi însemnate autoritățile civile și religioase din țară au încercat în orice mod să țină distinctă ordinea statală de cea confesională, rezistând la infiltrațiile radicale promovate, din diferite motive, de țările vecine și coreligionare, inclusiv cele din Caucazul de nord. Prezența papei, care îi va întâlni pe liderii religiilor duminică după-amiază, va fi așadar de încurajare pentru această cale de "multiculturalitate" și de toleranță, zilnic amenințată într-o lume agitată datorită acelui "al treilea război mondial pe bucăți" în care se încearcă să se îmbrace cu motivații religioase interese economice și politice.

(După Vatican Insider, 29 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat