Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pralea: Săptămâna Socială pentru Studenți 2016

În perioada 22-25 septembrie 2016, la Pralea, un grup de 70 de tineri dornici de cunoaștere au avut bucuria de a participa la cea de-a cincea ediție a Săptămânii Sociale a Studenților, organizată de Oficiul Diecezan pentru Pastorația Universitară, în cadrul căreia a fost abordată tema: "Viața umană între sanctuar și tomberon. Destinul și demnitatea omului între o cultură a vieții și o cultură a morții. Aspecte moral-sociale".

Prima zi de "studiu" intens despre viață ca sanctuar am petrecut-o alături de părintele Eduard Patrașcu. El ne-a explicat importanța vieții ca dar al lui Dumnezeu. A impresionat prin felul său unic de a evidenția detalii din Biblie în legătură cu relația dintre femeie și bărbat, dar și despre cea dintre om și Dumnezeu. Iubirea Creatorului nostru este atât de mare încât este dispus să se apropie de tomberonul vieții fiecăruia dintre noi în care ne aruncăm atât viața proprie, cât și pe a altora, prin diferitele metode de fărâmițare și distrugere a demnității umane, inclusiv prin utilizarea metodelor de contracepție și eutanasie.

Ulterior, am aprofundat aceste noțiuni împreună cu pr. Lucian Farcaș, care ne-a prezentat DOCAT și cum acesta vine în sprijinul tinerilor, ceea ce a constituit punctul de pornire al discuțiilor pe grupuri, care au avut loc în a doua parte a zilei.

Seara, ne-am unit cu toții într-o rugăciune de adorație, prezentându-i Domnului atât familiile care nu pot avea copii, nu doresc să aibă, ori cele care se lipsesc de ei abandonându-i, precum și pe părinții noștri și pe toți tinerii care, din diferite motive, nu au putut participa la aceste zile de har și îmbogățire.

Cea de-a treia prelegere a fost ținută sâmbătă de către doamna Iuliana Petruț, care, în urma experienței dobândite în cadrul Asociației "Familia și Viața", ne-a prezentat cu multă pasiune metoda naturală Billings și, totodată, avantajele utilizării ei. La orele după-amiezii, în cadrul unui atelier, am avut o discuție liberă pe această temă alături de ea și soțul dumneaei, Cristian Petruț. În urma acesteia, s-au răspuns multor neclarități ale tinerilor în legătură cu viața și metodele contraceptive și avortive.

În cele ce au urmat, familia Adam Paul și Elia a fost alături de noi și ne-a împărtășit o frântură din trecutul ei studențesc, amintind de modurile în care își petreceau timpul. Mergeau la petreceri și activități recreative, dar nu-l uitau nicicând pe Dumnezeu, Cel care i-a binecuvântat în anul 2000 cu o căsătorie minunată și, până în prezent, cu trei copii superbi care sunt educați, la rândul lor, să aibă vieți care să dea naștere altor vieți. Tema acestei discuții a fost: "Un copil este prea puțin, doi sunt prea mulți". Ne-am putea amuza imaginându-ne înfățișarea unui copil și jumătate, pentru a ajunge la presupusa perfecțiune, însă ne permitem să completăm titlul discuției cu vorbele doamnei Adam, care este de părere că "trei copii sunt perfecți atunci când unul este prea puțin, iar doi sunt prea mulți".

În centrul fiecărei zile am celebrat sfânta Liturghie, în care cuvântul de învățătură completa cele discutate în cadrul prelegerilor.

Nu au lipsit nici momentele de destindere, dans, cântece și voie bună. Așadar, fiecare tânăr este invitat să și rezerve penultimul weekend din luna septembrie, anul viitor, pentru a putea crește în credință și a se îmbogăți pe toate planurile.

Mulțumim din toată inima organizatorilor, sponsorilor și tuturor persoanelor care ne au însoțit pe tot parcursul acestor zile cu rugăciunile lor.

Impresii:

  • "Sunt pentru al treilea an aici și mă bucur că sunt din ce în ce mai mulți tineri pentru a scoate viața din tomberon și a o transforma în sanctuar". (Laurențiu)

  • "Venind din Ardeal și necunoscând aproape pe nimeni, am fost foarte plăcut surprinsă de cât de deschisă a fost toată lumea. Am aflat foarte multe informații utile despre mine și cu siguranță, aceste informații le voi utiliza în viitor". (Adina)

  • "Familia este sfântă și reprezintă o prioritate în viața de zi cu zi deoarece mă hrănește zilnic cu bucuriile și piedicile ei". (Familia Adam)

Beatrice Noea și Iuliana Sescu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 septembrie: Pralea: Săptămâna Socială pentru Studenți 2016.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat