Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit Shimon Peres, un om al păcii și al războiului

De Joshua Lapide

Shimon Peres, de două ori prim ministru și o dată președinte al Israelului, a murit în această noapte la ora 3 (ora locală) la vârsta de 93 de ani. A anunțat asta fiul său Chemi definindu-l "unul dintre părinții fondatori ai statului Israel", care "a lucrat fără încetare" pentru el.

În urmă cu două săptămâni Peres a fost internat într-un spital datorită unei hemoragii cerebrale și a rămas în comă până ieri când condițiile sale s-au înrăutățit.

Peres este considerat un om al păcii de mulți în lume, dar și un om al războiului. Un deputat arabo-izraelian, Basel Ghattas, din lista arabă unită, vorbind despre el pe Facebook, a spus că Peres "este acoperit de sânge" palestinian "din cap până în picioare". El a reușit, mai spune Ghattas pe profilul său de Facebook, "să se remarce ca un porumbel al păcii până acolo încât a obținut Premiul Nobel". În realitate el "este responsabil direct al crimelor și al crimelor de război față de noi", "unul dintre pilaștri cei mai vechi, cel mai criticabil, crud, extremist al proiectului colonialist sionist".

În 1934 ajunge în Israel (pe atunci Palestina sub mandatul britanic) și trăiește într-un kibbutz în Galileea unde își formează și conștiința sa politică în socialismul noilor coloni.

La proclamarea statului Israel în 1948 și la izbucnirea războiului cu țările arabe, el este responsabil al armatei clandestine Haganah. În această perioadă Shimon Peres (a luat acest nume ebraic, lăsând prenumele său original, Persky) colaborează cu părinții patriei Ben Gurion și Yitzhak Rabin, fiind responsabil al furnizării de arme pentru armata israeliană, Tsahal. Grație lui au fost încheiate contracte pentru furnizarea de arme din URSS, apoi din Franța, apoi din Statele Unite. Tocmai grație ajutorului Franței se naște programul nuclear militar izraelian și centrala nucleară de la Dimona, a cărei existență nu este admisă niciodată public de Israle.

La începuturile anilor '70 Peres este considerat un "șoim". Susține operațiunea de la Entebbe (Uganda) pentru eliberarea de ostatici israelieni aflați în mâinile piraților aerului palestinieni; aprobă planurile lui Goush Emunim, care lansează primele colonizări ale teritoriile palestiniene.

Deși cu o serie de înfrângeri electorale (în Israel este definit "veșnicul perdant"), el a reușit să fie de două ori prim ministru (1984-1986; 1995-1996), a fost timp de 50 de ani în viața publică ocupând rolul de responsabilitate în apărare, în afaceri externe, în finanțe.

Momentul cel mai strălucitor al carierei sale este atunci când, împreună cu Rabin, lansează dialogurile cu palestinienii până la acordurile din Oslo (1993) care prevăd autonomie progresivă pentru palestinieni până la proclamarea unui stat.

Grație acestei angajări, în 1994 împreună cu Yasser Arafat și Rabin, îi este conferit Premiul Nobel pentru pace.

Însă în 1995, Rabin este ucis de un fundamentalist evreu, în timp ce societatea israeliană începe să alunece spre poziții mai îndârjite și îndepărtate de partidul laburist.

Cu urcușuri și coborâșuri Peres ajunge să schimbe partidul, să se alieze cu Ariel Sharon (lider al invaziei în Liban în 1982), aprobând retragerea din Gaza și ajungând la președinție în 2007. La 84 de ani el este o figură respectată, un "porumbel", cu aspecte pragmatice, incapabil să oprească deriva negocierilor dintre israelieni și palestinieni.

A lăsat președinția în 2014 și în același an a voit să participe la ceremonia de pace din Vatican, împreună cu Papa Francisc, Mahmoud Abbas, patriarhul ecumenic de Constantinopol.

Gideon Levy, editorialist la Haaretz, l-a definit un om al lui "aproape": un "porumbel", dar incapabil să se pună împotriva majorității războinice; "aproape" un erou național; "aproape" un om de stat de neuitat.

Și asta, în timp ce dialogul și pacea cu palestinienii, pe care el le-a promovat până la moarte, sunt încă un vis îndepărtat.

(După agenția AsiaNews, 28 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat