Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Chieti: Întâlnirea dintre mitropolitul Hilarion și cardinalul Koch

Lunea trecută, 19 septembrie 2016, la Chieti (Italia), unde este în curs a XIV-a sesiune plenară a Comisiei mixte pentru dialogul teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică Romană, s-a desfășurat întâlnirea președintelui Departamentului pentru relații ecleziastice externe al Patriarhiei de Moscova, mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, cu președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, cardinalul Kurt Koch.

Părțile - informează situl Patriarhiei de Moscova - au discutat starea dialogului teologic ortodox-catolic și dezvoltarea relațiilor bilaterale între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Catolică Romană, după istorica întâlnire din 12 februarie din acest an la Havana între patriarhul de Moscova și al tuturor Rusiilor Chiril și papa Francisc.

Mitropolitul Hilarion a scos în evidență dinamicile pozitive ale acestor relații. În același timp, președintele DECR a împărtășit profunda sa preocupare datorită recentelor declarații și acțiuni ostile față de Patriarhia de Moscova și față de Biserica Ortodoxă Ucraineană din partea conducerii Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Mitropolitul a exprimat convingerea sa că este necesar să se retrateze tema uniatismului în cadrul Comisiei mixte pentru dialogul catolic-ortodox.

În afară de asta Hilarion și Koch au observat dezvoltarea rodnică a cooperării între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Catolică Romană în domeniul culturii. În cursul ultimului an, a fost dezvoltat un program de călătorii de schimb educativ de preoți și studenți de teologie din Biserica Catolică Romană la Moscova și a omologilor lor din Patriarhia de Moscova la Roma. Aceste călătorii au favorizat o cunoaștere reciprocă mai profundă a tradițiilor și a vieții moderne a celor două Biserici. Interlocutorii au convenit că acest proiect promițător trebuie să fie efectuat pe bază anuală.

În cursul reuniunii au fost discutate și alte teme de interes comun. La reuniune au participat și Mons. Hyacinthe Destivelle, responsabil al secțiunii orientale a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și preotul Alexei Dikarev, de la Departamentul pentru relații externe al Patriarhiei de Moscova.

(După Zenit, 22 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat