Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Citirea anunțurilor după împărtășanie

De Edward McNamara

În rubrica sa de liturgie, părintele Edward McNamara LC, profesor de liturgie și decan de teologie la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum din Roma, răspunde la două întrebări din partea unui cititor din Malta.

Este corect ca anunțurile pentru comunitate, cum ar fi datele întâlnirilor tinerilor, ale cursurilor prematrimoniale, ale întâlnirilor de rugăciune, să fie citite imediat după Împărtășanie? Sau ar trebui citite după sfârșitul Liturghiei, adică în afara liturgiei?

Și este corect ca muzica la orgă să continue în surdină în timp ce preotul purifică potirul după Împărtășanie și tabernacolul la altarul principale încă este deschis? - L.B., Rabat, Malta.

Ca răspuns la prima întrebare se poate spune că momentul cel mai potrivit pentru aceste anunțuri este după rugăciunea de încheiere, dar înainte de binecuvântarea finală. Dacă este necesar, se pot instrui credincioșii să rămână așezați. Iată ce spune Rânduiala Generală a Liturghierului Roman (RGLR) cu privire la riturile de încheiere:

"90. Riturile de încheiere cuprind:

a) scurte anunțuri, dacă sunt necesare;

b) salutul și binecuvântarea preotului, care în unele zile și în anumite circumstanțe se poate îmbogăți și dezvolta cu rugăciunea asupra poporului sau cu o altă formulă mai solemnă;

c) trimiterea poporului din partea diaconului sau a preotului, pentru ca fiecare să se întoarcă la faptele sale de bine lăudând și binecuvântând pe Dumnezeu;

d) sărutarea altarului din partea preotului și a diaconului și apoi înclinația profundă față de altar din partea preotului, a diaconului și a celorlalți slujitori.

166. După ce s-a spus rugăciunea după Împărtășanie, se pot da, dacă este nevoie, scurte comunicări poporului.

184. După ce s-a spus rugăciunea după Împărtășanie, diaconul dă poporului scurte comunicări, afară de cazul în care preotul preferă să le dea personal".

Aceste norme par să indice că preotul sau diaconul sunt cei care dau aceste anunțuri. Totuși, este o practică destul de răspândită ca măcar în unele ocazii să fie un laic cel care dă anumite anunțuri specifice, de exemplu un membru al grupului parohial de tineret, sau al altor asociații laice care adresează o invitație de a participa la activități.

Indicațiile pun accentul pe faptul că anunțurile trebuie să fie scurte. Numai în cazuri cu adevărat excepționale se poate folosi acest timp șa liturghiile pentru intervenții mai lungi. În ocazii speciale precum hirotonirile acest spațiu poate să fie folosit pentru un scurt discurs de mulțumire. În timpul înmormântărilor la acest moment fi rostit în schimb un elogiu, cu toate că normele și obiceiurile variază de la o localitate la alta.

Cu privire la muzica după Împărtășanie, RGLR spune următoarele:

"88. După ce s-a terminat distribuirea Împărtășaniei, preotul și credincioșii, în funcție de oportunitate, se roagă un pic de timp în tăcere. Toate adunarea poate să cânte și un psalm, un alt cântec de laudă sau un imn.

163. După ce s-a terminat distribuirea Împărtășaniei, preotul la altar consumă imediat și total vinul consacrat rămas; în schimb ostiile consacrate, care au rămas, ori le consumă la altar ori le duce la locul destinat păstrării Euharistiei. Preotul, întorcându-se la altar, adună fragmentele, dacă există; apoi, stând la altar sau la credență, purifică patena sau pixida deasupra potirului, apoi purifică potirul spunând în șoaptă: Ajută-ne, Doamne... și îl șterge cu purificatorul. Dacă vasele sacre au fost șterse la altar, slujitorul le duce la credență. Vasele sacre care trebuie purificate, mai ales dacă sunt multe, se pot lăsa, acoperite cum se cuvine, pe altar sau la credență, deasupra corporalului; purificarea se face imediat după Liturghie, odată ce a fost trimis poporul.

164. După ce s-a făcut purificarea, preotul se poate întoarce la scaun. Se poate păstra, pentru un timp corespunzător, tăcerea sacră, sau să se cânte un psalm, un alt cântec de laudă sau un imn (cf. nr. 88).

313. Orga și celelalte instrumente muzicale admise în mod legitim să fie situate într-un loc potrivit, în așa fel încât să poată fi de sprijin fie pentru schola fie pentru poporul care cântă și, dacă se cântă numai cu ele, să poată fi ascultate cu ușurință de toți. Este potrivit ca orga să fie binecuvântată înainte de a fi destinată cultului liturgic, conform ritului descris în Ritualul Roman.

În timpul Adventului, orga și alte instrumente muzicale să fie folosite cu acea moderație care se potrivește naturii acestui timp, evitând să se anticipeze bucuria deplină a Nașterii Domnului.

În timpul Postului Mare este permis să se cânte la orgă sau la alte instrumente muzicale numai pentru a susține cântarea. Totuși fac excepție duminica Laetare (a IV-a din Postul Mare), solemnitățile și sărbătorile".

Prin urmare, putem distinge două momente, adică preotul în timpul purificării și preotul care se întoarce la scaunul său. Există și două cântări diferite. Cântarea în timpul distribuirii Împărtășaniei și un imn sau psalm opțional care să se cânte în timpul mulțumirii, afară de cazul în care este respectată tăcerea.

Totuși aș spune că, exceptând Postul Mare, orga poate continua să cânte câteva fraze finale ale cântării de Împărtășanie în timpul purificării. Mulți dintre credincioși au terminat deja de cântat și au început mulțumirea lor personală, și uneori corul primește Împărtășania după credincioși, tocmai în acest moment.

Totuși, în timp ce de obicei se preferă să se respecte tăcerea, normele citate mai sus par să indice că atunci când este ales un psalm sau un imn meditativ, acest ar trebui intonat de toți, și nu pur și simplu un fragment la orgă.

(După Zenit, 26 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat