Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la simpozionul "Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume și pentru Biserică"

În ultimul secol și mai ales în ultimii ani, familia s-a aflat de foarte multe ori în atenția Bisericii. A fost în paginile enciclicelor, în sufletul și în inima papilor, în grija dicasteriilor romane și diecezane, în penița scriitorilor bisericești, la fel cum a fost și în eprubetele laboratoarelor, în camerele de gazare, pe lista nomenclaturiștilor, iar astăzi, nu o dată, se află în vizorul multora care vor să o distrugă.

Având în vedere cele două sinoade desfășurate la Roma, în anul 2014, respectiv 2015, precum și participarea unora dintre episcopii români, ca și a altor persoane din România, la aceste sinoade, Dieceza de Iași propune o actualizare a celor două mari evenimente în diecezele și eparhiile din România și Republica Moldova.

În acest sens, sub coordonarea directă a Oficiului pentru Pastorația Familiei, din Dieceza de Iași, în perioada 26-28 august 2016, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", din Iași, va avea loc un simpozion cu tema: "Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume și pentru Biserică".

Sunt invitați să conferențieze: PS Petru Gherghel, episcop de Iași; PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București și coordonator al pastorației familiei în cadrul Conferinței Episcopilor din România; pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, profesor titular la disciplina "Spiritualitate ortodoxă, Ascetică și Mistică", în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloaie" din Iași; dr. Anca Maria Cernea, medic specialist în medicină generală la Centrul de Diagnostic și Tratament al spitalului "Dr. Victor Babeș", reprezentant al Asociației Medicilor Catolici din București, precum și familia Maurizio Rizzuto și Sara Schietroma, amândoi profesori la Universitatea Saleziană, din Roma, Italia.

Sunt invitate să participe câte două familii din fiecare dieceză și eparhie din România și Republica Moldova.

Fiecare conferențiar se va axa în primul rând pe textul pe care l-a prezentat în Aula sinodală de la Vatican, încercând să individualizeze izvoarele care au dus la întocmirea lui, modalitatea în care a fost receptat de către părinții sinodali și după caz, de către presă sau alte entități interesate de parcursul sinoadelor, dar și de către românii din țară. Și ceea ce este cel mai important, trebuie să prezinte ecourile pe care aceste texte, dar și mesajul sinoadelor în general, l-a avut în rândul familiilor din România, mai exact, modalitatea în care Biserica a încercat, prin aceste sinoade, să răspundă exigențelor timpurilor de astăzi.

Vor avea loc și întâlniri la nivel de participanți, în urma cărora se va prezenta parcursul pastorației familiilor la nivel de fiecare dieceză și eparhie din România și Rep. Moldova. Se va prezenta realitatea existentă și, pe baza celor subliniate de către conferențiari, dar și a documentelor Bisericii, vom încerca să tragem concluziile cele mai potrivite pentru fiecare dieceză și eparhie în parte.

În plus, conferințele vor alterna cu momente de destindere, dar și cu momente de rugăciune, Sfânta Liturghie constituind punctul culminat al fiecărei zile.

Duminică, 28 august, toți participanții la simpozion vor participa la o sfântă Liturghie pontificală, celebrată în catedrala din Iași de către PS Petru Gherghel, căruia i se vor alătura episcopii și preoții participanți la acest eveniment.

Vă așteptăm cu drag!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei, Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat