Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hollande în vizită privată la papa

De Iacopo Scaramuzzi

După uciderea părintelui Jacques Hamel, preot francez de 86 de ani ucis de doi tineri teroriști francezi de origini magrebiene în timp ce celebra Liturghia, la 26 iulie, în Parohia Saint-Etienne-du-Rouvray, Dieceza de Rouen, în Normandia, revendicată de așa-numitul Stat Islamic (ISIS), președinte francez François Hollande îl întâlnește miercuri, 17 august 2016, pe papa.

Hollande "va merge la Roma miercuri 17 august. Va fi primit în audiență privată de papa Francisc în Vatican", a anunțat Elizeul într-un scurt comunicat. Conform cotidianului catolic de dincolo de Alpi La Croix, președintele francez mai întâi va vizita "Sfântul Ludovic al Francezilor", biserica națională franceză de la Roma, la doi pași de Piața Navona, pentru un moment de reculegere în amintirea victimelor terorismului, și îndeosebi a părintelui Hamel, și apoi va merge în vizită privată la pontif. Hollande este așteptat la ora 17.00 la papa în biroul din aula "Paul al VI-lea". Cu el vor fi ministrul de interne Bernard Cazeneuve, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun Philippe Zeller, consilierul diplomatic Jacques Odibert și șeful protocolului Frederic Biller. După întâlnirea cu Francisc, Hollande și suita sa sunt primiți de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin în Palatul Apostolic.

Președintele socialist francez a fost primit de papa pentru prima dată la 24 ianuarie 2014. Spre deosebire de predecesorul său, Nicolas Sarkozy - primit de altfel de papa în formă strict privată la 21 martie anul acesta - Hollande n-a luat în posesie în mod public sediul de protocanonic al bazilicii "Sfântul Ioan din Lateran", distincție care revine în mod tradițional președintelui francez. Dacă acea audiență nu a apărut deosebit de călduroasă - cu puțin înainte de a merge la Roma, Holland îl definise pe pontif "util" într-un interviu, nu era departe polemicile dintre episcopatul francez și Elizeu cu privire la căsătoriile gay, viziunea geopolitică a Parisului și a Palatului Apostolic nu se potrivesc cu privire la diferite dosare - barometru raporturilor bilaterale dintre Sfântul Scaun și Franța, în lunile următoare, s-a deplasat spre negativ din cauza chestiunii Laurent Stefanini. Diplomatul, în acea vreme șeful protocolului de la Elizeu, a fost desemnat de guvernul francez pentru ambasada Franței pe lângă Sfântul Scaun. Era ianuarie 2015 și numele său, în zilele următoare, a apărut mai înainte ca Roma să acorde propriul agreement diplomatic. Catolic practicant, fost număr doi al aceleiași ambasade franceze la Vatican din 2001 până în 2005, Stefanini este homosexual. Presa franceză, în primăvara anului trecut, a sugerat că tocmai acesta ar fi motivul refuzului Vaticanului, în timp ce din Vatican venea explicația că faptul de a nu fi dat agreement s-a datorat în schimb unor motivații politice. Timp de luni întregi chestiunea nu s-a deblocat, nici atunci când - a afirmat săptămânalul satiric francez Le Canard Enchainé - la 17 aprilie papa Francisc l-a primit în privat la Casa "Sfânta Marta" pe ambasadorul desemnat.

În lunile următoare, Elizeul, în mod informal sau deschis, a reafirmat că Stefanini era unicul nume pentru acel post. Din Vatican, niciun răspuns. Un îngheț diplomatic, care de altfel n-a împiedicat Sfântul Scaun și guvernul francez să fie împreună la întâlnirea ONU despre climă care s-a desfășurat în decembrie chiar la Paris. În sfârșit, la 6 aprilie, Holland l-a numit pe Stefanini ambasador francez la UNESCO. Și în iunie, Parisul a numit pentru Villa Bonaparte, sediul ambasadei, pe Philippe Zeller, "în locul lui Bruno Jouber", afirma comunicatul oficial, ambasador francez pe lângă Sfântul Scaun până în martie 2015. Catolic, la sfârșitul carierei (are 63 de ani), Zeller, elev de la Ecole Nationale d'Administration în 1978, îl va însoți miercuri pe Hollande la papa. "Suntem recunoscători față de gestul Franței", a destăinuit la La Croix în zilele numirii cardinalul secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin.

Apoi, de atunci Franța a fost din nou lovită de terorism. Mai întâi la Nisa, la 14 iulie, zi de sărbătoare națională, și apoi, la 26 iulie, cu atentatul împotriva lui Hamel. Dacă deja în primul caz papa a acționat imediat pentru a comunica solidaritatea sa cu "poporul francez", asigurând la telefon primarului de Nisa, Christian Estrosi, disponibilitatea sa de a întâlni rudele victimelor, uciderea preotului din Dieceza de Rouen a trezit un val de indignare și solidaritate cu Biserica Catolică. "Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au exprimat condoleanțele lor", a spus Francisc personal în călătoria spre Polonia, "în mod special președintelui Franței, care a voit să vorbească la telefon cu mine, ca un frate. Îi mulțumesc".

De altfel, tot cu ocazia călătoriei poloneze papa a afirmat că lumea este în război, "dar nu un război de religie" și că "nu este adevărat și nu este corect" a spune că islamul este terorist. Papa a rostit și o rugăciune pentru pace și apărare de violență și de terorism în biserica "Sfântul Francisc" din Cracovia. Duminica următoare după uciderea lui Hamel, mulți imami și credincioși au aderat la apelul principalei organizații islamice franceze, Consiliul Francez pentru Cultul Musulman (CFCM), de a merge la liturghie, în duminica următoare, pentru a exprima "solidaritate și compasiune" creștinilor după "uciderea infamă". La celebrarea prezidată la Rouen în amintirea lui Hamel, arhiepiscopul de Rouen Dominique Lebrun, la 31 iulie, le-a mulțumit astfel: "Afirmați în acest mod refuzarea violențelor în numele lui Dumnezeu. Așa cum am ascultat din gurile voastre pe care le știm sincere, acesta nu este islam".

La rândul său președintele francez a afirmat, imediat după atentatul împotriva părintelui Hamel, intenția de a-l contacta pe papa "pentru a-i exprima doliul poporului francez", și apoi a spus că a vorbit la telefon cu papa, subliniind că "atunci când un preot este atacat, toată Franța este lovită" și precizând că "va fi făcut tot posibilul pentru a proteja bisericile noastre și locurile noastre de cult". Același Hollande, care în Franța va trebui să înfrunte o revenire politică de toamnă care nu este ușoară, a întâlnit după aceea, în aceleași zile, presa catolică franceză, exprimându-se îndeosebi uimit de modul în care responsabilii religioși au știu să răspundă atentatului. În sfârșit, miercuri, audiența privată la papa.

(După Vatican Insider, 16 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat