Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Laicii, familia și viața: un nou dicaster

Prin scrisoarea apostolică în formă de motu proprio, papa Francisc a instituit în ziua de 15 august 2016, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață.

Papa l-a numit prefect al noului dicaster pe Mons. Kevin Joseph Farrell, până acum episcop de Dallas, Statele Unite ale Americii.

Noul dicaster, după cum afirmă motu proprio al papei Francisc, "Sedula Mater" (Mamă grijulie), își va asuma, începând cu 1 septembrie, competențe și funcții care au aparținut până în acest moment Consiliului Pontifical pentru Laici și Consiliului Pontifical pentru Familii, care vor înceta să mai existe.

Este vorba - scrie papa - de a adapta dicasteriile Curiei Romane "la situațiile timpului nostru", adaptându-le la "necesitățile Bisericii Universale". Și mai ales, continuă să sublinieze papa, să se "ofere susținere și ajutor laicilor, familiei și vieții", "pentru ca să fie o mărturie activă a evangheliei în timpul nostru, ca și expresie a bunătății Mântuitorului".

- Cine este Mons. Kevin Joseph Farell?

S-a născut în ziua de 2 septembrie 1947 la Dublin, în Irlanda. A intrat în Congregația Legionarii lui Cristos în anul 1966 și a fost hirotonit preot în ziua de 24 decembrie 1978.

În anul 1984 a fost încardinat în Arhidieceza de Washington, unde a slujit ca vicar parohial și paroh pentru puțin timp; director al Centrului Catolic Spaniol (1986); director executiv regent al mai multor organizații caritative catolice (1987-1988) și secretar pentru Afaceri Financiare (1989-2001).

Numit episcop de Rusuccuru și auxiliar de Washington în ziua de 28 decembrie 2001, a primit consacrarea episcopală anul următor, în ziua de 11 februarie. A slujit ca vicar general și administrator și moderator al Curiei. În 2007 a fost numit episcop de Dallas.

- Care au celelalte numiri?

Papa l-a numit pe Mons. Vincenzo Paglia, cel care a fost președinte al Consiliului Pontifical pentru Familii, ca președinte al Academiei Pontificale pentru Viață și Mare Cancelar al Institutului Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie, conform unei derogări de la articolul 6, din statutul acestui institut.

Ca decan al Institutului Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie, conform art. 8 din statut, papa l-a numit pe Mons. Pierangelo Sequeri, actualmente decan al Facultății Teologice din Milano.

După cum relatează Radio Vatican, atât Academia Pontificală pentru Viață, cât și Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie, amândouă vor fi anexate noului dicaster, după cum afirmă statutul noului organism, aprobat ad experimentum de papa în luna iunie, ținându-se cont de competența lor.

Derogarea de la articolul 6 din statutul Institutului Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie (din 1 februarie 2011), se referă la faptul că Marele Cancelar al Universității Pontificale din Lateran era și Mare Cancelar al Institutului Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie. Așadar, Marele Cancelar al Universității Pontificale din Lateran, cardinalul Augustino Vallini, începând cu 1 septembrie, va înceta să mai fie Mare Cancelar al Institutului Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie.

Mons. Paglia îi succedă la conducerea Academiei pentru Viață Mons. Ignacio Carrasco de Paula, în timp ce Mons. Sequeri îi succede Mons. Livio Melina.

Papa a trimis o scrisoare personală Mons. Paglia în care subliniază că "a se apleca asupra rănilor omului, pentru a le descoperi, a le îngriji și a le vindeca, este misiunea unei Biserici încrezătoare în lumina și forța lui Cristos cel Înviat, capabilă să înfrunte și locurile unde se află tensiuni sau conflicte, asemenea unui "spital de campanie", care trăiește, anunță și realizează misiunea sa de mântuire și de vindecare, tocmai acolo unde viața indivizilor este cel mai lovită din cauza noilor culturi, ale competiției și ale consumului".

Papa îi cere Mons. Paglia să se implice "într-o manieră nouă în aprofundarea și în difuzarea magisteriului, confruntându-se cu provocările culturii contemporane". "Ambientul reflexiei - scrie Papa - să fie periferiile; chiar și în studiul teologic să nu se lase la o parte perspectiva pastorală, ca și atenția față de rănile umanității".

În vederea unui astfel de scop, observă papa, este important "să se favorizeze dialogul cordial și concret cu alte institute științifice și centre academice, chiar și în mediul ecumenic sau interreligios, fie de inspirație creștină, fie de alte tradiții culturale și religioase".

În sfârșit, pontiful îi amintește Mons. Paglia că cele două instituții coordonate de către el vor fi legate cu noul Dicaster pentru Laici, Familie și Viață: "Multe din argumente - explică el - vor reveni noului dicaster care se va ocupa de pastorația sanitară. Misiunea ta, așadar, va trebui să aibă loc în armonie cu ambele dicastere, ținând cont în mod reciproc de competențe și în spiritul bunei colaborări care călăuzește activitatea organismelor și slujirilor Sfântului Scaun".

Papa îndeamnă așadar să se ocupe de noile provocări cu privire la valoarea vieții: "Mă refer la diversele aspecte care privesc grija față de demnitatea persoanei umane în diversele etape ale existenței ei, respectul reciproc dintre genuri și generații, apărarea demnității fiecărei ființe umane, promovarea unei calități a vieții umane care se integreze valoarea materială și spirituală, în perspectiva unei autentice "ecologii umane", care să ajute la găsirea unui echilibru originar al Creației dintre persoana umană și întregul univers".

(Sursa: Ziarul "Avenire", ediția din 17 iulie 2016)

Traducere de pr. Felician Tiba

* * *

Papa Francisc: Scrisoare apostolică în formă de motu proprio cu care se instituie Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat