Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CCEE. S-a încheiat întâlnirea despre migrații: "A dezrădăcina frici și xenofobii în Europa"

"Dacă oamenii cunosc tot mai mult drama a mii de migranți care în fiecare zi își încearcă soarta în a ajunge pe teritoriul european traversând Mediterana pe bărci deteriorate și deșertul în marșuri lungi ale morții, mai puțin cunoscute sunt în schimb istoriile de generozitate, împărtășire și de primire genuină care însoțesc fenomenul migrator din ultimele timpuri. După urgența primirii, Biserica catolică este în prima linie în urgența legată de integrarea a mii de migranți. La Madrid, episcopii și delegații responsabili pentru pastorația migranților din Europa s-au confruntat cu privire la «modelele» de integrare, bunele practici și provocările puse societății europene".

Este ceea ce se citește în comunicatul final al întâlnirii directorilor naționali pentru pastorația migranților care s-a desfășurat de la 26 la 27 septembrie 2016 la Madrid, la invitația episcopului de Albacete, Mons. Ciriaco Benavente Mateos, președinte al Comisiei episcopale pentru migrații din Conferința Episcopală Spaniolă.

După ce, în anul 2015, au tratat chestiunea primirii, directorii naționali s-au oprit în Anul Milostivirii asupra provocării integrării. În această privință, scriu ei în comunicat, integrarea migranților și refugiaților este un fenomen complex și multiform pentru care nu există un model unic, ci diferite experiențe legate de exigențele și de posibilitățile teritoriului care primește.

Nu este apanaj al unui sector special al societății civile și/sau al instituțiilor ecleziale, ci al întregii societăți pentru că persoana întreagă, în integralitatea sa - adică persoană care are nevoie de un loc de muncă, de o casă, dar și de afectele unei familii și de un sprijin spiritual - este cea care trebuie primită. Nici nu este o afacere numai a migrantului sau a celui care cere azil, ci merge pe o șină paralelă care pune în joc și responsabilitatea și capacitatea comunității care primește chemată să facă spațiu diversității.

În abordarea sa, Biserica încearcă mereu să promoveze această dublă dimensiune cu o lucrare care să țină cont atât de exigențele imigratului, în integralitatea și demnitatea sa de persoană, cât și de cele ale comunității care primește. Zidurile înainte de a fi realități fizice sunt ziduri care se ridică în inima oamenilor. Ignoranța și frica sunt de fapt primele obstacole care trebuie surmontate. Oamenii trebuie să poată înțelege ce înseamnă a fi un refugiat, ce înseamnă a avea propria viață conținută într-un simplu rucsac.

De aceea apare clar pentru participanții la întâlnirea CCEE cum adevărata provocare a integrării trece înainte de toate printr-o muncă educativă a întregii societăți. Este necesar - scriu ei - să se educe oamenii la dialog și la întâlnire. De fapt, întâlnirea cu cel diferit, dacă este realizată cu dispozițiile juste, este mereu îmbogățitoare și se inserează în optica schimbului de daruri.

Această însoțire a comunităților care primesc trebuie să fie realizată în concert de toate instanțele sociale și ecleziale prezente în teritoriu. Numai o educație la întâlnire și la dialog va permite să se dezrădăcineze frici nejustificate, susținute adesea de stereotipuri și locuri comune, care alimentează tot mai mult în Europa sentimente xenofobe.

Printre diferitele experiențe explorate de participanți, mijlocul pedagogico-pastoral în promovarea unei reale integrări apare să fie acela de "a face împreună". În acel a face împreună, acțiuni și activități concrete, migrantul și comunitatea care primește se percep ca un întreg. În Anul Milostivirii, directorii naționali au amintit apoi cum milostivirea înainte de a fi "datorie", este mai întâi un dar care trebuie știut să se primească. Deci probabil că în redescoperirea semnificației și obligației ospitalității creștinul va putea să răspundă mai bine la provocarea integrării. În această optică, parohia reprezintă desigur un spațiu privilegiat în care se poate realiza o adevărată pedagogie a întâlnirii și a dialogului. În diferitele sale articulări, comunitatea parohială poate să devină sală de ospitalitate, loc în care se împlinește schimbul de experiențe și de daruri, atelierul conviețuirii pașnice la care toți aspiră.

La Madrid, directorii naționali au discutat și unele teme tratate precedent și încă actuale, cum ar fi traficul de ființe umane (munca lui Santa Marta Group) și prezența imigraților chinezi în Europa. În parohia "Sfânta Maria a Tăcerii" împreună cu o delegație diecezană pentru pastorația migranților din Madrid, participanții au celebrat Euharistia animată de un cor african și prezidată de arhiepiscopul orașului, Mons. Carlos Osoro Sierra.

După aceea, la centrul de primire "San Ignacio" a părinților iezuiți din Madrid au întâlnit un mare grup de tineri africani și au putut să aprecieze astfel în mod concret diferitele inițiative desfășurate de centrul ignațian pentru a promova integrarea îndeosebi prin muncă și educație.

Lucrările s-au încheiat cu întâlnirea cu președintele Conferinței Episcopale Spaniole, cardinalul Ricardo Blázquez Pérez, în sediul Conferinței Episcopale și o întâlnire la Toledo - oraș deosebit de angajat în lucrul cu migranții - cu arhiepiscopul local, mons. Braulio Rodríguez Plaza.

(După Zenit, 28 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

CCEE. După primire: provocările integrării refugiaților

CCEE: Întâlnirea anuală a responsabililor cu pastorația migranților va fi la Madrid


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat