Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Pelerinaj și moment de spiritualitate pentru preoții responsabili de imigranți

În acest an special, "Jubileul Milostivirii", Biserica își arată grija ei maternă față de toți. Printre aceste categorii imigranții au o atenție specială; nu doar emigranții care încerca cu orice preț să fugă din fața războiului, ci în special cei care trăiesc pe teritoriul Italiei. Comisia "Migrantes" din cadrul Conferinței Episcopilor din Triveneto (partea de nord-est a Italiei) a organizat la Padova în ziua de 21 septembrie 2016 "pelerinajul preoților imigranți", adică acei preoți care asistă spiritual comunități de diferite etnii prezente pe teritoriul Italiei. Printre aceste națiuni, emigranții romani reprezintă comunitatea cea mai numeroasă din Italia. Preoții români prezenți la această întâlnire au fost 13 (opt de ritul greco-catolic, iar cinci de ritul romano-catolic: pr. Valentin Aenoaei, pr. Marius Catrințașu, pr. Emanuel Imbrea, pr. Laurențiu Ignat, pr. Petru Mogda).

Acesta întâlnire are o însemnătate particulară atât pentru Biserica locală, cât și pentru cei veniți în Italia. După cuvântul de deschidere din parte episcopului responsabil cu pastorația migranților, Excelența sa Luigi Bressan, episcop emerit de Trento, păstorii spirituali au fost invitați să reflecteze la figura marelui sfânt, Anton de Padova, mărturisitor itinerant al milostivirii, venerat în toată lumea, chiar și de necreștini. Fratele Alessandro Ratti, mare teolog și cunoscător al scrierilor sfântului Anton a oferit preoților prezenți bogăția spirituală a acestui sfânt. "Sfântul Anton - sublinia fratele franciscan - mereu era însoțit de un confrate". E important atât pentru comunitate de a nu se simți singură, dar și pentru preotul, păstor al acestor migranți, să nu fie singur.

Această zi s-a încheiat cu sfânta Liturghie, prezidată de episcopul Luigi Bressan și concelebrată de peste 70 de preoți prezenți din diferite părți ale lumii, după ce s-a parcurs itinerarul trecerii porții sfinte, pe care cu siguranță mulți dintre conaționalii noștri au reușit să îl facă cu deosebită pietate și credința în bazilica "Sfântul Anton" din Padova.

"Cu siguranță acesta zi ne-a îmbogățit spiritual", adăugă unul din preoții participanți, dar ne-a oferit și nouă, preoților români, de a ne "actualiza" contactele cu noii preoți români care asistă conaționalii noștri în regiune. Biserica Greco-Catolică are și un site, care poate fi accesat la adresa www.bru-italia.eu, care poate oferi indicații mult mai precise pentru credincioșii de ritul greco-catolic, iar pentru credincioșii de ritul latin, care sunt interesați sau care caută un preot catolic român în aceste părți unde se și celebrează sfânta Liturghie în limba maternă, oferim aceste informații orientative: Padova, pr. Marius Catrințașu și pr. Emanuel Imbrea; Vicenza - pr. Petru Mogda; Verona - pr. Laurențiu Ignat; Pordenone-Cordenons - pr. Ciprian Sava; Udine-Gorizia-Trieste (Monfalcone) - pr. Valentin Aenoaei. Pentru restul detaliilor și alte locuri unde puteți găsi un preot roman consultați următorul link: www.ercis.ro/liturgie/liturghiidiaspora.asp.

Pr. Valentin Aenoaei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 septembrie: Padova: Pelerinaj și moment de spiritualitate pentru preoții responsabili de imigranți


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat