Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi: La prânz cu papa refugiații care povestesc despre războaie și torturi

De Iacopo Scaramuzzi

Războaie, bombardamente, atentate, persecuții, exproprieri, torturi. Sunt experiențele celor 25 de refugiați care au luat masa cu papa și alți 500 de lideri religioși, în sala de mese a conventului "Sfântul Francisc" la Assisi, înainte de ceremonia conclusivă a întâlnirii internaționale "Sete de pace" din 20 septembrie 2016.

O refugiată, siriana Tamar Mikali, ajunsă la Roma grație coridoarelor umanitare promovate de comunitatea "Sfântul Egidiu", Biserica valdeză și Federația Bisericilor Evanghelice din Italia (FCEI), și care după-amiază a rostit o mărturie, a luat masa direct la masa Pontifului. În jurul lui Francisc erau patriarhul ortodox ecumenic Bartolomeu, preotul albanez Ernest Troshani închis în gulaguri în epoca regimului comunist. Printre alții erau așezați la aceeași masă rabinul David Rosen și președintele evreilor romani Ruth Dureghello, primatul anglican Justin Welby și protestanții Tveit și Junge, fondatorul comunității "Sfântul Egidiu" Andrea Riccardi, patriarhul Ignatius Aphrem al II-lea, patriarh siro-ortodox de Antiohia, cardinalii Bassetti (Perugia) și Nicora (bazilici papale), monseniorii Becciu (substitut al Secretariatului de Stat) și Guixot (Dialogul interreligios), generalul franciscanilor conventuali Marco Tasca, episcopul de Assisi Domenico Sorrentino, de asemenea sociologul Zygmunt Bauman. La masă alăturată, ceilalți 24 de refugiați, găzduiți la Cara di Castelnuovo di Porto (10) și de Caritas din Assisi și de comunitatea "Sfântul Egidiu" la Roma (10).

Siria "este mereu în inima mea", povestește după prânz Kevork, sirian armean, unul dintre refugiații din acest ultim grup, "nimănui nu i se poate nega cetățenia locului unde s-a născut, a trăit, s-a căsătorit, a lucrat, a petrecut copilăria sa". Pentru noi sirieni armeni, explică el, "acesta este un al doilea exod după cel din Turcia în 1915: ca părinții mei, tatăl meu, bunicul meu, care au lăsat toate bunurile lor în Turcia, au fost alungați și au plecat la Alep, unde au reconstruit viața lor, acum nepoții și copiii au lăsat bunurile lor, averile lor: sperăm ca acesta să fie ultimul exod pentru noi".

Anu, venit în Italia din Mali într-o barcă, povestește că a vorbit cu papa despre propria istorie și despre pace: întâlnirea de la Assisi "este un lucru minunat pentru mine deoarece pentru a căuta pacea am lăsat țara mea". Paulina, nigeriană, despre faptul că a venit în Italia în iulie, după "multe torturi", că a trecut pe la Lampedusa, apoi Ponte Galeria. "Apoi am fost aproape deportate în țara noastră, însă persoanele de la «Sfântul Egidiu» ne-au salvat, ne-au dat o casă". Curs de italiană, croitorie, unde tânăra femeie a învățat să coase hainele pe care le poartă: "Astăzi am avut marea posibilitate de a-l întâlni pe Papa, nu este așa de ușor pentru toți: i-am spus că aș vrea să mă botez, că am făcut hainele singură, iar el mi-a dat speranță: sunt foarte bucuroasă". Printre alți refugiați găzduiți la Roma de "Sfântul Egidiu", palestinieni, eritreeni, alți sirieni, creștini și musulmani, între ei o femeie venită la Roma cu papa din insula greacă Lesbo.

La conventul "Sfântul Francisc", pentru cei peste 500 de oaspeți, meniu care respectă fiecare credință religioasă: antreuri de brânză, salam cu cicoare și parmezan, pastă cu roșii și colțunași cu urdă și spanac, friptură de vițel și curcan cu ciuperci și fasoli, prăjitură cu fructe și cremă. La începutul prânzului, Marco Impagliazzo, președinte al comunității "Sfântul Egidiu", a făcut un toast pentru cei 25 de ani de slujire a lui Bartolomeu și i-a dăruit o sculptură din lemn de măslin.

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat