Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopi catolici și anglicani pelerini împreună

De Giorgio Bernardelli

Treizeci și șase de episcopi reprezentând comunitățile catolice și anglicane din toată lumea vor merge împreună în pelerinaj mai întâi la Canterbury și apoi la Roma. Celebrând în acest mod cei 50 de ani ai dialogului oficial dintre Biserica catolică și Comuniunea anglicană, începută oficial în 1966 cu "Declarația comună" semnată de Paul al VI-lea și de arhiepiscopul de atunci de Conterbury, Michael Ramsey.

Gestul este promovat de IARCUUM, Comisia Internațională pentru Unitate și Misiune, instituită în 2000 ca punct de referință pastorală în dialogul dintre Roma și Canterbury și prezidată actualmente de arhiepiscopul catolic de Regina (Canada) Donald Bolen și de episcopul anglican David Hamid. Tocmai episcopii care fac parte din acest organism oficial - și care provin în perechi din 18 țări diferite - vor da viață pelerinajului, care va culmina în după-amiaza zilei de 5 octombrie la Roma într-o liturgie prezidată de Papa Francisc și de primatul anglican Justin Welby. Va fi o întâlnire la care prelații vor veni împreună de la Canterbury, după ce au trăit acolo un prim moment comun în ceea ce definesc ei un itinerar de "noi pași pe un pelerinaj antic".

Așadar, de vine, IARCUUM va fi reunită în Marea Britanie pentru a face un bilanț cu privire la drumul parcurs în acești cincizeci de ani și - îndeosebi - cu privire la documentul "A crește împreună în unitate și în misiune", textul în care în 2007 catolicii și anglicanii încercau să rezume roadele și provocările noi deschise de dialogul teologic dintre cele două comunități. Și la Canterbury pelerinajul va trăi primul său moment de celebrare forte cu oprire la mormântul sfântului Thomas Becket, unde în 1982 au fost Ioan Paul al II-lea și arhiepiscopul de atunci Robert Runcie ca să se roage împreună, în aceea care a fost o altă piatră de hotar în istoria recentă a raporturilor dintre catolici și anglicani.

Istoria unui dialog reînceput în realitate deja în 1960, cu prima întâlnire între un Papă - Ioan al XXIII-lea - și un primat anglican - Geoffrey Francix Fisher. Însă, de data aceea a fost vorba încă de o vizită cu caracter privat: pentru a ajunge la o întâlnire oficială a trebuit să se aștepte ziua de 24 martie 1966, când Paul al VI-lea și arhiepiscopul Ramsey au semnat pentru prima dată o declarație comună. De atunci, prin ARCIC, organismul de confruntare teologică dintre cele două confesiuni - s-a ajuns la elaborarea de numeroase documente comune despre teme precum Euharistia, slujirea primită prin hirotonire, ecleziologia, viziunea figurii Mariei. Însă ceea ce a crescut a fost mai ales raportul fratern între Roma și Canterbury prin repetatele întâlniri dintre Pontifi și primații anglicani (ultimul abia cu câteva zile în urmă la Assisi). Asta chiar și în greutățile create de diviziuni și cu privire la chestiuni noi, precum tema preoției feminine sau raportul cu homosexualitatea, care de altfel astăzi răscolesc și în interiorul comuniunii anglicane.

Așadar, pelerinajul comun vrea să fie o ocazie de relansare pentru acest dialog mai ales la nivel pastoral pe care IARCUUM îl are ca specific propriu. La Roma episcopii vor ajunge la 3 octombrie și vor avea o etapă la mormintele apostolilor Petru și Paul. Ziua centrală din 5 octombrie va fi în sfârșit deschisă de un simpozion academic programat la Universitatea Pontificală Gregoriana. Însă momentul cel mai important se va ține la "San Gregorio al Celio", biserica romană unde era prior monahul Augustin când în anul 595 a fost trimis de papa Grigore să evanghelizeze populațiile anglosaxone. Aici papa Francisc și arhiepiscopul Welby se vor ruga împreună prezidând un rit în timpul căruia episcopilor prezenți le va fi încredințat mandatul de a continua dialogul în viața zilnică a propriilor comunități.

(După Vatican Insider, 26 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 63.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat