Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Eu, imam, îi apăr pe creștinii persecutați"

De Andrea Tornielli

"Când creștinii sunt atacați merg să le duc întărire și încerc să opresc violențele. Terorismul, care ucide creștini și musulmani, se poate opri dacă nu numai liderii religioși, ci și statele vor decide împreună să lupte împotriva lui". Muhammad Abdul Khabir Azad este marele imam de la moscheea Badshahi, moscheea "imperială" din Lahore, în Pakistan, a cincea cea mai mare din lume. Prieten al ministrului catolic pakistanez Shahbaz Batti, asasinat de fundamentaliști, și promotor al dialogului dintre religii, s-a prezentat mereu în locurile atentatelor pentru a plânge cu victimele și a cere dreptate. Dar și pentru a repeta că acela care ucide trădează "adevăratul islam". A fost de mai multe ori amenințat pentru această angajare a sa. Imamul este la Assisi pentru întâlnirea promovată de Comunitatea "Sfântul Egidiu" și în această dimineață (20 septembrie 2016), în ziua sosirii papei, intervine la o masă rotundă. L-am intervievat.

În 2013 a fost atacat cartierul creștin de barăci Joseph Colony. Ce s-a întâmplat și de ce ați mers acolo?

"Doi prieteni, un creștin și un musulman, se întâlneau adesea pentru a bea împreună. S-a născut o ceartă și musulmanul l-a acuzat pe creștin de blasfemie. Un grup de fanatici musulmani a atacat colonia creștină. Poliția nu reușea să controleze mulțimea agitată: 178 de case ale creștinilor au fost arse. Am ajuns acolo printre mulțime. Erau fericiți pentru că ei credeau că îi voi conduce ca să atace alte locuri creștine. În schimb eu am explicat că ceea ce făceau era absolut contrar Coranului. Ne-am rugat și apoi am cerut tuturor să se întoarcă acasă".

De ce ați decis să-i ajutați pe creștinii persecutați?

"Am învățat acasă. Tatăl meu, care timp de treizeci de ani a fost marele imam al moscheii Badshaho, de fiecare dată când erau probleme între creștini și musulmani încerca să remedieze. Când au loc aceste atacuri, noi ne rușinăm și ne simțim vinovați".

Pentru ce teroriștii islamici ucid creștini dar și alți musulmani în numele lui Dumnezeu?

"Papa a spus cuvinte foarte pozitive: toate religiile vor pacea, dar în toate religiile există persoane problematice. Islamul condamnă aceste acte: în Coran există un verset care spune: a ucide un singur om este ca și cum s-ar ucide toată omenirea. În predicile mele repet mereu că unui musulman nu-i este permis să fie terorist. Unele persoane interpretează islamul în felul lor declarându-i necredincioși pe toți cei care nu sunt de acord cu ei. Pentru aceasta ucid alți musulmani. În atentatul care a avut loc la Paști la Lahore, au murit mai mulți musulmani decât creștini. Era o reacție la National Action Plan al guvernului împotriva terorismului".

În Occident este frică. Pentru prima dată în Europa un preot catolic a fost decapitat într-o biserică...

"Un act absolut de condamnat. Trebuie să ne întrebăm care sunt motivele și cum putem să oprim toate acestea".

Și cum răspundeți dumneavoastră?

"Din păcate social media pot să intoxice mințile tinerilor, făcându-i să creadă că anumite acțiuni sunt o cale pentru paradis. Noi liderii religioși putem face mult. Dar ar fi important ca ONU, Uniunea Europeană și Conferința Țărilor Islamice să lucreze împreună pentru a dezrădăcina terorismul și a rezolva ceea ce se întâmplă în Siria, Irak și Libia. Dacă aceste probleme continuă în islam, toată omenirea va resimți asta. Dar aș vrea să vorbesc despre o altă situație...".

Care?

"Situația din Kashmir, unde este o lege marțială de nouăzeci de zile, persoanele nu au acces la bunuri de subzistență. Comunitatea internațională nu ia în considerare ceea ce se întâmplă acolo. Au loc cruzimi. Eu aș vrea să aduc la lumină această situație. Terorismul, orice formă de terorism, care este la nivel de stat, de persoane și de comunități, noi îl condamnăm".

Ce părere aveți despre legea pakistaneză împotriva blasfemiei?

"În sine legea este corectă pentru că cere respectul față de toți profeții, religiile și cărțile sacre. Problema este aplicarea sa și abuzurile care au existat și pe care cu greu le oprim".

Când mergeți la creștinii persecutați vă este frică?

"Eu îl rog pe Allah și mă simt ocrotit. Sunt conștient că orice mi s-ar întâmpla, este destinul meu. Am primit atâtea amenințări și când responsabilii au fost arestați, poliția a verificat ca eu eram cu adevărat un obiectiv. Dar se vede că salvatorul meu era mai puternic decât killerii".

(După Vatican Insider, 20 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat