Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Albino Luciani: un papă actual, "ucis" post mortem

"Luciani n-a fost ucis. A fost ucis post mortem, de tăcerea asurzitoare a celor care n-au putut să aibă avantaje personale în termeni de putere, onoruri, faimă glorie din trecerea sa rapidă, din mărturia sa evanghelică limpede și trasă la față. Din aroganța unei uitări istorice și istoriografice pentru că scapă de catalogări, de repere în cheie ideologică a celor care atunci, ca și astăzi, confruntă gesturi și cuvinte cu tabela valorilor stabilite de progresiști sau de conservatori".

Asta scrie Stefania Falasca, vaticanistă și vice-postulatoare a cauzei de canonizare a Pontifului din Veneto într-un pasionat editorial din paginile cotidianului Avvenire, cu ocazia aniversării morții Papei Ioan Paul I. Pontiful s-a stins în patul său în seara zilei de 28 septembrie 1978. Astăzi, la ora 9, cardinalul Beniamino Stella, postulator al cauzei de canonizare celebrează Euharistia în amintirea sa în Grotele vaticane.

Scrie Falasca în Avvenire: "Luciani a fost ucis post mortem de acreditarea ridicolă a unui anumit stil de benzi desenate noir care a speculat asupra unei damnatio memoriae pentru care sunt valabile cuvintele lui Cristos adresate cărturarilor și fariseilor: "Eu vă spun că, dacă aceștia vor tăcea, vor striga pietrele". De la moartea lui Ioan Paul I o faimă de sfințenie și de semne necontrafăcută, nemontată, s-a răspândit tot mai mult in crescendo în mod spontan și universal. Glasul celor umili a înfrânt tăcerea. Au strigat pietrele".

În articol sunt amintit și cuvintele pe care arhiepiscopul de atunci de München și Freising, cardinalul Joseph Ratzinger, le rostea în omilia liturghiei pontificale pentru Ioan Paul I, la 6 octombrie 1978: "Singura măreție în Biserică este de a fi sfinți. Și sfinții săi sunt coloanele de lumină care ne arată calea... De acum înainte va aparține și el acestor lumini. Și ceea ce ne-a fost dat numai pentru 33 de zile emană o lumină care nu ne mai poate fi luată".

În septembrie 1977, cu un an înainte de moartea sa, însuși Luciani, pe atunci patriarh de Veneția, l-a citat pe cardinalul Ratzinger într-o omilie în care vorbea despre sfințenie și despre adevărata comuniune a Bisericii în caritate: "În urmă cu puține zile l-am felicitat pe cardinalul Ratzinger, el a avut curajul de a proclama tare că «Domnul trebuie căutat acolo unde este Petru»", a spus el.

"Ratzinger mi s-a părut în acea ocazie profet corect. Nu toți cei care scriu și vorbesc astăzi au același curaj; pentru a voi să meargă acolo unde merg ceilalți, unii dintre ei acceptă numai cu tăieri și restricții crezul rostit de Paul al VI-lea la încheierea Anului Credinței; critică documentele papale; vorbesc încontinuu despre comuniune eclezială, însă niciodată despre Papa ca punct necesar de referință pentru cel care vrea să fie în comuniunea adevărată și sfântă a Bisericii. alții, mai mult decât profeți - a adăugat Luciani - par niște contrabandiști; profită de locul pe care-l ocupă, pentru a vinde ca învățătură a Bisericii ceea ce este, în schimb, pura lor opinie personală".

Pe această urmă Ioan Paul I, în timpul pontificatului său scurt, a pus în desfășurare o reformă luând "metoda corectă", așa cum subliniază prestigioasa vaticanistă: "Iubire pasionată față de Cristos. A trăi ca El, din El, aplicând Evanghelia, a adera la El ca și cum ar fi prezent, a fost programul său". Acel puțin timp pe tronul lui Petru "n-a fost de aceea trecerea unui meteorit, care se stinge după scurt timp", afirmă ea. "Este în schimb și acum semn și exemplu luminos al acelei continuități de speranțe, care vin de departe și care își înfig rădăcinile în neuitata comoară a unei Biserici foarte vechi, fără triumfuri lumești, care trăiește din lumina reflectată a lui Cristos, aproape de învățătura marilor Părinți și la care a mers Conciliul".

În felul acesta "s-au exprimat, cu esențialitate evanghelică, prioritățile unui Pontif care a făcut să înainteze Biserica de-a lungul crestei celor care sunt căile maestre indicate de Conciliu: întoarcerea la izvoarele Evangheliei și o misionaritate reînnoită, colegialitatea în fraternitatea episcopală, slujirea în sărăcia eclezială, dialogul cu contemporaneitatea, căutarea unității cu frații ortodocși, dialogul interreligios, căutarea păcii". Și aici trebuie reconsiderată "importanța" operei lui Luciani, "valența istorică a pontificatului său și a sfințeniei sale".

"Luciani este un papă actual", afirmă Stefania Falasca, "și măreția sa încă trebuie redescoperită în întregime, pentru a reînțelege și prezentul". Cauza sa de canonizare a fost așadar începutul acestei redescoperiri: "O muncă de căutare și de elaborare enormă care îmbracă importanță și din punct de vedere istoriografic, dat fiind deficitul de contribuții științifice produse despre viața și despre opera sa".

O cercetare asupra izvoarelor nefăcută vreodată înainte, dusă "fără a ceda grabei", explică vice-postulatoarea, dar "cu pasul riguros al metodei istorico-critice pentru o restituire necesară amintirii lui Ioan Paul I pentru ca valența sa istorică să poată fi restituită cu corectitudinea și seriozitatea care i se cuvine". [S.C.]

(După Zenit, 28 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat