Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Maikona: Jubileul de 50 de ani

Maikona (Kenya) a fost în sărbătoare, celebrând în mod solemn jubileul de 50 de ani de la începuturile credinței în această zonă. La evenimentul din ziua de 14 august 2016 a luat parte și o delegație din România formată din episcopul Aurel Percă și preoții: Isidor Iacovici, Felix Roca și Florin-Petru Sescu.

Deși celebrările solemne și-au dat startul în seara zilei de 13 august, forfota pregătirilor începuse cu multe zile înainte. Părintele paroh Claudiu Iștoc și părintele Isidor Mîrț au început cu mult timp înainte pregătirile pentru acest eveniment. La sosirea noastră în zonă, la 11 august, se pregătea marele semn al jubileului, o cruce luminoasă înălțată chiar la intrarea în curtea misiunii, ca semn al credinței însămânțate în acest pământ, iar în fundal se auzea corul tinerilor ce se pregăteau pentru celebrările ce aveau să aibă loc în zilele următoare.

Vineri, deși călătoria noastră ne-a îndepărtat pentru o zi și jumătate de centrul misiunii, vizitând împreună cu Preasfințitul Peter Kihara și părintele Eugen Blaj două comunități mari, Forole și Badahuri - filialele misiunii Maikona, am simțit pe mai departe forfota pregătirilor, atât la plecarea noastră, cât și pe parcursul călătoriei, oamenii spunându-ne că se pregătesc să vină și să ia parte la sărbătoarea jubileului la Maikona.

Sâmbătă, la amiază, la întoarcere din scurta călătorie pastorală, am fost întâmpinați la Maikona de bucuria și entuziasmul credincioșilor veniți din alte zone pentru această sărbătoare. Unele persoane au avut de călătorit cu ajutorul camioanelor distanțe de aproape 200 km, fără asfalt, prin praf și într-o atmosferă toridă. Au participat peste 300 de credincioși din alte parohii, șase la număr: Sololo, Marsabit, Dirib Gombo, Kargi, North Horr, Ducana; la care s-au adăugat filialele și maniatele misiunii Maikona, care se află, unele dintre ele, la distanțe foarte mari.

În jurul orei 20.00 a început în mod solemn celebrarea jubiliară. Mai bine de două ore de priveghere și împărtășire comunitară au făcut să se înalțe cântece și rugăciuni din inimile tuturor participanților sosiți până atunci. După încheierea acestor momente, toată lumea a plecat la somn, unii la casele lor, iar alții prin sălile și locurile amenajate pentru primirea pelerinilor. După miezul nopții, doar bucătăresele și bărbații stabiliți pentru pregătirea orezului, a celor 15 capre și a celor 3 vaci pentru acest moment mai lucrau.

Celebrările solemne au început duminică la ora 9.00 prin sfințirea crucii luminoase, monument comemorativ al acestui jubileu. A urmat un moment de rugăciune și comemorare a tuturor misionarilor trecuți la Domnul, după care s-a trecut la celebrarea sfintei Liturghii jubiliare. O mare mulțime de oameni a ocupat biserica, curtea bisericii și perimetrul alăturat. Cu greu poate fi descrisă în cuvinte atmosfera făcută de toți participanții la acest jubileu care au cântat, au dansat și au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darul credinței pe care l-au primit.

În cadrul predicii, dar și la sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul Kihara a mulțumit solemn misionarilor noștri: părintelui paroh Iștoc Claudiu, părintelui Mârț Isidor, părintelui Eugen Blaj - care a răspuns invitației de a veni la acest eveniment, părintelui Cristian Pișta - actualmente paroh al unei comunități învecinate Sololo, părintelui Victor Osoloș și tuturor celor care de-a lungul timpului au desfășurat această muncă de evanghelizare.

Preasfințitul Aurel Percă, în numele său propriu, dar și a Preasfințitului Petru Gherghel, a adus gândul de prețuire și mulțumire pentru munca de evanghelizare depusă, dar și pentru lucrurile deosebite care au fost făcute în Maikona pentru binele spiritual și uman al locuitorilor acestui teritoriu.

După patru ore de celebrare, după alte patru ore de comuniune, dansuri și cântece, oamenii au început să pornească spre casele lor. Fiecare comunitate venită în pelerinaj a adus salutul și mulțumirea ei pentru timpul plăcut petrecut împreună.

Pr. Florin-Petru Sescu


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat