Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat membrilor organismelor caritative catolice care acționează în contextul crizei umanitare din Siria, Irak și din țările limitrofe (29 septembrie 2016)

Iubiți frați și surori,

Vă mulțumesc pentru participarea voastră la această întâlnire de reflecție și de împărtășire cu privire la lucrarea Bisericii în contextul crizei siriene și irakiene. Vă salut pe voi toți, episcopi, preoți, călugări și laici. Îndeosebi doresc să-l salut pe domnul Staffan de Mistura, trimis special al secretarului general al Națiunilor Unite pentru Siria, căruia îi mulțumesc pentru prezență. Monseniorului Dal Toso, Consiliului Pontifical Cor Unum exprim aprecierea mea recunoscătoare pentru sprijinul atent și eficace față de ceea ce Biserica face pentru a încerca să aline suferințele milioanelor de victime ale acestor conflicte. În acest sens aș vrea să subliniez importanța unei reînnoite colaborări la toate nivelele între diferiții subiecți care lucrează în acest sector.

La un an de distanță de la ultima noastră întâlnire, trebuie să constatăm cu mare tristețe că, în pofida multelor eforturi făcute în diferite domenii, logica armelor și a samavolniciei, interesele obscure și violența continuă să devasteze aceste țări și că, până acum, nu s-a știut să se pună capăt suferințelor extenuante și încălcărilor continue ale drepturilor umane. Consecințele dramatice ale crizei sunt de acum vizibile cu mult dincolo de granițele regiunii. Expresie este gravul fenomen migrator.

Violența generează violență și avem impresia că ne aflăm învăluiți într-o spirală de prepotență și de inerție din care pare să nu existe scăpare. Acest rău care se cuibărește în conștiință și în voință trebuie să ne interogheze. Pentru ce omul, chiar și cu prețul unor daune incalculabile aduse persoanelor, patrimoniului și mediului, continuă să urmărească samavolniciile, răzbunările, violențele? Să ne gândim la recentul atac împotriva unui convoi umanitar al ONU... Este experiența acelui mysterium iniquitatis, a acelui rău care este prezent în om și în istorie și are nevoie să fie răscumpărat. A distruge pentru a distruge. De aceea, în acest An în care mai intens ne îndreptăm privirea spre Cristos, Milostivirea întrupată care a învins păcatul și moartea, îmi revin în minte aceste cuvinte ale sfântului Ioan Paul al II-lea: "Limita impusă răului, al cărui artizan și victimă este omul, este în definitiv Milostivirea Divină" (Memorie și identitate, pag. 70). Este unica limită. Da, răspunsul la drama răului se află în misterul lui Cristos.

Privind la foarte multele fețe suferinde, în Siria, în Irak și în țările vecine și îndepărtate unde milioane de refugiați sunt constrânși să caute adăpost și protecție, Biserica vede fața Domnului său în timpul Pătimirii.

Munca acelora care, asemenea vouă care reprezentați atâția lucrători pe teren, sunt angajați să ajute aceste persoane și să le salvgardeze demnitatea este desigur o reflexie a milostivirii lui Dumnezeu si, ca atare, un semn că răul are o limită și că nu are ultimul cuvânt. Este un semn de mare speranță, pentru care vreau să mulțumesc, împreună cu voi, atâtor persoane anonime - dar nu pentru Dumnezeu! - care, în special în acest an jubiliar, se roagă și mijlocesc în tăcere pentru victimele conflictelor, mai ales pentru copii și pentru cei mai slabi, și astfel susțin și munca voastră. La Alep, copiii trebuie să bea apă poluată!

Dincolo de ajutoarele umanitare necesare, ceea ce astăzi frații noștri și surorile noastre din Siria și din Irak doresc mai mult decât orice este pacea. De aceea nu încetez să cer comunității internaționale eforturi mai mari și reînnoite pentru a ajunge la pacea în tot Orientul Mijlociu și să cer să nu se privească în cealaltă parte.

A pune capăt conflictului este și în mâinile omului: fiecare dintre noi poate și trebuie să devină constructor al păcii, pentru că fiecare situație de violență și nedreptate este o ran făcută trupului întregii familii umane.

Cererea mea devine rugăciune zilnică spre Dumnezeu de a inspira mințile și inimile celor care au responsabilități politice, pentru ca să știe să renunțe la interesele parțiale pentru a ajunge la binele cel mai mare: pacea.

Aceasta întâlnire îmi dă, în această perspectivă, oportunitatea de a mulțumi și de încuraja instanțele internaționale, îndeosebi Națiunile Unite, pentru munca de susținere și de mediere pe lângă diferitele guverne, pentru ca să se concorde sfârșitul conflictului și să se pună în sfârșit pe primul loc binele populațiilor lipsite de apărare. Este un drum pe care trebuie să-l parcurgem împreuna cu răbdare și perseverență, dar și cu urgență, și Biserica nu va înceta să continue să dea contribuția sa.

În sfârșit gândul meu se îndreaptă spre comunitățile creștine din Orientul Mijlociu, care suferă consecințele violentei și privesc cu teamă la viitor. În mijlocul unui așa întuneric, aceste Biserici țin sus candela credinței, a speranței și a carității. Ajutând cu curaj și fără discriminări pe cei care suferă și muncesc pentru pace și coexistență, creștinii medio-orientali sunt astăzi semn concret al milostivirii lui Dumnezeu. Spre ei se îndreaptă admirația, recunoștința și sprijinul Bisericii universale.

Încredințez aceste comunități și pe cei care lucrează în slujba victimelor acestei crize mijlocirii sfintei Tereza de Calcutta, model de caritate și de milostivire.

Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria să vă păzească. și multe mulțumiri pentru ceea ce voi faceți. Multe mulțumiri!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat