Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pakistan: Tânăr creștin arestat pentru "blasfemie digitală"

De Paolo Affatato

Un "like" pe Facebook poate costa închisoarea și chiar viața. În Pakistan creștinul de șaisprezece ani Nabeel Masih a ajuns în plasa controversatei legi a blasfemiei, implicat și denunțat de unii de vârsta lui care-l acuză că a împărtășit o fotografie considerată disprețuitoare a lui "Khana-e-Kaaba", edificiul din centrul moscheii din Mecca, loc sacru pentru islam.

Incidentul a avut loc într-un sat de lângă Bhai Pheru, în districtul Kasur, în provincia Punjab. Acuzatorii au invocat art. 295a din Codul de Procedură Penală, care pedepsește disprețul față de islam. Nabeel a fost arestat.

Așa cum s-a afirmat la Vatican Insider de avocata creștină Aneeqa Maria Anthony, conducătoarea ONG "The Voice", care a mers imediat la fața locului, creștinii din district se tem acum de una dintre acele represalii în masă care au caracterizat cazuri de presupusă blasfemie în trecut. În sat trăiesc circa 30 de familii creștine care ar putea să fie ușor ținta unei "pedepse colective".

Conform poliției locale, explica avocata Anthony, "a fost necesar să se înregistreze o denunțare împotriva lui Nabeel tocmai pentru a evita explozii de justiție sumară și pentru a ocroti viața tânărului". Atenția poliției rămâne ridicată în zonă.

Nabeel este orfan și mamă și tatăl său, muncitor umil, duce înainte o familie cu șase copii. "Sunt persoane care nu au mijloacele pentru a obține vreun ajutor legal", afirmă Anthony. Conform rudelor și cunoscuților, Nabeel "este un tânăr inteligent și rațional, care n-ar vrea niciodată să rănească sentimentele altuia. E vorba desigur de o lovitură urâtă pe care i-au jucat-o cei de vârsta lui".

În Pakistan este un alt caz de "blasfemie digitală": de fapt este în creștere numărul denunțurilor de blasfemie care înregistrează presupusul dispreț față de islam comis pe web sau pe social network. Printre cazurile recente, creștinul James Nadeem a fost arestat datorită unui mesaj blasfem trimis pe WhatsApp în districtul Gujrat, tot în provincia pakistaneză Punjab. Într-un alt caz, creștinul Usman Masih a fost acuzat de blasfemie cu acuza că a trimis un mesaj ofensator pe messenger-ul de la social network Facebook.

Episcopul catolic Samson Shukardin, conducător al diecezei Hyderabad, este și un avocat stimat și în trecut a apărat cazuri în tribunal, angajându-se în Comisia "Dreptate și pace": "Sunt cazuri foarte delicate și este într-adevăr dificil de obținut dreptate", confirmă la Vatican Insider.

"Scenariul este același: un credincios acuzat, iar acuza este mereu de demonstrat, dar apoi întreaga comunitate riscă o pedeapsă colectivă", a explicat la agenția vaticană Fides părintele Emmanuel Parvez care, în dieceza de Faisalabad, în Punjab, încearcă să prevină aceste incidente.

Ceea ce preocupă este mai ales abuzul legii blasfemiei, invocată ca pretext adesea pentru a rezolva controverse private care n-au nimic de-a face cu religia.

După presiunile Bisericilor și a numeroase organizații ale societății civile, instituțiile pakistaneze au decis acum să examineze nodul folosirii improprii a legii blasfemiei. De fapt, în săptămânile trecute Comisia pentru drepturile umane a Senatului din Pakistan a anunțat că vrea să demareze o serie de întâlniri pentru a discuta chestiunea cu experți legali, studioși din religie și alte organe competente, cum ar fi Consiliul ideologiei islamice.

Comisia a specificat că nu vrea să ceară modificări la lege, ci să garanteze egala punere în practică a legii, dat fiind faptul că prea multe persoane nevinovate, cetățeni pakistanezi din toate religiile, au suferit din cauza folosirii sale improprii.

Printre cazurile cele mai cunoscute, cel al lui Asia Bibi, femeie creștină condamnată la moarte care în luna octombrie va avea cazul său examinat și discutat în fața Curții Supreme din Pakistan, al treilea și ultimul grad de judecată.

Pakistanul - unde printre 200 de milioane de musulmani trăiesc circa 4 milioane de creștini și tot atâția hinduși - are una dintre legile cele mai dure, printre țările cu majoritate islamică, împotriva blasfemiei, care include o gamă vastă de acțiuni sau comentarii care pot să fie interpretate ca "defăimare a islamului".

Legea, introdusă în 1986 de dictatorul Mohammad Zia-ul-Haq fără nicio trecere prin Parlament, prevede închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea.

Conform datelor Comisiei "Dreptate și pace" a episcopilor din Pakistan, 200 de creștini, 633 de musulmani, 494 de Ahmadi și 21 de hinduși (peste 1300 de cazuri în total) au fost denunțați pentru blasfemie din 1987 până în 2013. În 2014 denunțările înregistrate au fost 1400, în timp ce în ultimii 30 de ani 70 de acuzați de blasfemie au fost victime ale executărilor extrajudecătorești.

(După Vatican Insider, 21 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat