Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea adormirii, învierii și înălțării cu trupul și sufletul la cer a Preacuratei Fecioare Maria - 2016

"Căci lucruri mari mi-a făcut Cel Atotputernic al cărui nume este sfânt" (cf. Lc 1,49).

Această solemnitate este un "Laudatio" adus Preacuratei Fecioare Maria pentru viața ei dedicată în întregime lui Dumnezeu, și pentru deschiderea ei totală celor trei Persoane divine care au lucrat în viața ei și au condus-o la ceea ce contemplăm astăzi la ea: o moarte bună numită "adormire", o glorioasa înviere, o triumfală înălțare la cer, o alegere ca regină și o încoronare veșnică împreună cu Isus.

Psalmul responsorial ne cântă duios: "Regina stă la dreapta ta, împodobită cu aur de Ofir" (Ps 45,10).

Prima lectură (cf. Ap 11,19a;12,1-6a.10ab) ne prezintă "Femeia promisă" și "dragonul" care caută să ucidă Pruncul mântuitor al lumii pe care Femeia trebuie să-l nască, căci acest Prunc, îl va învinge la cruce, îl va scoate din suflete și îl va arunca pentru veșnicie în iazul de foc și pucioasă împreună cu aliatul lui, moartea.

Lectura a doua (cf. 1Cor 15,20-27a) ne prezintă înfrângerea ultimului dușman, moartea. Victoria lui Isus asupra morții este o victorie sigură și pentru toți oamenii care vor crede în el. Maria participă deja pe deplin la triumful Fiului ei care a învins dragonul și moartea.

În evanghelia zilei (cf. Lc 1,39-56) ne spune că "lucrurile mari" pe care Dumnezeu i le-a făcut Maria sunt o acțiune a providenței sale, căci Dumnezeu este milostiv cu cei care se tem de dânsul; îi copleșește cu bunuri pe cei flămânzi credincioși; iar pentru evlavioșii săi își amintește de îndurarea sa, promisă părinților noștri, lui Abraham și urmașilor lui în veci.

Isus, pentru mântuirea lumii: a trăit în unire cu Tatăl ceresc, adică a predicat, a suferit, a murit pe cruce. Tatăl ceresc l-a înviat, l-a înălțat la cer, l-a glorificat la dreapta sa, i-a dat regalitatea divină și l-a încoronat ca rege veșnic. În planul Providenței divine fiecare om devenit ucenic al împărăției cerurilor, adică om care l-a primit în mod complet pe Isus, care a fost asemene cu Isus în viață supusă Tatălui, în vestirea împărăției cerurilor, în suferințe unite cu cele a lui Cristos, în moarte privită cu speranța învierii; acel om va fi asemenea lui Isus și: în învierea din morți, în înălțarea la cer, în glorificare la dreapta Tatălui, în primirea regalității divine și în încoronarea veșnică.

Biserica o celebrează astăzi pe Mama neprihănită a lui Isus, pe Fecioara Maria, care prima dintre toți oamenii a fost învrednicită să fie întru toate asemenea lui Isus, în viață dedicată lui Dumnezeu, în viață de virtuți, în viața de mărturie a evangheliei și a împărăției cerurilor, în viața de purtarea crucii și de moarte cu Isus. Apoi, Maria a fost tot prima asemenea cu Isus: prin învierea din morți, prin înălțarea cu trupul și sufletul la cer, prin primirea domniei în împărăția cerurilor și prin încoronarea ca regină a lui Isus.

Biserica o celebrează astăzi pe mama neprihănită a lui Isus, pe Fecioara Maria care a fost învrednicită de Dumnezeu să fie și începutul unui șir nesfârșit de oameni care vor trăi ca Isus (cf. 1In 2,6), care vor munci pentru evanghelie și pentru împărăția cerurilor, care vor suferi și vor muri împreună cu Isus și pentru cauza lui; dar care, asemenea lui Isus: vor învia, vor fi înălțați la cer, vor fi glorificați la dreapta Tatălui, vor primi regalitate și vor fi încoronați ca regi și regine alături de Isus și de ea.

Și iarăși, Biserica o celebrează astăzi pe mama neprihănită a lui Isus, pe Fecioara Maria, pe care Dumnezeu a rânduit-o să devină imagine vie a Bisericii, așa cum afirmase sfântul Ambrozie (337-397) la începutul creștinismului, imagine vie a Bisericii în ordinea credinței, a iubirii și a unirii perfecte cu Cristos (cf. LG 63).

Mama lui Isus, glorificată cu trupul și sufletul la cer, a mai fost rânduită de Dumnezeu să fie chipul și pârga Bisericii care va ajunge la plinătate în veacul ce va să vină; iar aici pe pământ să strălucească ca un semn de speranță sigură și de dulce mângâiere pentru poporul peregrin al lui Dumnezeu, până când va veni ziua Domnului (cf. 2Pt 3,10; L.G. 68).

De aceea, sfântul Augustin (354-430) o numește pe sfânta Fecioară Maria "matriță" și "tipar" oferit de Dumnezeu oamenilor care vor să se mântuiască. Cine primește această matriță divină, va fi format și modelat după chipul lui Isus Cristos și îi va deveni mireasă veșnică, fără pată și fără zbârcitură (cf. Ef 5,27).

Prima lectură de astăzi ne spune: "În cer s-a arătat un semn mare: o "femeie" îmbrăcată în soare; ea avea luna sub picioarele ei, iar pe cap o coroană de douăsprezece stele" (Ap 12,1). Ne vine și nouă parcă să întrebăm: "Cine este aceea care se ivește ca zorile, frumoasă ca luna, curată ca soarele, dar cumplită ca niște oști sub steagurile lor" (Ct 6,10)?

La aceste întrebări ne răspunde însăși Maria, cea plină de har și binecuvântată între femei ce poartă în sânul ei rod al Duhului Sfânt (cf. Lc 1,42), căci de dânsa este vorba în aceste texte sacre de astăzi. Ea ne spune: Sunt roaba Domnului. Sunt smerita slujitoare a Domnului. Sunt cea căreia Cel Atotputernic i-a făcut lucruri mari. Sunt cea căreia Domnul i-a arătat puterea brațului său. Sunt cea care se teme de Domnul și cea în care Domnul își arată milostivirea. Sunt cea umilă pe care Domnul a înălțat-o. Sunt cea umilă pe care Domnul a așezat-o lângă tronul său. Sunt săraca credincioasă pe care Domnul a umplut-o de bunuri. Sunt cea prin care Dumnezeu l-a sprijinit pe Israel poporul său. Sunt cea prin care Dumnezeu și-a arătat mila sa față de oameni. Sunt cea prin care Dumnezeu și-a împlinit promisiunile făcute lui Abraham și urmașilor săi în veci. (cf. Lc 1,46-56). Sunt femeia promisă și ajutată de Dumnezeu care a strivit capul șarpelui (cf. Gen 3,15; Iudita 13,17-18; Ap 12,1). Sunt prima persoană umană înviată din morți (cf. 1Cor 15,22-23). Sunt prima persoană umană pe care Dumnezeu a ridicat-o cu trupul și sufletul la cer (cf. 2Cor 5,1). Sunt prima ființă umană ajunsă regină și încoronată în cer de către Isus.

Sfântul Epifaniu cel înțelept (+ 1420), călugăr rus, avea de la Dumnezeu darul de a picta icoane frumoase. Într-o zi și-a propus să picteze o icoană foarte frumoasă care să fie capodopera vieții sale, voia să picteze chipul lui Isus Cristos. Dar unde să găsească un model potrivit care să exprime în același timp suferința și bucuria, moartea și învierea, natura divină și natura umană? Sfântul Epifaniu nu s-a lăsat și a pornit în căutare de model. A străbătut Europa scrutând orice chip. Dar fața potrivită pentru a-l reprezenta pe Cristos nu o găsise într-un singur chip. Într-o seară a adormit repetând cuvintele psalmului: "Fața ta, Doamne, o caut. Nu-ți ascunde fața de la mine" (Ps 27,8; 102,3).

A avut un vis: un înger îl ducea din nou la persoanele întâlnite și-i indica un amănunt care făcea acea față asemenea cu cea a lui Cristos: bucuria unei tinere mirese, nevinovăția unui copil, forța unui țăran, suferința unui bolnav, frica unui condamnat, bunătatea unei mame, consternarea unui orfan, severitatea unui judecător, veselia unui jongler, mila unui confesor, chipul bandajat al unui lepros. Epifaniu s-a întors în mănăstirea sa și s-a apucat de lucru. După un an icoana lui Cristos era gata și a prezentat-o abatelui și confraților, care au rămas uimiți și au căzut în genunchi. Fața lui Cristos era minunată, mișcătoare, scruta în interior și întreba. În zadar l-au întrebat pe Epifaniu cine îi servise ca model. Nu-l căuta pe Cristos pe fața unui singur om, dar caută în fiecare om un fragment al chipului lui Cristos.

Parafrazând această povestire pioasă transmisă de Bruno Ferrero, spunem și noi că Biserica a alcătuit chipul Mariei din mai multe imagini biblice. Astfel în Maria găsim: chipul curat al Evei dinainte de păcat (cf. Gen 5,1-2); chipul luptătoare pentru cauza lui Dumnezeu al Debora (cf. Jud 5,7); chipul Myriam, sora lui Moise și Aron, cea care adună poporul și cântă laude lui Dumnezeu alături de frații ei (cf. Ex 15,20-21); chipul Mițpei care își plânge copii uciși în numele păcii (cf. 2Sam 21,10); chipul smeritei și ascultătoarei de marele rege al Esterei (cf. Est 2,17); chipul Iudithei care a retezat capul vrăjmașului nostru, diavolul (cf. Iudta 13,8-9); chipul femeii frumoase și harnice care lucrează pentru binele familiei și a sărmanilor, din cartea Proverbelor (cf. Prov 31,10-31); chipul femeii perfecte, chipul noii Eve, care prima a ajuns în patria cerească cu trupul și sufletul, ca imagine a întregii Biserici mântuite (cf. Ap 12,1).

Isus înălțat cu trupul și sufletul la cer mijlocește pentru noi (cf. Rom 8,34) și se roagă pentru noi. La fel face pentru noi și Duhul Sfânt (cf. Rom 8,26-27). Scriptura ne spune și nouă, celor care suntem în Cristos și Duhul Sfânt, copii ai lui Dumnezeu: "Faceți rugăciuni, cereri, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii" (1Tim 2,1). "Rugați-vă unii pentru alții, ca sa fiți vindecați. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit (Iac.5,16)

Maria, plină de harul Duhului Sfânt (gratia plena), fiind prima creștină mântuită care face parte din trupul lui Isus înălțat la și glorificat la dreapta Tatălui (cf. Mc 16,19), în Isus și Duhul Sfânt care și ei mijlocesc și se roagă pentru noi, se roagă și mijlocește și ea pentru noi la Dumnezeu. De aceea creștinii de pe pământ strigă la ea: "Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre. Amin".

Bolnavii din Institutul "Sfânta Familie" din Cesana Bosco, Italia, trebuiau să se adune în jurul grotei reprodusă în curtea lor, după imaginea grotei de la Lourdes. O fetiță de 11 ani, mereu surâzătoare, pe nume Maria, bolnavă de multă vreme, căuta fel de fel de scuze ca să nu meargă la grotă. "Cât sunt de fericită că te pot duce la sfânta Fecioară ca să fii vindecată", îi spuse o soră surâzând. Dar Maria începu să plângă. "De ce faci mofturi și nu vrei să vii la grotă ca să fii vindecată?" "Nu fac mofturi, dar dacă Maica Domnului mă vindecă, cine va mai suferi cu Isus pentru mântuirea păcătoșilor?" Sora a rămas înmărmurită. Maria își descoperise secretul surâsului ei statornic în mijlocul suferințelor..

Biblia ne vorbește de o "comoară în cer" (cf. Mt 19,21; Mc 10,21). Și tot Biblia ne spune că Dumnezeu a pus administratori peste comoara sa, ca să împartă oamenilor bunuri după dreptate și nevoi (cf. Lc 12,42; 16,1); și că el laudă pe "administratorii necinstiți", pe cei care dau mult din visteria sa celor nevoiași (cf. Lc 16,8). Toți sfinții sunt administratorii comorilor lui Dumnezeu, altfel sfânta Tereza a Pruncului Isus n-ar fi zis: "Voi petrece cerul făcând bine pe pământ", iar creștinii n-ar alerga la ajutorul sfinților. Și cum Dumnezeu are comori și în cer și pe pământ, are administratori și în cer și pe pământ. Și el vrea de la administratorii săi, din cer și de pe pământ, să fie "risipitori" ai bunurilor sale.

Fecioara Maria care a fost miloasă încă de pe pământ față de oamenii aflați în nevoi - să ne gândim numai la tinerii miri din Cana Galileei (cf. In 2,3) și la bătrâna Elisabeta (cf. Lc 1,39-40.56) - în cer este și mai miloasă, căci este "regina bunătății și a virtuților" și "prim administratorul al bunurilor divine", fiind ființa cea mai apropiată de dragostea Persoanele divine (ca: Fiica Tatălui; Mama Fiului și Mireasa Duhului Sfânt), are cea mai mare trecere la Dumnezeu, cea mai mare dragoste și cea mai mare permisiune de a împărți comorile divine celor care le cer de la Dumnezeu prin mâinile ei. De aceea creștinii o invocă cu apelativele: "Vistiernica harurilor cerești"; "Maica milei"; "Tămăduitoarea bolnavilor"; "Mângâietoarea mâhniților"; "Ajutorul creștinilor"; "Viața, dulceața și speranța noastră".

Sfântul Bernard (1090-1153) spune: "Că nu s-a auzit vreodată ca cineva să fi fost părăsit de Maria".

În anul 1983, un student teolog, voind să treacă un râu înotând, fiind prins de un cârcel a început să se scufunde în timp ce valurile îl purtau spre adânc. Deodată i-a venit în minte să o invoce pe Maria. Nici n-a terminat de înălțat gândul la Maria, că a simțit sub picioare o piatră, de pe care și-a făcut elan și s-a aruncat afară din apă salvându-se. Da, nu s-a auzit vreodată ca cineva să fi fost părăsit de Maria!

Maria, în calitate de "regină slujitoare", are mereu are intrare la "Rege". Ea purifică orice dar pe care oamenii i-l oferă lui Dumnezeu și îl face acceptabil.

Maria își petrece cerul făcând bine pe pământ, pregătind sufletele oamenilor pentru a primi mântuirea de la cruce, realizată de Fiul ei Isus.

Un misionar povestește cum s a rătăcit într o pădure din India s a rugat Maicii Domnului să găsească o cale de ieșire, fiindcă soarele era la asfințit. Îndată a dat peste o colibă, dar dinăuntru s a auzit un glas: "Nu te apropia, fiindcă eu sunt lepros". Totuși a intrat. Leprosul stătea întins pe un cearșaf și l a întrebat: "De cât timp ești bolnav?". "De patru ani". "Ești păgân?". "Da, sunt păgân și aduc jertfe divinităților noastre". "Pe Isus, îl cunoști"? Așa a început discuția despre religia creștină. La un moment dat, leprosul a spus: "Aș vrea să primesc și eu Botezul!" "De ce?" "Fiindcă cu aproximativ două luni mai înainte, mi a apărut în vis o «doamnă» deosebit de frumoasă și mi a spus: «Nu te teme! Înainte de a muri vei primi Botezul. Eu îți voi trimite un preot»". Misionarul a plâns de fericire, gândindu se cum i a pregătit Maica Domnului calea spre acest suflet care, după o săptămână, fiind botezat, a murit cu surâsul pe buze.

Să ne rugăm cu toată Biserica: "Sub ocrotirea ta alergăm, preasfântă Născătoare de Dumnezeu, nu ne disprețui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururea de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată. Amin".

La mulți și fericiți ani tuturor persoanelor care în componența numelui lor numele preacurat al Fecioarei Maria!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat