Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Lupta catolicilor din Moldova pentru drepturi civile și politice (1859-1918)

În perioada 20-21 septembrie 2016, la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române din București, a avut loc simpozionul științific: >Emancipare socială și politică în România modernă. Noi perspective și interpretări, în cadrul proiectului de cercetare "Mișcarea aboliționistă în contextul emancipării civile și politice în România modernă", finanțat de Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS) prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Simpozionul și-a propus să reunească istorici, politologi și alți specialiști din diferite generații, de la cercetători consacrați la doctoranzi, preocupați de Principatele române/România în secolul al XIX-lea și să ofere un cadru de discuție pe tema emancipării în România modernă.

De la Bacău a participat prof. dr. Anton Coșa, membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași, care a susținut comunicarea: >Lupta catolicilor din Moldova pentru drepturi civile și politice (1859-1918).

În comunicarea sa, prof. dr. Anton Coșa a arătat faptul că emanciparea locuitorilor de confesiune catolică din Moldova este un subiect delicat care merită o atenție specială din partea cercetătorilor. Înțelegerea multiplelor etape care au marcat înfăptuirea României moderne nu poate lăsa la o parte obținerea de drepturi sociale și economice, ori dobândirea de drepturi civice și politice, de către un segment important al populației românești, reprezentat de catolicii din Moldova.

În cercetarea sa, Anton Coșa a urmărit lupta catolicilor din Moldova pentru drepturi civile și politice, analizând fenomenul emancipării acestora (ca parte a modernizării societății românești) pe mai multe niveluri: social, economic, politic, cultural etc.

La nivelul emancipării social-economice, de exemplu, catolicii din Moldova au beneficiat de efectele reformei agrare din 1864, ca țărani luptând pentru a li se recunoaște calitatea de cetățeni români cu drepturi și îndatoriri egale, participanți activi la construcția națională.

Catolicii din Moldova erau însă privați și de o serie de drepturi politice, de exemplu în privința legislației electorale, în condițiile în care criteriile esențiale ale antrenării individului-cetățean în viața politică erau averea, gradul de învățătură și de cultură. Din rândurile catolicilor din Moldova doar un singur om (Ianoș Robu) va reuși să fie ales (în noiembrie 1864) deputat în Adunarea Electivă a României, demnitate pe care o va deține până la 18 martie 1866.

Pentru că în secolul al XIX-lea școala trebuia să fie un instrument de propagare a limbii și a culturii, iar emanciparea culturală reprezenta o premisă esențială a emancipării sociale și politice, Anton Coșa a dezvoltat importanța acestora în cazul catolicilor din Moldova. De asemenea, a arătat rolul Bisericii Catolice, al preoților indigeni, care au răspândit prin satele catolice nu doar ideile religioase, ci și pe cele culturale și naționale, contribuind într-o măsură importantă la emanciparea locuitorilor catolici din Moldova.

Catolicii din Moldova au fost conștienți întotdeauna de faptul că emanciparea presupune drepturi (civile și politice), iar drepturile cer îndatoriri. Astfel, aceștia și-au manifestat și demonstrat în același timp, în mod constant, loialitatea față de România (care era implicit și țara lor) prin participarea (alături de majoritarii ortodocși) la toate evenimente care au jalonat devenirea istorică a României moderne, privindu-se pe ei înșiși dintotdeauna ca pământeni, împărțind, totodată, cu majoritatea locuitorilor de credință ortodoxă, toate sarcinile aferente acestui statut juridic.

Prof. dr. Anton Coșa


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat