Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi: "Pace pentru victimele războaielor care poluează popoarele cu ură"

De Andrea Tornielli

"Imploră pacea pentru victimele războaielor, care poluează popoarele cu ură și pământul cu arme". Papa Francisc rostește meditația sa în timpul rugăciunii ecumenice în bazilica inferioară a sfântului Francisc de Assisi. Este unul dintre momentele de rugăciune la care au participat credincioși din diferitele religii rugându-se în grupuri separate, fiecare după propriile tradiții.

Așa a început după-amiaza publică a vizitei papale în orașul lui Francisc, din 20 septembrie 2016. Bergoglio a sosit la 11.30 și a salutat pe fiecare dintre cei două sute de participanți la mesele rotunde ale întâlnirii organizate de Comunitatea "Sfântul Egidiu" la a 30-a aniversare a celei convocate de Ioan Paul al II-lea. Apoi a fost un prânz în conventul franciscan, cu cinci sute de persoane, la care au participat și câțiva refugiați și s-a sărbătorit cu un tort a 25-a aniversare a alegerii lui Bartolomeu I ca patriarh ecumenic de Constantinopol.

Apoi papa l-a întâlnit în privat pe același Bartolomeu, pe patriarhul siro-ortodox de Antiohia Aphrem al II-lea, pe arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, pe filozoful Zygmunt Bauman, pe președintele ulema-ilor indonezieni Din Syamsuddin și pe marele rabin David Rosen. Apoi a ajuns la creștinii adunați în bazilica inferioară pentru rugăciunea comună.

Primatul anglican Justin Welby a spus că "noi trăim într-o lume care distinge cu greu ceea ce costă de ceea ce are valoare... Să privim în jurul nostru în Europa de astăzi", "economiile noastre își pot permite să cheltuiască așa de mult, dar nu sunt altceva decât temelii de nisip. În pofida a toate acestea, suntem oricum pradă a insatisfacției și a disperării: în destrămarea familiilor; în foamete și în inegalități; în îndreptarea spre extremisme". "Trebuie să-l ascultăm pe Dumnezeu" care adesea ne vorbește "prin glasul celor mai abandonați și al celor mai săraci".

Patriarhul Bartolomeu, în meditația sa, a spus: "Marana-Thá - «Vino, Doamne Isuse» este mărturia maximă a fiecărui creștin... și răsună mai mult ca oricând astăzi în prea multe zone ale lumii și mai ales în Orientul Mijlociu. Dar pentru a putea striga și noi «Vino, Doamne Isuse» cu frații noștri însetați de pace, trebuie să străbatem ca Biserici o metánoia, o convertire intrinsecă, o schimbare radicală de mentalitate, o revizuire profundă, și să fim capabili ca și creștini să realizăm ceea ce în sinteză ne amintește Cartea Apocalipsului: ascultare, convertire, mărturie profetică".

Luând cuvântul, papa Francisc a spus: "Cuvintele lui Isus ne interpelează, cer primire în inimă și răspuns cu viața. În acel «Mi-e sete» al său putem auzi glasul celor suferinzi, strigătul ascuns al celor mici nevinovați cărora le este închisă lumina acestei lumi, implorarea din inimă a săracilor și a celor mai nevoiași de pace. Imploră pace victimele războaielor, care poluează popoarele cu ură și pământul cu arme; imploră pace frații noștri și surorile noastre care trăiesc sub amenințarea bombardamentelor sau sunt constrânși să lase casa și să migreze spre necunoscut, despuiași de orice lucru. Toți aceștia sunt frați și surori ai Răstignitului, cei mici din Împărăția sa, mădulare rănite și uscate ale cărnii sale. Le este sete".

"Dar lor - a continuat el - le este adesea dat, ca lui Isus, oțetul amar al refuzului. Cine îi ascultă? Cine se preocupă să le răspundă? Ei întâlnesc de prea multe ori tăcerea asurzitoare a indiferenței, egoismul celui care este deranjat, răceala celui care stinge strigătul lor de ajutor cu ușurința cu care schimbă un canal la televizor".

"În fața lui Cristos răstignit noi creștinii suntem chemați să contemplăm misterul iubirii neiubite și să revărsăm milostivire asupra lumii... Apropiindu-ne de cei care astăzi trăiesc ca răstigniți și luând forța de a iubi de la Răstignitul Înviat, vor crește și mai mult armonia și comuniunea între noi".

În cursul întâlnirii de rugăciune au fost citite numele a 27 de țări aflate în război. Imediat după aceea, pontiful, împreună cu ceilalți lideri creștini, au ajuns pe scena din piața bazilicii inferioare unde s-au adunat și ceilalți exponenți ai religiilor din lume pentru ceremonia conclusivă.

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat