Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată Surorilor Spitalicești ale Milostivirii (24 septembrie 2016)

Dragi surori, bună ziua!

Cu bucurie vă primesc în zilele Jubileului Milostivirii, care vă are deosebit de implicate deoarece corespunde în mod direct vocației voastre. Îl salut pe monseniorul Fisichella, care duce înainte acest Jubileu. Îi mulțumesc maicii Paola Iacovone pentru cuvintele pe care mi le-a adresat; și îi mulțumesc Domnului pentru angajarea pe care familia voastră călugărească o are pe drumul de fidelitate față de carisma originară, atentă la noile forme de sărăcie din timpurile noastre. Voi sunteți un semn concret al modului în care se exprimă milostivirea Tatălui.

Intuiția fondatoarei voastre, slujitoarea lui Dumnezeu Teresa Orsini Doria Pamphili Landi, arată în mod elocvent cât de mult poate schimba Cuvântul Domnului viața celui care devine discipol al său. Această nobilă femeie, laică, susținută de doi preoți, s-a lăsat condusă de cuvintele lui Isus: Am fost bolnav și m-ați asistat (cf. Mt 25,36). În fața slăbiciunii bolii nu pot exista deosebiri de stare socială, rasă, limbă și cultură: toți devenim slabă și trebuie să ne încredințăm altora.

Biserica simte ca angajare a sa și responsabilitate a sa apropierea de cei care suferă, pentru a le duce și lor consolare, întărire și prietenie. Voi dedicați viața voastră mai ales slujirii fraților și surorilor care sunt internați în spitale, pentru ca grație prezenței și profesionalismului vostru să se simtă mai mult susținuți în boală. Și pentru a face asta nu este nevoie de discursuri lungi: o mângâiere, un sărut, a sta alături în tăcere, un zâmbet. Nu vă opriți niciodată în această slujire așa de prețioasă, în pofida tuturor dificultățile pe care le puteți întâlni. Uneori, în zilele noastre, o cultură laicistă tinde să elimine și din spitale orice referință religioasă, pornind de la însăși prezența surorilor. Însă când se întâmplă asta, este însoțită adesea de lipse dureroase de umanitate, cu adevărat stridente în locurile de suferință. Nu încetați să fiți prietene, surori și mame ale bolnavilor; rugăciunea să fie limfa care susține misiunea voastră evanghelizatoare.

Când vă apropiați de fiecare bolnav să aveți în inimă pacea și bucuria care sunt rod al Duhului Sfânt. Pe acel pat de spital zace mereu Isus, prezent în acea persoană care suferă, și El e cel care cere ajutor de la fiecare dintre voi. Este Isus. Uneori cineva poate să gândească: "Unii bolnavi deranjează". Dar și noi îl deranjăm pe Domnul, și ne suportă și ne însoțește! Apropierea de Isus și de cei mai slabi să fie forța voastră. Al patrulea vot care vă caracterizează ca familie călugărească este deosebit de actual, mai ales pentru că se înmulțesc persoanele fără familie, fără casă, fără patrie și care au nevoie de primire. Trăind cu coerență acest vot special, asumați în voi înșivă sentimentele lui Cristos, care "bogat fiind s-a făcut sărac" (2Cor 8,9). Să vă însoțească mereu Sfânta Mamă a Milostivirii și să vă susțină în slujirea zilnică a celor mai slabi. Vă binecuvântez din inimă și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.

Și acum, dacă dumneavoastră, maică, aveți rugăciunea pentru consacrare, putem face împreună consacrarea Institutului la Mama Milostivirii.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat