Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Spuneți Rozariul, pentru ca să se termine războiul"

De Mario Piatti

Sărbătorile și comemorările liturgice din septembrie ne-au permis, și în acest an, să medităm asupra nașterii Mariei Preasfinte, asupra dăruirii vieții sale pentru lume și pentru Biserică; ne-au condus în reflecția asupra numelui său fericit, ne-au condus la picioarele crucii, unde ea s-a oferit Tatălui, în unire perfectă, de jertfă și de iubire, cu Fiul Isus.

În perspectiva biblică, numele desemnează persoana însăși, în schițează trăsăturile, îi manifestă "vocația". Numele Mariei, într-o varietate de interpretări, care provin din prima antichitate creștină și au fost îmbogățite apoi cu alte referințe - naive, probabil, și uneori prea puțin plauzibile, dar mereu pertinente, pline de evlavie și de credință autentică - încă de la începuturi este semn de lumină, de regalitate, de sintonie cu proiectul lui Dumnezeu. Numele conotează persoana în ochii Celui Preaînalt și o situează într-o optică de fidelitate față de planurile cerului.

Un echivoc des însoțește reflecția asupra Maicii Domnului. Ea ar apare, în imaginarul colectiv, o figură aproape incorporală, lipsită de consistență reală; vrednică de iubire datorită privilegiilor sale și a sfințeniei sale, dar departe de trăirea zilnică, de provocările reale care străbat existența a milioane și milioane de persoane.

Dimpotrivă, Maria Preasfântă a fost versiunea foarte umană a carității lui Cristos, "declinată" conform caracterului specific al femeii; cu toată ființa sa orientată exclusiv spre voința lui Dumnezeu: dar tocmai pentru aceasta cufundată în istoria sa, în evenimentele din epoca sa, capabilă să recitească faptele în lumina Providenței. A fost adevărată fiică a poporului său și a neamului său, dar înainte de toate fiică a lui Dumnezeu, așa dar total liberă și dezlegată de orice legătură și de orice condiționare. Fiică a timpului său, dar cu o inimă care a îmbrățișat toate epocile și toate generațiile, a trăit în Dumnezeu și pentru Dumnezeu, dar fără a uita de om; dimpotrivă, slujindu-l și iubindu-l în Cristos cu o dăruire unică și profundă, care a trecut granițele prezentului și a continuat pentru totdeauna, în veșnicie, și va continua până la împlinirea istoriei.

Contemplând misterul Crucii, Biserica încredințează meditației noastre și rugăciunii noastre imaginea care, din generație în generație, a însoțit drumul credincioșilor: Îndurerata. Avem un Dumnezeu care s-a făcut trup pentru noi, pentru mântuirea noastră; avem o Mamă pe care Domnul a voit s-o asocieze pe deplin și în mod desăvârșit la proiectul său de iubire. La picioarele Crucii, ea primește un mandat nou, care se realizează într-o nouă maternitate, extinsă la fiecare om. Cel care, în mod deosebit, se identifică cu "discipolul" - discipolul Domnului - descoperă că o are ca mamă pe Maria Preasfântă. Ioan a luat-o printre "lucrurile proprii", personale; printre bunurile cele mai prețioase pe care le posedă o persoană.

Bătrânul Simeon a profețit această sabie a durerii, care avea să străpungă inima Fecioarei. Ea este femeia credinței; este singura care așteaptă - pe deplin încrezătoare în Dumnezeu - zorile Învierii: dar este și cea care suferă așa cum nicio altă creatură n-a suferit vreodată în fața încercărilor, a dezlănțuirii nemaiauzite a Răului. Nici nu ne putem imagina cu ce sensibilitate a participat Inima ei Neprihănită la durerea imensă Fiului.

Acea sabie nu s-a cufundat în acea Inimă numai în ora tragică a Pătimirii: continuă să pătrundă, din generație în generație, în fața întregului rău pe care-l purtăm înlăuntrul nostru; a pretinsei noastre autosuficiențe; a faptul de a ne crede mici "atotputernici", care domină totul, care organizează totul, care cred că pot manipula totul. Fiecare avort, fiecare profanare a vieții este o sabie care pătrunde în sufletul acelei Mame; de fiecare dată când familia este ofensată cu lașitate, o sabie pătrunde adânc în Inima sa.

Ar trebui să-i spunem, ca fiind: Vreau să te iubesc, o, Mamă, ori de câte ori viața este călcată în picioare. Vreau să-i mulțumesc Domnului, pentru că tu mi-ai fost dăruită mie, nouă, Bisericii, ca semn de speranță și de milostivire și vreau să-mi însușesc toate dorințele Inimii tale, care reprezintă adevăratul bine al oricărui om.

La 13 septembrie 1917, Fecioara a recomandat păstorașilor din Fatima: spuneți Rozariul, pentru ca să se termine războiul! Repetă asta și astăzi, nouă: rugați-vă, pentru ca să se termine conflictele, cele provocate de arme, dar și mai mult cele ascunse în inimă, produse de alegerile noastre greșite, care exclud tot mai mult cerul, dăruindu-ne iluzia diabolică de a ne descurca singuri.

"Spuneți Rozariul": să repetăm, adică, și să invocăm, de cincizeci de ori, acel nume sfânt de har, nume de speranță și de mântuire, pentru ca el să modeleze spiritul nostru și să-l conformeze - măcar un pic - cu al său.

În fața nedeterminării, proprie ideologiei gender, și a pretențiilor celui care răstoarnă și diminuează frumusețea realității - așa cum ne este dată, de însăși Înțelepciunea lui Dumnezeu - invocarea Numelui Preasfânt al Mariei, în Rozariu, este semn de adevăr, de stabilitate, de fidelitate.

Nu se glumește cu numele, scris de Dumnezeu, pentru fiecare dintre noi, pe palma mâinilor sale, încă din veșnicie: nume care nu admite răstălmăciri sau deformări, reducții sau sărăciri, pentru că este semn irevocabil al paternității sale și al iubirii sale răstignite față de noi.

(După Zenit, 21 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat