Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CCEE. După primire: provocările integrării refugiaților

În lumina reflecției demarate în ultimii ani împreună cu diferite organisme ecleziale cu privire la răspunsul Bisericii la fluxul migrator intens spre Europa și încercând să-l integreze cu reflecția Bisericii în Anul Milostivirii, luni, 26 septembrie 2016, se vor deschide la Madrid lucrările întâlnirii anuale a responsabililor pastorației pentru migranți din Europa.

În capitala madrilenă, cu ajutorul COMECE, participanții vor fi informați cu privire la politicile europene în materie de integrare și se vor opri asupra diferitelor dimensiuni ale integrării, îndeosebi cea pastorală, atât în perspectiva celui care sosește cât și a celui care primește: de la căutarea unui loc de muncă și a unei locuințe la educația copiilor și la experiența personală și comunitară a propriei religii, dar și raportul dintre imigrați deja integrați și noi sosiți.

"La Madrid, participanții vor relata cum are loc integrarea în respectivele țări, împărtășind dificultățile întâlnite și bunele practici", afirmă mons. Duarte da Cunha, secretar general al CCEE, și continuă el "în înfruntarea fenomenului migrator este necesar nu numai să se răspundă la provocări la nivelul carității pe care le pun cei care fug din zone de război sau din situații de completă instabilitate politică și socială, ci și diferitele etape ale integrării: de la asistența umanitară la restabilirea în țară străină".

"Europa - continuă da Cunha - devine tot mai mult un spațiu multicultural unde se integrează persoane de proveniențe diferite. Aparține ADN-ului Europei, plăsmuit și de rădăcinile sale creștine, faptul de a avea o identitate culturală deschisă, neindiferentă și nici sincretistă, ci dialogantă, conștientă că nu numai are mult de oferit și are și mult de primit".

Prima zi de lucru se va încheia cu celebrarea Euharistiei în parohia "Sfânta Maria a Tăcerii" împreună cu o delegație diecezană pentru pastorația migranților din Madrid, prezidată de arhiepiscopul orașului, Mons. Carlos Osoro Sierra.

Lucrările se vor încheia în dimineața zilei de marți, 27 septembrie cu celebrarea Euharistiei în sediul Conferinței Episcopilor din Spania, prezidată de președintele său, cardinalul Ricardo Blázquez Pérez, nu înainte de a fi discutat câteva teme tratate anterior și încă actuale, precum: traficul de ființe umane (munca lui Santa Marta Group) și prezența imigraților chinezi în Europa. Va fi și ocazia pentru un schimb de experiențe și de dificultăți întâlnite în însoțirea socială și pastorală a imigranților și în îngrijirea pastorală a celor care decid să emigreze.

(După Zenit, 22 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

CCEE: Întâlnirea anuală a responsabililor cu pastorația migranților va fi la Madrid


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat