Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Agonia lentă a Alepului unde "comercianții războiului... îl distrug pe om"

De Daniele Rocchi

"O agonie lentă. Situația este dezastruoasă". Cuvintele părintelui Ibrahim Alsabagh, franciscan și paroh al catedralei latine "Sfântul Francisc" la Alep, oraș sirian martir, par să contemple fie figura zăpăcită a micului Omran Daqneesh, copilul de cinci ani lovit împreună cu alți copii în cartierul Qaterji, de un bombardament aerian, ale cărui fotografii au făcut înconjurul lumii, fie disperarea unei populații aflate de acum la capătul puterilor. Toată oroarea unui război într-o fotografie. În mintea călugărului franciscan sunt toții micii și marii Omran care încă trăiesc la Alep unde trebuie să se confrunte cu o violență nemaivăzută vreodată.

"Sunt de acum 5 ani de când suntem supuși la valuri continue de violență - explică franciscanul la agenția SIR - după fiecare val poporul își relua respirația și speranța într-un viitor mai bun de pace, de conviețuire. Pentru a recădea apoi în descurajare. Dar în ultima perioadă, din cauza ciocnirilor dintre armata obișnuită și milițiile înarmate, îndurăm un val de moarte, cel mai rău văzut vreodată. Au exista și moment în care am crezut că se putea întrevedea o soluție, în schimb suntem în fața apogeului crizei care ne duce la o agonie lentă". Nu par să mai surprindă cine știe ce declarațiile trimisului special al ONU pentru Siria, Staffan De Mistura, care a anunțat că a suspendat activitatea lui task force umanitară deoarece luptele continue împiedică ajutoarele pentru civili și a cerut o încetare a focului măcar 48 de ore, îndeosebi pentru Alep.

"În oraș oamenii sunt martirizați. Familiile - povestește părintele Ibrahim - suferă în suflet, datorită fricii de bombardamente, de boli, de traume psihologice, de răul produs copiilor lor. Suferă în trup pentru că au mari dificultăți economice. Lipsește totul: apă, lumină, medicamente, mâncare. Lipsește munca pentru a câștiga acea puțină pâine necesară pentru a supraviețui. Este o suferință continuă aceea pe care o trăiesc familiile din Alep". În fața atâtor dureri părintele Alsabagh nu mai vorbește despre "urgență" ci despre "catastrofă umanitară". Și aduce exemple. "Cine vede Alepul nu poate să nu rămână impresionat. Alep este astăzi ca orașele distruse din al doilea război mondial, sau din epoci mai recente, ca Sarajevo. Nu cred că s-a văzut vreodată o asemenea cantitate și calitate de violență ca aceea care distruge Siria, și Alepul în mod deosebit. Și încă nu s-a terminat". Războiul "continuă ca și cum n-ar fi nimic și seamănă tot mai multă moarte, distrugere, fugari și refugiați. Mai mult decât edificiile și structurile aici se distruge omul". Aici vocea franciscanului tremură, ajungând să șoptească un semnificativ "asta e ceea ce mă amărăște". A reconstrui drumuri, școli și blocuri este mereu posibil, dar inima omului? "Nu vorbesc numai despre creștini - subliniază parohul - ci despre fiecare om care trăiește aici, în special despre acela care în inima sa refuză armele pentru că vrea să trăiască în pace".

În Alepul de astăzi nici rugăciunea pare să nu mai fie îndeajuns. "Copiii suferă și cei puternici continuă să comercializeze destinele țării noastre", denunță franciscanul, pentru care cererea încetării focului umanitară de 48 de ore apare "tardivă și superficială". "Astăzi - reafirmă el - nu mai e suficientă numai o bucată de pâine, ci o soluție la această tortură, la această suferință continuă care nu pare să se termine". Vina este a așa-numiților "comercianți ai războaielor, care trag profit din situație, care au în mână jocul. Vedem asta în miniatură și la Alep, unde există persoane sau grupuri - pe care aici îi numim «comercianții războiului» sau «îmbogățiții războiului» - care joacă pe capetele săracilor. Cine conduce destinele lumii și ale diferitelor țări nu trebuie să aibă această mentalitate. Altminteri, riscul este ca omul să fie privat de demnitatea sa și vândut încontinuu. Noi vrem ca să coboare comunitatea internațională la acest nivel, în care fiecare putere forțează pentru a rezolva în folosul său o criză care ucide zilnic mii de persoane și de familii". Speranța este ca "să știe să dialogheze comunitatea internațională gândindu-se la binele poporului, al fiecărui om și al omului întreg. Vrem ca țările care scriu istoria umanității noastre să folosească milostivire față de omul devastat și suferind astăzi în Siria, în mod special la Alep".

Biserica locală încearcă să-și facă partea sa. O angajare zilnică, tăcută, de primire și de ajutor. Revelează părintele Ibrahim: "Atâția credincioși ai noștri ne spun să vedem fața mai frumoasă a Bisericii: o Biserică mamă care se preocupă și ajută spiritual și material pe fiii săi. Eu pot spune că Biserica din Alep este o Biserică strălucitoare, plină de lumină, care emană credință, speranță și caritate, nu numai pentru fiii săi ci pentru tot poporul sirian. O Biserică curajoasă până acolo încât să se despoaie de tot ceea ce are pentru a dărui poporului. Biserica noastră este, în fiecare clipă, în genunchi pentru a spăla picioarele leproșilor din secolul al XXI-lea, care sunt săracii, cei slabi, refugiații, fugarii, victimele războiului. Continuăm să mergem înainte, în pofida dificultăților pentru a face să vină ajutoarele și embargoul". Părintele Alsdabagh amintește de o călătorie recentă în Italia și de un colocviu cu cardinalul Angelo Bagnasco, președinte al Conferinței Episcopale Italiene (CEI). "În fața lui m-am făcut purtător de cuvânt al comunității creștine din Alep, cerând intervenția concretă a Bisericii italiene; ca să se manifeste celor din Alep ca natură a sa de Biserică o reflexie a duioșiei lui Dumnezeu. Biserica italiană este mereu alături de noi, spiritual și concret, dar și gata să susțină orice efort în a găsi o soluție la acest război care este mai mare decât noi. Avem nevoie de sprijin mare - conclude parohul - suntem un popor martirizat, suntem o Biserică ce suferă. Nu există oraș în lume astăzi care suferă precum Alepul. Lumea să asculte glasul Alepului și al Siriei: să fie pace... și pace durabilă".

(După SIR, 20 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat