Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian și Săbăoani: Jubileul de 150 de ani de prezență a surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion" în România

"Cuvântul lui Dumnezeu în pastorația Bisericii și viața creștină" a fost tema simpozionului organizat de Congregația "Notre Dame de Sion" în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorație Biblică, în zilele de 16 și 17 septembrie 2016, la Centrul "Gaudium et spes" din Traian, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de prezență a surorilor în România. După cele două zile ale simpozionului de la Traian, următoarea etapă a jubileului a fost sfânta Liturghie de mulțumire celebrată la Săbăoani, în biserica "Sfântul Mihail", duminică, 18 septembrie 2016, de către PS Aurel Percă.

Cuvântul de bun venit la începerea simpozionului de la Traian a fost adresat de părintele Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care a fost și moderatorul primei parți a simpozionului, și de sr. Iuliana Neculai, responsabila națională a Congregației "Notre Dame de Sion" în România, în calitate de organizator.

Invitatul principal a fost pr. Matteo Crimella, preot din Dieceza de Milano, fost ucenic al cardinalului Carlo Maria Martini, licențiat în Sfânta Scriptură și arheologie, cu doctorat în științe biblice la Ecole Biblique de Jérusalem, cu o teză asupra Evangheliei Sfântului Luca. Părintele Matteo este responsabil cu pastorația biblică în Dieceza de Milano. Părintele propunea figura ilustrului cardinal Carlo Maria Martini în conferința cu titlul "A comunica Evanghelia. Alegerile pastorale ale cardinalului Carlo Maria Martini pentru ca Biserica să asculte Cuvântul lui Dumnezeu".

Cardinalului Martini îi plăcea să explice textul biblic conform tradiției "lectio divina" introdusă de el însuși și răspândită mai apoi în comunitățile creștine. Martini nu a încetat să explice paginile Vechiului și Noului Testament: vorbea simplu și fascinant, punea întrebări textului biblic, știa să întrebe și să culeagă răspunsurile, el a fost cel care a confruntat multe texte biblice pentru a ajunge la original.

În discursurile sale el spunea: "Orice comunicare autentică se naște din tăcere. De fapt, fiecare vorbire umană înseamnă a spune ceva cuiva: ceva care trebuie să ia naștere înăuntru înainte de toate. Nu este necesară mulțimea cuvintelor pentru a comunica cu adevărat". "Să evităm concluziile foarte rapide chiar și în pastorație".

Părintele Matteo ne-a împărtășit puțin și din activitatea actuală a Diecezei de Milano cu exemple concrete care ar putea fi adaptate și la contextul nostru.

Următoarea conferință, cu titlul: "Cuvântul lui Dumnezeu în Biserica locală: așteptări și perspective de viitor", a fost prezentată de părintele dr. Iulian Faraoanu, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ion Cuza", numit recent director al Departamentului de Teologie în cadrul aceleași facultăți. Părintele ne-a ajutat să înțelegem de ce Dumnezeu alege să ni se reveleze prin cuvânt. De ce alege să scrie această carte care este Biblia? Cuvântul este mijlocul de comunicare pe care oamenii îl au între ei. Omul se face înțeles prin cuvânt, cuvântul informează, prin cuvinte cunoaștem lumea, prin cuvânt omul intră în contact cu lumea. Cuvântul este expresie, omul care vorbește spune ceva despre sine, despre interiorul său. Poeții se exprimă prin cuvinte, prin cuvânt omul se cunoaște pe sine. Cuvântul este apel și relație, omul trăiește din relații. Omul este ființă socială și numai împreună cu alții ajunge la realizare.

Cuvântul lui Dumnezeu are trei funcții: informație, expresie, apel. În Biblie găsim de multe ori chemări, Dumnezeu îi cheamă pe oameni, prin cuvânt ne cheamă să fim comunitatea celor aleși. Biblia vrea un credincios, un popor care ascultă. Dimensiunea ascultării este fundamentală. Cine este înțelept în Biblie este capabil să vadă toate cu ochiul lui Dumnezeu.

În a doua parte a conferinței părintele Iulian ne-a expus situația Bisericii locale cu cele șapte aspecte pe care le întâlnim în constituția dogmatică asupra revelației divine Dei Verbum. Biblia trebuie să fie prezentă în centrul planurilor pastorale.

În liturghie ne hrănim atât din Cuvânt cât și din Euharistie. Ambele trebuie sa fie puse pe același plan. Conciliul Vatican subliniază importanța Cuvântului lui Dumnezeu. În concluzie Cuvântul este etern și dătător de viață, Cuvântul est capabil să creeze comuniune. Relația dintre noi și Dumnezeu se consolidează prin Cuvânt.

Partea a doua a zilei a început cu o conferință prezentată de sora Iuliana Neculai, NDS, cu tema: "Spiritualitatea biblică în carisma Congregației «Notre Dame de Sion»". Triplul angajament al surorilor în viața apostolică: față de Biserică, față de poporul evreu și față de lume, moderatorul fiind părintele Iulian Faraoanu.

Înainte de a intra în profunzimea conferinței sora Iuliana a început cu două premise, care motivează alegerea celebrării jubileului prin organizarea unui simpozion biblic.

Mai întâi faptul că jubileu este un termen biblic, care provine din ebraicul iobel care înseamnă țap, cu referință la cornul de berbec utilizat în ceremoniile sacre în timpul jubileelor antice. În vechime pentru evrei era un an declarat sfânt, ce cădea la 50 de ani. A suna din iobel însemna a da semnal începutului unui timp special. Jubileul este și pentru noi, surorile, astăzi, un timp special, un timp de renaștere care coincide cu Anul Milostivirii propus de Biserica Universală.

Sfânta Scriptură - a influențat viața fondatorului nostru, Theodore Ratisbonne, prin intermediul unei femei remarcabile, Louise Humann, femeie care se străduiește să studieze limba ebraică și greacă pentru a înțelege cât mai bine Biblia. Theodore Ratisbonne, în căutarea adevărului, învață de la această femeie să descopere în Cuvânt că Dumnezeu este iubire.

Care este spiritualitatea surorilor de Sion? Congregația are o sensibilitate particulară față de istoria mântuirii, față de dinamismul ei, față de drumul ei spre împlinirea totală a promisiunilor. Constituțiile Congregației subliniază că "vocația noastră este caracterizată de locul central pe care îl ocupă Cuvântul lui Dumnezeu în viața noastră. Prin Cuvântul său Dumnezeu și-a revelat Numele și voința sa de mântuire a lumii" (Constituții, nr. 6).

A urmat a doua conferință a părintelui Matteo cu titlul: "«Darurile și chemarea lui Dumnezeu sunt irevocabile» Rom 11,29 - Raportul ebraico-creștin plecând de la reflecția sfântului Paul în Scrisoarea către Romani, capitolele 9-11". În Scrisoarea către Romani se întâlnesc elementele cele mai importante ale gândirii sfântului Paul: evanghelia, dreptatea, harul, libertatea, filiația și agape. Paul este evanghelizator al misterului binevoitor de mântuire a lui Dumnezeu pentru fiecare om. El îi îndeamnă pe creștinii proveniți din iudaism să nu se mândrească cu propriile privilegii date de Dumnezeu de-a lungul istoriei mântuirii, iar pe cei de origine păgână să nu se mândrească în fața incredulității unei bune părți a poporului lui Israel. "Din milostivirea universală a lui Dumnezeu provine mântuirea pentru toți".

Cu ocazia Jubileului am dorit să lăsăm în scris câte ceva din istoria trăită de surorile noastre prezente pe teritoriul Diecezei de Iași în cartea intitulată: Congregația "Notre Dame de Sion": 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016). Cartea a fost prezentată de pr. dr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică și director al Departamentului de Cercetare Istorică.

În prezentarea cărții părintele a spus că misiunea surorilor era aceea de a deschide școli catolice în care să fie educați copiii și tinerii din Moldova. Istoria celor 150 de ani a fost adunată cu multă răbdare și competență științifică de pr. dr. Fabian Doboș, profesor de istorie bisericească și patrologie la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, și publicată în volumul apărut recent la Editura "Sapientia".

Ziua a fost încununată cu celebrarea sfintei Liturghii în capela Centrului "Gaudium et spes" din Traian.

La sfârșitul zilei părintele Crimella ne-a propus un atelier practic de lectio divina cu cele patru etape importante, plecând de la pasajul din Evanghelia Sfântului Marcu 1,29-31.

Simpozionul a continuat în următoarea zi, sâmbătă, 17 septembrie 2016, cu conferința părintelui Matteo asupra milostivirii cu titlul: "«Fiți milostivi așa cum Tatăl vostru este milostiv» Lc 6,36 - Milostivirea lui Dumnezeu, milostivirea discipolului", avându-l ca moderator pe părintele Iulian Faraoanu. În prezentarea sa părintele a evidențiat că sfântul Matei folosește termenul "perfecți", în timp ce sfântul Luca folosește "milostivi". Versiunea lui Matei ne invită să fim perfecți imitându-l pe Dumnezeu într-o calitate care nu este în mod propriu divină, ci mai curând proiectarea în Dumnezeu a unui ideal uman. În versiunea lui Luca dimpotrivă este vorba de a imita un mod de a fi care este mai înainte de toate acela a lui Dumnezeu. Discipolul trebuie să ia exemplu de la Dumnezeu arătându-se milostiv. Multe lucruri din Evanghelie se înțeleg mai bine dacă se citesc în paralel.

Simpozionul a fost încununat de conferința părintelui Marius Taloș, superiorul iezuiților din România, cu titlul "«Epectaza paulină» Fil 3,12-14". Părintele a început cu o descriere generală a Scrisorii către Filipeni, și ne-a arătat că așa cum bucuria este o constantă de-a lungul acestei scrisori, la fel bucuria și seninătatea trebuie să însoțească viața spirituală a oricărui creștin. Prezentarea s-a concentrat asupra versetului 13 din care este luat termenul "epectază" (mă avânt), este un îndemn la a lăsa în urmă cele din trecut privind în același timp spre viitor.

Creștinul "cucerit" de Cristos se avântă către cele dinainte, aleargă spre scop, tinde spre desăvârșire, se străduiește la rândul lui să-l cucerească pe Cristos. Părintele a încheiat prezentarea sa cu citatul din sfântul Paul: "Toate le pot în Cristos care mă întărește", acesta fiind o încurajare pentru toți cei prezenți la simpozion.

Au urmat concluziile celor două zile de lucru și celebrarea sfintei Liturghii.

*

După cele două zile ale simpozionului de la Traian, următoarea etapă a jubileului a fost sfânta Liturghie de mulțumire celebrată la Săbăoani, în biserica "Sfântul Mihail", duminică, 18 septembrie 2016, de către PS Aurel Percă. Împreună cu credincioșii acestei parohii, în care noi activăm, și cu mulți alți invitați, i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 150 de ani de prezență a Congregației în România, pentru activitatea surorilor atât în trecut cât și în prezent în grădinița "Sfânta Ana" de la Săbăoani.

La predică episcopul amintea că surorile au fost chemate în Dieceza de Iași de episcopul de atunci, Iosif Salandari, în anul 1866, cu un scop precis, acela de a oferi copiilor și tinerilor, săracilor și orfanilor o formare umană și religioasă corespunzătoare. Pe parcursul celor 150 de ani surorile au întâmpinat probleme, însă ele au rămas statornice și au continuat acest simț al înțelepciunii, dezvoltând o rețea de școli deosebite la Iași și la Galați. Surorile nu au lucrat doar pentru ortodocși și catolici, ci ele au primit în școlile lor și fete evreice. Am întâlnit, la Iași, persoane ortodoxe și evreice care, după 60-70 de ani, spun cu mândrie că au studiat la Notre Dame de Sion. În școlile surorilor se predau principii sănătoase, ele au fost preocupate să transmită oamenilor valori, să transmită ceea ce este mai bun. Episcopul Aurel Percă le-a mulțumit surorilor pentru prezența lor în Dieceza de Iași și pentru activitatea pe care o desfășoară în România, ca sămânța aruncată să aducă roade.

După sfânta Liturghie, copiii de la grădinița noastră și un grup de tineri din comunitatea locală ne-au încântat printr-un program artistic bogat în cântece, dansuri și o piesă de teatru care a redat un moment important de la începutul fondării congregației noastre. A urmat o masă fraternă, moment de comuniune și de împărtășire a bucuriei noastre cu toți cei prezenți la sărbătoare.

*

Manifestări (concert de muzică sacră, expoziție, prezentare de carte, Liturghie) pentru a marca jubileul au fost și la Satu Mare în zilele de 10 și 11 septembrie 2016. La Iași, în biserica "Sfântul Anton", jubileul va fi marcat duminică, 25 septembrie 2016, ora 10.30, prin Liturghia solemnă prezidată de PS Petru Gherghel și o nouă prezentare a cărții Congregația "Notre Dame de Sion": 150 de ani de activitate în Moldova (1866-2016), de către pr. dr. Fabian Doboș, autorul cărții, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică și membru al Departamentului de Cercetare Istorică.

Surorile Congregației "Notre Dame de Sion"

* * *

Albumul foto de la aceste evenimente va fi disponibil în curând.


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat