Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: "Acțiune și colaborare în viața consacrată din România". Adunarea Generală CRSM-CSMR 2016

Adunarea Generală CRSM-CSMR a fost găzduită între 20 și 23 septembrie 2016 la Centrul Gaudium et Spes din Traian, având tema: "Acțiune și colaborare în viața consacrată din România". A fost al patrulea an când cele două conferințe, cea a superiorilor și, respectiv, cea a superioarelor majore ale congregațiilor călugărești din România s-au reunit în sesiune comună.

Tema acestui an încheie un parcurs de trei ani de analiză a vieții consacrate, stabilit de cele două consilii reunite la Cluj în decembrie 2013: percepție-reflecție-acțiune. Printr-o coincidență providențială, acest program se sincronizează cu proclamarea de către Biserică a anului 2016 ca An Jubiliar al Milostivirii.

Anul acesta a marcat o premieră în sensul primei participări la Adunarea Generală a celor două Conferințe a Excelenței Sale Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. După salutul de bun venit al Preafințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, la sfânta Liturghie inaugurală, nunțiul apostolic a transmis în omilia ținută binecuvântarea papei Francisc adresată întregii vieți consacrate din țară. De asemenea, el ne-a reînnoit apelul acestuia de a ne aminti de prima chemare, fără de care nu putem merge mai departe în viața consacrată, atât la nivel personal cât și comunitar.

Prima zi a Adunării a debutat cu o imersiune în mai multe realități sociale în care sunt prezente ordinele și congregațiile religioase din zona Romanului. Astfel au fost vizitate Căminul de bătrâni din Butea, Grădinița și Căminul de bătrâni din Gherăești, Fundația "Pacea" și Centrul ACAR din Roman, precum și Liceul "Lasalle" din Pildești. Impresiile culese în prima parte a zilei au devenit materie de meditație în grupuri după amiază cu scopul identificării nevoilor întâlnite la periferiile existențiale și ale colaborării intercongregaționale în acest domeniu. Ziua s-a încheiat cu celebrarea euharistică prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

Inima întâlnirii a fost marcată nu doar cronologic, ci și tematic în ziua a doua prin conferințele ținute de doamna Rosanna Virgili, profesoară de exegeză biblică și științe religioase din Ancona (Italia), care ne-a interpelat cu ajutorul întrebării din Scriptură: "Învățătorule, ce trebuie să fac?" și, respectiv, al răspunsului lui Isus "Veniți într-un loc retras". După ce a identificat acest "loc retras" cu inima, iar pe aceasta cu vocația profetică a vieții consacrate, doamna Virgili a descris chemarea și provocările vieții călugărești în societatea și Biserica în contextul României de astăzi. Cele trei întrebări adresate în loc de încheiere au privit prezența surorilor și a fraților în mijlocul tinerilor, însoțirea mai puțin evocată a adulților și familiilor, precum și prezența lor integrată în sânul Bisericii prin formare și colaborare. Programul zilei a fost încununat cu Liturghia celebrată la mănăstirea surorilor clarise din Roman.

În ultima zi cele două Conferințe ale Superioarelor și Superiorilor s-au desfășurat în paralel prin prezentarea rapoartelor de activitate pentru anul 2015-2016. În cadrul CSMR au avut loc alegerile membrilor noului consiliu prezidențial: pr. Marius Taloș SJ - președinte, pr. Teofil Petrișor OFM Conv. - vicepreședinte, pr. Claudiu Eva SVD - secretar și consilierii: pr. Augustin Folner OC și, respectiv, pr. Antonio Prestipino OCD.

Atât contribuțiile interlocutorilor noștri cât și dezbaterile succesive au dat naștere unui dialog sincer și deschis, pe care dorim să-l continuăm în comunitățile noastre pentru a trăi în mod autentic și rodnic vocația primită. În concret, dorim să adâncim rădăcinile chemării noastre profetice, să ne deschidem mai mult colaborării inter-congregaționale și cu laicii, răspunzând creativ astfel semnelor timpului, dar și fideli identității carismelor asumate.

Traian, 23 septembrie 2016

Secretariatele CRSM-CSMR


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat