Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Catehismul din bobul de fasole

Este toamnă și oamenii s-au apucat deja de cules porumbul, fasolea, cartofii, prunele și în curând vor trebui să culeagă și merele, nucile, strugurii și alte bunătăți pe care le oferă toamna. Până la urmă, ce e nou? Au cules și anul trecut și acum doi ani, cu ajutorul Domnului o să culeagă și la anul și peste doi ani, natura își urmează cursul ei firesc.

În primăvară au semănat, în vară au îngrijit, e normal ca în toamnă să culeagă! Dar e normal? Oare de ce dintr-un bob de fasole pus în pământ primăvara, toamna nu se culeg cartofi? Sau, de pe vița de vie, toamna, de ce nu se culeg portocale? Oare de ce din fiecare sămânță iese planta sau fructul care este plantat și încă de zeci de ori mai mult? Poate să spună cineva cum crește fasolea, cum se formează bobul și cum ajunge la maturitate? Dar cartoful sau porumbul? Plantăm primăvara și, dacă îngrijim, recoltăm toamna. Ce mister! Să nu tragi de pai și de spicul de grâu, să nu multiplici boabele, să nu le usuci și totuși să ai pâine pe masă! Să nu vezi cum crește porumbul, cum se formează știuletele, cum ajunge să fie bun de recoltat! Să nu fii în interiorul seminței și totuși să fii sigur că într-o zi îți va face roade nenumărate!

Ce mister și fasolea asta! Un adevărat Catehism! Pui boabele în pământ, iar acolo, în întuneric, ajutate de apa plină de minerale, de soarele care luminează și încălzește, de furtuna și de vântul care face să intre rădăcinile și mai mult în pământ, să aibă aceeași culoare și formă cu sămânța, să aibă același gust și să fie folosite cu același scop! Cine face ca toate acestea să fie așa și nu altfel? Cine face ca dintr-o boabă de fasole, să iasă tot fasole? Că omul nu poate! Că omul nu vede și nu aude ce se întâmplă în interiorul pământului! Și totuși bobul de fasole devine vrej pe care se găsesc atâtea păstăi, în care sunt atâtea fasole, mult mai multe decât s-au pus în pământ.

Cât ești de minunat, Doamne în legumele și fructele, în plantele și zarzavaturile, în recoltele toamnei. Cum lucrezi totul din interior, fără să-l deranjezi pe om, fără să dăunezi pământului și plantei în sine, fără zgomot, ci în taină, așa cum ne-ai obișnuit!

În taină, omul ar trebui să te simtă prezent în bobul de fasole, în bobul de grâu, în cel de porumb, în cartof, în prună, în strugure și în toate bunătățile toamnei. Acolo, în acel bob, învățăm că tu ești Creatorul, că fără iubirea ta nimic nu ar exista, că tu faci să crească totul și tu conduci totul la maturitate, tu dai soarele și ploaia la timpul potrivit, tu ești acolo așa cum ești în tot universul, pentru că totul îți aparține ție.

Și totuși, cum crește bobul de fasole? Dar grâul? Că n-am văzut niciodată! Dar, tu ai văzut? Putem să vedem cum cresc plantele, copacii, animalele? Apropo, cine le face să crească?

Ce carte minunată și natura asta! Cum ne vorbește Dumnezeu prin fiecare plantă, despre iubirea și milostivirea lui, despre bunătatea lui, despre Fiul său, despre paradis, despre purgatoriu, dar și despre infern. Ce Catehism în bobul de fasole! E suficient să ne umilim și să spunem: Și totuși, cum cresc toate acestea, că noi nu le vedem! Noi nu putem să le facem să crească!

Să ai în sine "chipul și asemănarea lui Dumnezeu" și să nu vezi pașii Creatorului în natură, înseamnă că n-ai ieșit în natură. Nu ai simțit mirosul unei flori, susurul apei, ceața de pe văi, aburul munților, nu ai văzut un fluture zburând, o gâză care să ți se așeze pe umăr, nu ai gustat o roșie de grădină, un măr din livadă, o boabă de struguri.

E toamnă, iar Dumnezeu ne deschide marea carte a naturii, iar după o zi de muncă, obosiți, cu palmele crăpate, ne trimite în casa sa, în biserică, ne trimite să ne dea din recoltele sale, din Euharistie, rodul pământului și al muncii omului... Cine face să crească toate acestea? Eu nu, tu știi ceva?

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat