Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dialogul cu luteranii

În numele lui Cristos

"Nu e vorba despre ospățul Bisericii, ci mai degrabă despre ospățul lui Cristos. Nu e vorba de a face numărătoarea catolicilor față de protestanți, ci mai degrabă a păcătoșilor deveniți drepți, a persoanelor triste care sunt întărite și a săracilor care sunt ridicați". Și este "impresionant și frumos" cum "creștinii catolici și protestanți se mișcă în aceeași direcție cu privire la chestiunea refugiaților, reacționează la o mărturie bazată pe egoisme naționale egoiste, sunt în căutare în mod creativ de posibilități de soluții". Lucrurile care ne unesc sunt mai multe decât cele care ne despart: sunt convinși de asta cardinalul președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, Walter Kasper, și teologul german reformat Jürgen Moltmann, care în ultimul număr al revistei "Vita e Pensiero" dialoghează, intervievați, la puțin mai mult de o lună de la călătoria pe care papa Francisc o va face la Lund, în Suedia, pentru a comemora aniversarea a 500 de ani ai Reformei.

O călătorie, aceasta din urmă, care - subliniază cardinalul - "este un semnal puternic care arată în mod evident marile progrese ale dialogului catolico-luteran, cu voința fermă a ambelor Biserici de a continua cu hotărâre pe drumul comun spre unitatea deplină. Dialogul a evidențiat că separarea dintre catolici și luterani în ultimii cinci sute de ani n-a fost o ruptură completă, ci mai degrabă piatra unghiulară pe care sunt construite punțile de astăzi. Suntem uniți în mod fundamental", observă Kasper, "deja ca frați și surori în Isus Cristos printr-un singur botez în Isus Cristos și în trupul lui Cristos care este Biserica. Dăm mărturie despre această unire într-o lume care este străbătută de conflicte profunde. Lucrăm împreună pentru dreptate, reconciliere și pace în lume". Și Moltmann, considerat inițiatorul "teologiei speranței", amintește că "Biserica catolică, cea evanghelică și cea ortodoxă colaborează de un sfert de secol pentru dreptate, pace și salvgardarea creației".

Totuși există puncte care despart. De exemplu, explică Walter Kasper, "chestiunea misiunilor Bisericii", îndeosebi cea a Papei, dar și problemele etice precum "înțelegerea căsătoriei și a familiei, tutelarea vieții umane, noile chestiuni bioetice". Există mai ales "marea suferință" de a nu putea "să mâncăm pâinea comună euharistică și să bem potirul din care să luăm forța comună", acțiuni care presupun "o credință comună euharistică". Cu privire la aceste teme "trebuie să ne apropiem mai mult", să lucrăm mai mult și "să-i rugăm pe partenerii noștri evanghelici să ne spună cu unanimitate mai mare ce este mărturisirea de credință euharistică". Voința de dialog nu lipsește: "În ultimii cincizeci de ani s-a ajuns la o cotitură importantă în studierea catolică a lui Luter. Putem împărtăși multe dintre preocupările lui Luter, în pofida diferențelor existente, în așa fel încât să învățăm de la el". Important este ca "să nu fie vorba numai de un dialog despre chestiuni doctrinale, ci mai degrabă despre viața creștină concretă și mărturia ei". Împărtășirea, în afară de ascultarea comună a Cuvântului lui Dumnezeu, trebuie să fie - spune Kasper - și ascultarea "Autorului Cuvântului când înfruntăm chestiuni concrete despre dreptate, despre reconciliere și despre pace în lume".

Adevărata comunitate, conclude Moltmann, "se naște când creștinii simt chemarea lui Cristos și împreună merg spre altarul unde Cristos îi așteaptă. Faptul că vorbim despre «împărtășanie» catolică sau despre «sfântă cină» evanghelică, e vorba mereu despre «sângele lui Cristos vărsat pentru voi» și «trupul lui Cristos oferit pentru voi». Cum putem rămâne despărțiți în fața lui Cristos răstignit pentru noi?".

(După L'Osservatore Romano, 27 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat