Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Proceduri mai riguroase pentru examinare medicală a minunilor

De Iacopo Scaramuzzi

Sfântul Scaun a aprobat un nou regulament care fixează proceduri mai riguroase pentru examinarea minunilor din partea comisiei medicale a Congregației pentru Cauzele Sfinților. Printre noutăți, majoritate calificată, număr limitat de reexaminări în caz de respingere și plăți numai prin transfer bancar.

Textul, aprobat de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin prin mandat pontifical la 24 august și publicat astăzi sub semnătura cardinalului Angelo Amato, prefect al Dicasterului vatican responsabil cu beatificările și canonizările, "în afară de adaptarea lingvistică și procedurală", introduce "câteva noutăți", explică arhiepiscopul Marcello Bartolucci, secretar al Congregației Cauzelor Sfinților, într-o notă difuzată de Sala de Presă vaticană.

Printre aceste noutăți, "majoritatea calificată, pentru a trece ad ulteriora, în examinarea unei presupuse minuni este de cel puțin 5/7 sau 4/6", acolo unde în trecut majoritatea era simplă și, în practică, deja sub Benedict al XVI-lea se trecuse la majoritatea calificată. În afară de asta, "cazul nu poate să fie reexaminat mai mult de 3 ori", în timp ce anterior se mergea mai departe, "pentru reexaminarea presupusei minuni se cere o Comisie cu noi membri", în timp ce în trecut aceeași comisie reexamina același caz respins anterior sau lăsat suspendat, și "funcția președintelui Comisiei poate să aibă numai o reconfirmare (5 ani plus alți 5)". De asemenea, "sunt ținuți la secret toți cei care tratează presupusa minune (promotori ai cauzei, tribunalul, postulatorii, experții, oficialii Dicasterului)". Și dacă în trecut plățile putea să aibă loc și brevi manu, "onorariile pentru experți vor fi dat numai prin transfer bancar". Din ceea ce se practică în Vatican, tariful roman prevede, de exemplu, plata de 500 de euro pentru fiecare dintre cei doi experți ai examinării medicale preliminare și un total de 3760 de euro pentru cei șapte membri ai comisiei medicale.

"Minunea, cerută pentru beatificarea venerabililor slujitori ai lui Dumnezeu și pentru canonizarea fericiților, a fost mereu examinată cu maxima rigoare", subliniază la primul paragraf regulamentul, care trasează apoi o scurtă istorie a prezenței unui organism medical specializat în examinarea vindecărilor miraculoase atribuite mijlocirii unui candidat la cinstea altarelor: recurgerea la experți medicali dăinuie din epoca medievală, o primă listă specifică este din 1743 (Benedict al XIV-lea), o comisie medicală și un consiliu medical distinct în 1948 (Pius al XII-lea), cele două organisme au fost unificate într-o Comisie medicală în 1959 (Ioan al XXIII-lea) și Paul al VI-lea prima dată în 1969 și a doua oară în 1976 a promovat o revizuire a normelor regulamentului. Tocmai din textul ultimei revizuiri a Papei Montini, care dăinuie din 23 aprilie 1976, se inspiră, actualizându-l, regulamentul publicat astăzi. Care, se citește în text, are loc după ce "promulgarea constituției apostolice Divinus perfectionis Magister a lui Ioan Paul al II-lea, la 25 ianuarie 1983, și experiența din ultimii ani din partea acestei Congregații au evidențiat necesitatea de a actualiza din nou regulamentul Comisiei medicale". Lucrările pentru elaborarea acestui nou regulament au început în septembrie 2015.

Noul regulament, care nu are valoare retroactivă anulantă asupra beatificărilor și canonizărilor pronunțate în trecut, nici nu are legătură directă cu unele defecțiuni reieșite în instruirea reformei Curiei voită de Papa Francisc, și apoi reieșite cu furtul de documente rezervate (vatileaks), se inserează în cadrul unei revizuiri mai ample a regulamentului general al Congregației care este încă în desfășurare.

Finalitatea regulamentului publicat astăzi de Vatican "nu poate fi decât binele cauzelor, care nu pot niciodată să facă abstracție de adevărul istoric și științific al presupuselor minuni", afirmă monseniorul Bartolucci. "După cum este necesar ca dovezile juridice să fie complete, convergente și credibile, tot așa este necesar ca studierea lor să fie efectuată cu seninătate, obiectivitate și competență sigură din partea experților medicali foarte specializați și, apoi, la un nivel diferit, de congresul consultanților teologi și de sesiunea cardinalilor și episcopilor pentru a ajunge, în sfârșit, la aprobarea determinantă a Sfântului Părinte, care are competența exclusivă de a recunoaște un eveniment extraordinar ca adevărată minune".

(După Vatican Insider, 23 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat