Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Consfătuiri la început de an școlar la Iași și Bacău

Inspectoratele școlare județene au organizat, în luna septembrie, la începutul noului an școlar 2016-2017, consfătuiri pentru profesorii de religie. Domnul Vasile Timiș, inspector școlar pentru disciplina Religie în Ministerul Educației, a participat la aceste întruniri în mai multe județe.

Iași

Vineri, 16 septembrie 2016, a avut loc la Iași consfătuirea anuală a profesorilor de religie din județul Iași, care s-a desfășurat la Centrul de Conferințe "Providența" din Iași. La eveniment au participat invitați de onoare, precum Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector școlar general pentru religie, M.E.N.C.Ș, și doamna prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector școlar general al ISJ Iași.

Consfătuirea a fost coordonată de prof. dr. Denisa Elena Mănoiu, inspector școlar pentru religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Biserica Romano-Catolică a fost reprezentată de prof. pr. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar pentru religie în Dieceza de Iași, și de profesorii din zona Iași.

Discursurile invitaților onorifici au reliefat importanța rolului pe care îl au profesorii de religie în apărarea și propovăduirea valorilor umane și creștine, prin cuvânt și faptă. Profesorii au fost îndemnați să utilizeze în cadrul procesului educativ de învățare-predare-evaluare metode tradiționale și moderne pentru ca învățătura lui Isus Cristos să fie transmisă elevilor într-un mod plăcut și interactiv.

Prof. dr. Denisa Elena Mănoiu a prezentat procesul educațional pentru disciplina religie - retrospectiva anului școlar 2015-2016: analiza calității educației, din perspectiva monitorizării externe realizate prin inspecție școlară, formarea continuă a profesorilor de religie, concluzii desprinse în urma desfășurării inspecțiilor de specialitate, aspecte calitative evidențiate prin activitățile extracurriculare, analiza rezultatelor elevilor la olimpiadele și concursurile școlare județene și naționale, organizarea și desfășurarea competițiilor școlare pentru anul 2016-2017, concluzii și recomandări ce vizează creșterea calității educației prin ora de religie.

Alocuțiunea susținută de prof. pr. Petru Tamaș a fost structurată pe trei paliere: mulțumesc, elev și schimbare. Educația autentică pornește de la recunoștință, este construită cu iubirea pe care trebuie să o simtă elevul și astfel se ajunge la mult așteptata schimbare datorată profesionalismului și pasiunii pentru această nobilă vocație.

Prof. pr. Cristian Barnea a oferit detalii legate de activitatea Asociației Părinți pentru Ora de Religie - filiala Iași, iar doamna prof. Fulvia Horobăț a făcut apel la accesarea site-ului și a grupului alcătuit special pentru profesorii de religie, unde sunt postate informații, materiale și secvențe din activitățile școlare și religioase.

A fost prezentată și oferta programelor de formare continuă a Casei Corpului Didactic "Spiru Haret" din Iași pentru anul școlar 2016-2017.

O scurtă reflecție personală, acum la început de an școlar, vor face profesorii bazându-se pe cuvintele pline de încredere ale sfântului Paisie: "Numele pe care îl scrijelești pe scoarța unui copac se va mări, va crește odată cu el. La fel și inima copilului tău. Ceea ce scrijelești în anii lui de gingășie vei citi în cei care vor urma".

Un an școlar binecuvântat!

Prof. Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 septembrie: Iași: Consfătuirea profesorilor de religie la început de an școlar.

*

Bacău

La 17 septembrie 2016, la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" din Bacău a avut loc consfătuirea profesorilor de religie din județul Bacău. Activitatea a fost coordonată de pr. profesor Ionuț Căsăneanu, inspector de specialitate al ISJ Bacău.

Invitați au fost conf. univ. dr. Vasile Timiș - inspector general de specialitate la Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice; pr. prof. Petru Sebastian Tamaș - inspector școlar diecezan, pr. Lucian Adam - inspector învățământ religios, disciplina religie romano-catolică zonele Bacău, Galați și Vrancea, pr. Constantin Busuioc - reprezentant al Episcopiei Romanului.

Pr. Petru Sebastian Tamaș a apreciat activitatea profesorilor de religie, felicitându-i pentru dăruirea, competența, profesionalismul, tactul, măiestria pedagogică de care au dat dovadă în numeroasele activități desfășurate. De asemenea, urându-le mult succes în noul an școlar le-a amintit că elevii: "dacă trăiesc în critică, vor învăța să condamne; dacă trăiesc în ostilitate, vor învăța să fie agresivi; dacă trăiesc în teamă, vor învăța să fie anxioși; dacă trăiesc înconjurați de milă, vor învăța autocompătimirea; dacă trăiesc înconjurați de ridicol, vor învăța să fie timizi; dacă trăiesc în gelozie, vor învăța să simtă invidia; dacă trăiesc în rușine, vor învăța să se simtă vinovați; dacă trăiesc în încurajare, vor învăța sa fie încrezători; dacă trăiesc în toleranță, vor învăța răbdarea; dacă trăiesc în laudă, vor învăța prețuirea; dacă trăiesc în acceptare, vor învăța să iubească; dacă trăiesc în aprobare, vor învăța să se placă pe sine; dacă trăiesc înconjurați de recunoaștere, vor învăța că este bine să ai un țel; dacă trăiesc împărțind cu ceilalți vor învăța generozitatea; dacă trăiesc în onestitate, vor învăța respectul pentru adevăr; dacă trăiesc în corectitudine, vor învăța să fie drepți; dacă trăiesc în bunăvoință și considerație vor învăța respectul; dacă trăiesc în siguranță, vor învăța să aibă încredere în ei și ceilalți; dacă trăiesc în prietenie, vor învăța că e plăcut să trăiești pe lume".

Fiecare responsabil de cerc pedagogic a prezentat activitatea curriculară și extracurriculară, cu împlinirile din anul școlar precedent, evidențiindu-se faptul că reușita s-a datorat implicării active a elevilor, profesorilor, a familiilor, dar și a preoților din comunitățile din care provin elevii. Efortul tuturor a fost concretizat prin obținerea unor rezultate deosebite la olimpiada de religie atât la etapa județeană, cât și la etapa națională, la concursul de eseuri "Episcop martir Anton Durcovici", la concursul de desene "Prin copii Dumnezeu salvează lumea", la concursul interdisciplinar Cultură și civilizație, alte concursuri organizate de diverse instituții, asociații, organizații nonguvernamentale. A fost un an bogat al activităților extracurriculare organizate cu elevii și profesorii în cadrul unor proiecte cu caracter educativ, formativ, caritativ.

Au fost realizate cu elevii diverse momente de rugăciuni în biserici atât cu elevii de gimnaziu, cât și cu cei de liceu, în care s-au înălțat Tatălui ceresc cântări de laudă și mulțumire. De remarcat a fost participarea absolvenților de liceu la pelerinajul: Cu Maria la începutul maturității noastre.

Pr. Lucian Adam i-a încurajat pe profesori în actul educativ îndemnându-i ca în toate momentele bune și mai puțin bune să-l aibă exemplu în cuvinte și fapte pe Învățătorul Isus Cristos.

Pr. Constantin Busuioc, reprezentant al Episcopiei Romanului și Bacăului, le-a urat succes în noul an școlar tuturor profesorilor și i-a asigurat de tot sprijinul de care au nevoie în procesul educativ.

Conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general de specialitate în cadrul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, le-a prezentat importanța orei de religie în școală, a profesorului de religie în actul educativ, în dezvoltarea personalității noii generații. De asemenea, a încurajat profesorii de religie în trăirea vocației, felicitându-i pentru implicarea în numeroasele activități cu reușite deosebite, și le-a urat mult succes în noul an școlar.

Prof. Loredana Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 septembrie: Bacău: Consfătuirea profesorilor de religie la început de an școlar.


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat