Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Amoris laetitia, un document evanghelic

Oricine citește exortația apostolică postsinodală Amoris laetitia nu poate să nu remarce că pe fiecare pagină apar cuvinte de genul: milostivire, iertare, îngăduință, căutare, speranță, asumare, depășire, iubire, însoțire, discernere, integrare, credință, bucurie, dificultăți etc. Și dacă nu am fi în Anul Milostivirii Divine, am crede că e vorba despre o omilie de-a papei Francisc, de la "Sfânta Marta". Cuvinte simple, limbaj pe înțelesul tuturor, conținut care provoacă, abordare curajoasă, diversitate de teme, totul presărat cu experiențe culese de la părinții sinodali veniți din lumea întreagă.

A citi Amoris laetitia este nu doar o provocare, ci și un act de curaj, pentru că, spre deosebire de alte documente ale Magisteriului, acesta "te pune la treabă, te întreabă, îți cere răspunsuri, pretinde atitudini"! Nu poți să nu te regăsești în paginile lui. Fie că ești soț sau soție, tată sau mamă, copil sau părinte, păstor de suflete sau chemat la viața de familie, pentru fiecare are câte ceva de spus, de îndemnat, de corijat, astfel încât, începând să o citești, nu poți să nu ajungi la capăt.

Astfel, după ce ne familiarizează cu limbajul plin de duioșie al Sfintei Scripturi cât privește persoana umană și relațiile ei, după ce "nu se rușinează să vorbească despre lucruri pe care nici Creatorul nu s-a rușinat să le creeze", ne trezim deodată la realitate. Este vorba de situația actuală a familiei, cu luminile și umbrele ei, cu petele ei albe și negre, cu promisiunile, dar și dezamăgirile ei, cu iubirea, dar și cu mizeriile ei, o realitate presărată, mai mult decât cu rea voință, mai degrabă cu o lipsă de identitate antropologică. Omul nu mai știe cine este!

Există totuși o șansă, își poate redescoperi identitatea doar dacă are privirea îndreptată spre Cristos. El singur știe ce este în inima omului, doar el știe! În fond, pentru ce ar fi acceptat să ia trup omenesc, să pătimească și să moară, dacă nu ar fi știut pentru cine? În el, în rănile lui, în suferințele lui, în cuvintele lui frumoase, în minunile sale, în omenitatea sa, acolo era fiecare om, cu limitele și speranțele sale, cu deziluziile și entuziasmul său, cu sărăcia și bogăția sa.

În iubirea sa își găsește fundament orice iubire, inclusiv cea conjugală. A nu se confunda iubirea cu sexul, așa cum se întâmplă de atâtea ori astăzi. Sexul ține de instinct, în timp ce iubirea conjugală care îi poartă pe soți la actul conjugal este sacră și face din actul conjugal un moment sacru! Și totuși, soții sunt de carne, oamenii sunt de carne, iar instinctul de multe ori se dovedește mai puternic decât rațiunea și chiar și decât libertatea. Carnea ia locul sacrului și face din om un sclav!

Aici își justifică existența exortația Amoris laetitia, acesta este punctul ei forte, pentru asta a fost scrisă, pentru asta s-au meritat cele două sinoade întrunite la Roma.

În fond, Isus a venit să salveze ceea ce era pierdut, să caute oaia pierdută, a venit să-și dea viața pentru cei păcătoși, să-i elibereze pe cei închiși, să le vestească săracilor vestea cea bună, să îi învețe pe cei neștiutori, să-i mângâie pe cei aflați în suferință. A venit pentru mine, pentru tine, pentru toți cei de departe și de aproape.

Dacă se citește cu atenție exortația apostolică, nu se poate să nu întrezărești printre rânduri constatarea papei Francisc: "Cine sunt eu ca să-i judec?!"

Și nu e greu să vedem familii dezbinate de divorț, soți care au rupt legământul conjugal, familii încercate de plaga violului, a avortului, a infidelității, a sărăciei morale și spirituale, copii care nu văd în părinți un exemplu, vedem violență fizică și psihică, pornografie, prostituție, lipsă de bucurie, de orientare, fugă de responsabilitate, consum de alcool, de anticoncepționale, omul însuși este consumat, folosit, probat, refuzat și de multe ori aruncat la pubela de gunoi a omenirii.

Pentru aceștia a venit Cristos! El este speranța tuturor, a venit să-i mângâie, să-i îmbrățișeze, să-i caute, să-i integreze, să-i ierte, să-i adune, să-i binecuvânteze, într-un cuvânt, să-i iubească.

O face însă prin mine, prin tine, prin toți cei chemați să slujească, prin cei care "trebuie să aibă grijă să nu cadă", prin slăbiciunile noastre, prin limitele și păcatele noastre. Cine nu are nevoie de milostivirea lui Dumnezeu?

Familia este o resursă, este principala resursă a Bisericii și a societății. Nu avem voie să o risipim, să o folosim și apoi să o aruncăm. Nu avem voie să o epuizăm! Familia este imaginea Sfintei Treimi pe pământ. Iar dacă suferă, înseamnă că Isus continuă să poarte în membrii ei crucea spre Calvar, înseamnă că în ei încă nu a încheiat opera de răscumpărare. Ei încă mai sunt pe drum, spre Calvar, dar cine nu este?

Citind cu atenție Amoris laetitia, este imposibil să nu descoperi că după Calvar vine învierea, că după suferință vine mângâierea și ca atare, răsplata. Și cine sunt eu, cine ești tu, ca să-i privăm pe oameni de aceasta?

Eu, tu suntem simpli slujitori, păstori în căutarea oii pierdute, cu o preoție, dar din darul Marelui Preot, în vederea slujirii, dar nu oricum, ci cu Amoris laetitia...

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat